Οι χουρμάδες, τρόφιμο ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τους καθιστά μια πλούσια πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% των συστατικών τους είναι πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Η διατροφική τους αξία
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Ανά 100 γραμμάρια περιέχονται:
- Θερμίδες: 277
- Υδατάνθρακες: 75 g
- Σάκχαρα: 66 g
- Φυτικές ίνες: 7 g
- Πρωτεΐνη: 2 g
- Κάλιο: 696 mg
- Ασβέστιο: 27 mg
- Μαγνήσιο: 54 mg
- Φωσφόρος: 62 mg
- Σίδηρος: 0,92 mg
Τι προσφέρουν στην υγεία
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, επίσης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων.
- Ισορροπούν τα επίπεδα του σιδήρου: Οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου εάν έχετε αναιμία ή αν δεν τρώτε συχνά κόκκινο κρέας. Επίσης, ο σίδηρος βελτιώνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο.
- Προσθέτουν ενέργεια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, σας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για να κάνετε μία απαιτητική προπόνηση ή να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις της ημέρας σας.
- Δυναμώνουν τα οστά: Η κατανάλωση χουρμάδωνπροστατεύει από την οστεοπόρωση ή την οστεοπενία καθώς το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.
- Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιοενεργά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, στερόλες και καροτενοειδή. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι χουρμάδες έχουν μία από τις υψηλότερες περιεκτικότητες πολυφαινολών ανάμεσα σε όλα τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της έκθεσής τους στον ήλιο και των ακραίων θερμοκρασιών στις οποίες εκτίθενται, σε σύγκριση με τα άλλα φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
- Αποτελούν πηγή σημαντικών θρεπτικών ουσιών: Οι χουρμάδες προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο που είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η υγεία των οστών και η υγεία του νευρικού συστήματος.
Οι χουρμάδες στην κουζίνα
Οι χουρμάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, αποξηραμένοι ή σε μορφή σάλτσας, chutney ή γλυκών. Αποτελούν υγιεινό σνακ και μπορούν να προστεθούν σε διάφορες παρασκευές
- Σαλάτες: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και υφή.
- Δημητριακά: Οι αποξηραμένοι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού για να τα εμπλουτίσουν με θρεπτικά συστατικά.
- Smoothies: Οι χουρμάδες μπορούν να προστεθούν σε smoothies για να προσδώσουν γλυκιά γεύση και θρεπτικά συστατικά.
- Γλυκά: Οι χουρμάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή υγιεινών γλυκών, όπως μπάρες δημητριακών, μπισκότα και κέικ.
Παρενέργειες
Οι χουρμάδες είναι σε γενικές γραμμές ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Οι χουρμάδες είναι επίσης υψηλοί σε θερμίδες και σε σάκχαρα, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε χουρμάδες
Κατ' αρχάς τα άτομα με διαβήτη. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Είναι σημαντικό για τους διαβητικούς να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν χουρμάδες, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.
Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνουν χουρμάδες τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Καθώς οι χουρμάδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου σε ορισμένα άτομα. Σε περίπτωση που το έντερό σας είναι ευερέθιστο, συνιστάται η σταδιακή εισαγωγή των χουρμάδων στη διατροφή σας και συχνή παρακολούθηση της ανοχής σας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.