Από το κλάδεμα των φυτών, το σκάλισμα του κήπου και την τοποθέτηση βιβλίων σε ψηλά ράφια, μέχρι το να κραδαίνουμε μια ρακέτα καθώς παίζουμε τένις, η ζωή μας είναι γεμάτη από δραστηριότητες που καθίστανται δυνατές χάρη στο τεράστιο εύρος κίνησης του ώμου. Γι’ αυτό και όταν πονάει ο ώμος, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής.
Η πιο κοινή αιτία πόνου στον ώμο είναι η τενοντίτιδα. Γνωστή κι ως τενοντοπάθεια υπερακανθίου, η εν λόγω πάθηση οφείλεται στη φλεγμονή των βασικών τενόντων στον ώμο, όπως ο τένοντας του υπερακανθίου και της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου.
Αίτια και συμπτώματα
Η τενοντίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα συχνής και διαρκούς καταπόνησης του ώμου, όπως για παράδειγμα, έπειτα από έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα ή εφαρμογή κακής τεχνικής στη διάρκεια του αθλήματος.
Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται και σε ανατομικές ιδιαιτερότητες του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα, αν το ακρώμιο οστό, κάτω από το οποίο περνά ο υπερακάνθιος τένοντας, προεξέχει υπερβολικά, τότε προκαλείται διαρκής τριβή του τένοντα υπό του οστού αυξάνοντας την πιθανότητα για ανάπτυξη τενοντίτιδας.
Το πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι ένας έντονος πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου που επιδεινώνεται με κινήσεις του χεριού πάνω από το κεφάλι ή όταν σηκώνουμε το χέρι στο πλάι (δυσκαμψία). Βαθμιαία ο πόνος γίνεται ολοένα και χειρότερος και ενδέχεται να αντανακλάται μέχρι τον αγκώνα, τον αυχένα και την πλάτη.
Το να ξαπλώνουμε από την πλευρά του προσβεβλημένου ώμου εντείνει τον πόνο σε βαθμό που να προκαλεί αφύπνιση τη νύχτα, ενώ ακόμα και απλές, καθημερινές διαδικασίες, όπως η ένδυση, μπορεί να καταστούν επώδυνες δοκιμασίες.
Διάγνωση και Θεραπεία
Η τενοντίτιδα ώμου χρήζει αξιολόγησης από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ώμου, ο οποίος θα πάρει αναλυτικό ιστορικό, θα εξετάσει λεπτομερώς τον ασθενή και θα συνταγογραφήσει όλες τις απαιτούμενες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή ακόμα και μαγνητική τομογραφία) για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες πόνου στον ώμο, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ασβεστοποιός τενοντίτιδα.
Σε πρώιμο στάδιο, η τενοντίτιδα του ώμου αντιμετωπίζεται συντηρητικά με ξεκούραση, αποφυγή δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν την άρθρωση, παγοθεραπεία, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπεία με ασκήσεις στο σπίτι, ακόμα κι ενέσεις κορτιζόνης ενίοτε σε συνδυασμό με αυτόλογους επουλωτικούς παράγοντες (PRP – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια).
Η συντηρητική θεραπεία έχει καλό αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο ποσοστό (70%) περιπτώσεων τενοντίτιδας. Όταν όμως αποτυγχάνει, τότε η αποκατάσταση της τενοντίτιδας ώμου γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης.
Ανακούφιση δίχως ταλαιπωρία
Η αρθροσκόπηση είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν περιλαμβάνει μεγάλες τομές κι ως εκ τούτου γίνεται εύκολα, άμεσα και με δίχως ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ειδικότερα, η επέμβαση περιλαμβάνει 3 τομές μήκους 4 χιλιοστών, μέσω των οποίων εισάγεται στον ώμο μία κάμερα με ψυχρό φωτισμό και τα ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία. Ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός καθαρίζει τους φλεγμαίνοντες ιστούς πάνω από τον τένοντα και αφαιρεί το περιττό τμήμα οστού που πιέζει τον τένοντα. Παράλληλα, επιδιορθώνει κάθε άλλη βλάβη υπάρχει στον ώμο, όπως π.χ. ρήξη τένοντα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ορισμένους ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εγχειριστούν με γενική αναισθησία, στην ομάδα μας στο Ιατρικό Αθηνών προσφέρουμε την επιλογή της αρθροσκόπησης χωρίς νάρκωση αλλά με περιοχική αναισθησία, την οποία εφαρμόζει η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος.
Έτσι, ο ασθενής βρίσκει οριστική λύση στο πρόβλημά του δίχως περιττούς τραυματισμούς των υποκείμενων ιστών, χωρίς ράμματα και ουλές από μεγάλες τομές, με ελάχιστο έως ανύπαρκτο μετεγχειρητικό πόνο και δίχως να χρειαστεί ούτε ένα βράδυ παραμονής στο νοσοκομείο!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας.