Δώδεκα χώρες σε διαφορετικές περιοχές της Αφρικής πρόκειται να λάβουν 18 εκατομμύρια δόσεις του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας τα επόμενα δύο χρόνια.
Η κυκλοφορία του εμβολίου είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση μιας από τις κύριες αιτίες θανάτου στην ήπειρο.
Οι κατανομές έχουν καθοριστεί μέσω της εφαρμογής των αρχών για την κατανομή περιορισμένης προμήθειας εμβολίων κατά της ελονοσίας που δίνει προτεραιότητα σε αυτές τις δόσεις σε περιοχές υψηλότερης ανάγκης, όπου ο κίνδυνος ασθένειας ελονοσίας και θανάτου μεταξύ των παιδιών είναι υψηλότερος.
Από το 2019, η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι χορηγούν το εμβόλιο κατά της ελονοσίας μέσω του Προγράμματος Εφαρμογής Εμβολίου κατά της Ελονοσίας (MVIP), που συντονίζεται από τον ΠΟΥ και χρηματοδοτείται από τον Gavi, την Vaccine Alliance, το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, Tuberculosis and Malaria και Unitaid.
Το εμβόλιο RTS,S/AS01 έχει χορηγηθεί σε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια παιδιά στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019 και έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, με αποτέλεσμα τόσο τη σημαντική μείωση της σοβαρής ελονοσίας όσο και τη μείωση των παιδικών θανάτων.
Τουλάχιστον 28 αφρικανικές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη λήψη του εμβολίου κατά της ελονοσίας.
Εκτός από τη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, η αρχική κατανομή δόσης 18 εκατομμυρίων θα επιτρέψει την πρόσβαση στο εμβόλιο σε εννέα ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Μπενίν, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπουρούντι, του Καμερούν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Λιβερίας, του Νίγηρα, της Σιέρα Λεόνε και της Ουγκάντα.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στις χώρες κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και πρόκειται να αρχίσουν να κυκλοφορούν στις αρχές του 2024.
«Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να έχει μεγάλη επίδραση στην καταπολέμηση της ελονοσίας και όταν χρησιμοποιείται ευρέως μαζί με άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες μελλοντικούς θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε ο Thabani Maphosa, Διευθύνων Σύμβουλος Country Programs Delivery στο Gavi.
«Ενώ συνεργαζόμαστε με κατασκευαστές για να βοηθήσουμε στην αύξηση της προσφοράς, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δόσεις που διαθέτουμε χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι εφαρμόζουμε όλες τις γνώσεις από τα πιλοτικά μας προγράμματα καθώς διευρυνόμαστε σε ένα νέο σύνολο με 12 χώρες».
Η ελονοσία παραμένει μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της Αφρικής, σκοτώνοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών και αντιπροσωπεύει περίπου το 95% των παγκόσμιων κρουσμάτων ελονοσίας και το 96% των θανάτων το 2021.
«Σχεδόν κάθε λεπτό, ένα παιδί κάτω των 5 ετών πεθαίνει από ελονοσία», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ανοσοποίησης της UNICEF, Ephrem T Lemango.
«Για πολύ καιρό, αυτοί οι θάνατοι μπορούσαν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν αλλά η κυκλοφορία αυτού του εμβολίου θα δώσει στα παιδιά, ειδικά στην Αφρική, περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Καθώς η προσφορά αυξάνεται, ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότερα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη σωτήρια πρόοδο».
«Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας είναι μια σημαντική ανακάλυψη για τη βελτίωση της υγείας και της επιβίωσης των παιδιών. Αυτή η πρώτη κατανομή δόσεων εμβολίου κατά της ελονοσίας έχει προτεραιότητα για τα παιδιά που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ελονοσία», δήλωσε η Δρ Kate O'Brien, Διευθύντρια Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογίας του ΠΟΥ.
«Η υψηλή ζήτηση για το εμβόλιο και η μεγάλη εμβέλεια του παιδικού εμβολιασμού θα αυξήσει την ισότητα στην πρόσβαση στην πρόληψη της ελονοσίας και θα σώσει πολλές ζωές νέων. Θα εργαστούμε ακούραστα για να αυξήσουμε την προσφορά μέχρι να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά που κινδυνεύουν».
Δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς κατά τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας αυτού του νέου εμβολίου, το 2022, ο ΠΟΥ συγκάλεσε ειδικούς συμβούλους, κυρίως από την Αφρική για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός πλαισίου για την κατανομή των εμβολίων κατά της ελονοσίας.
Το πλαίσιο αυτό προτείνει να ξεκινήσει η κατανομή των εμβολίων στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Η ετήσια παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια κατά της ελονοσίας υπολογίζεται σε 40-60 εκατομμύρια δόσεις μόνο μέχρι το 2026, αυξάνοντας σε 80-100 εκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο έως το 2030.
Εκτός από το εμβόλιο RTS,S/AS01, που αναπτύχθηκε και παράγεται από την GSK, και στο Μελλοντικά που θα προμηθεύεται από την Bharat Biotech, αναμένεται ότι ένα δεύτερο εμβόλιο, το R21/Matrix-M, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατασκευάστηκε από το Serum Institute of India (SII), θα μπορούσε επίσης να προκριθεί σύντομα από τον ΠΟΥ.