Η έρευνα ολοκληρώθηκε σε 155 χώρες σε μία περίοδο 3 εβδομάδων τον Μάη. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε ότι το αντίκτυπο είναι παγκόσμιο. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο.
Αυτό το εύρημα προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι όσοι νοσούν από μη μεταδοτικές ασθένειες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες στερούν τη ζωή 41 εκατ. ανθρώπων κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με το 71% των θανάτων παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, 15 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από τις συγκεκριμένες ασθένειες σε ηλικίες από 30 έως 69 ετών. 85% αυτών των πρόωρων θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν όσα ακούγαμε από χώρες εδώ και εβδομάδες. Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται θεραπεία για ασθένειες, όπως ο καρκίνος, καρδιοαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη δε λάμβαναν τις υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα που χρειάζονταν από το ξεκίνημα της πανδημίας. Είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες να διασφαλίσουν την εφαρμογή καινοτόμων τρόπων, με τους οποίους θα παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες σε άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Τα ανησυχητικά ευρήματα
Το κύριο εύρημα είναι ότι οι υπηρεσίες υγείας διαταράχθηκαν είτε μερικώς είτε ολικώς σε ορισμένες χώρες.
- Περισσότερες από τις μισές χώρες (53%) που μελετήθηκαν είδαν τις θεραπείες τους για υπέρταση να διαταράσσονται μερικώς ή ολικώς.
- Το ίδιο ποσοστό έφτανε το 49% για θεραπείες σχετικές με το διαβήτη
- 42% για θεραπείες καρκίνου
- 31% για θεραπείες καρδιαγγειακών παθήσεων
Οι υπηρεσίες αποκατάστασης έχουν διαταραχθεί σχεδόν στα 2/3 των χωρών (63%), παρόλο που η αποκατάσταση αποτελεί κλειδί για μία υγιή ανάρρωση μετά από σοβαρή νόσο με COVID-19.
Διαβάστε ΕΔΩ για το Σχέδιο Κόστα Ρίκα του ΠΟΥ
Οι αιτίες
Για ποιους λόγους, όμως, συνέβη αυτό;
- Στο 93% των χωρών που απάντησαν, προσωπικό του Υπουργείου Υγείας που δουλεύει στο τμήμα για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες μετακινήθηκε μερικώς ή πλήρως με σκοπό τη παροχή βοήθεια για θέματα σχετικά με τον COVID-19.
- Σε πάνω από το 50% των χωρών υπήρξε αναβολή των προγραμμάτων παρακολούθησης (π.χ. για καρκίνο του μαστού) λόγω των συστάσεων για σμίκρυνση των μη επειγουσών εγκαταστάσεων φροντίδας στην περίοδο της πανδημίας.
- Ακυρώσεις σχεδιασμένων θεραπειών λόγω μείωσης διαθέσιμων Μέσων Μαζικής Μτεαφοράς και έλλειψης προσωπικού που είχε μετατεθεί
- Στο 20% των χωρών διαπιστώθηκε έλλειψη φαρμάκων, τεχνολογιών διάγνωσης κ.α.
Όσο μεγαλύτερη ήταν η διασπορά του SARS-CoV-2 σε μία χώρα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η διαταραχή στις υπηρεσίες υγείας.
Τα 2/3 των χωρών ανέφεραν ότι συμπεριέλαβαν τις υπηρεσίες για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες στα σχέδια τους για την καταπολέμηση του COVID-19. 72% των χωρών με υψηλά εισοδήματα ανέφεραν ενσωμάτωση σε σχέση με το 42% των χωρών με χαμηλούς μισθούς.
Οι υπηρεσίες που συμπεριλήφθηκαν περισσότερο ήταν αυτές για τον καρκίνο, το διαβήτη, για χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και για καρδιαγγειακές. Αντιθέτως, στα σχέδια απάντησης στον COVID-19 δε συμπεριλήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και αυτές για την απεξάρτηση από το κάπνισμα.
Μόλις 17% των χωρών ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει να διαθέτει χρήματα από τον προϋπολογισμό της χώρας για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών υγείας για μη μεταδιδόμενες ασθένειες στο σχέδιο προστασίας από τον COVID-19.
Εναλλακτικές ενθαρρυντικές στρατηγικές
Ενθαρρυντικά ευρήματα της έρευνας αφορούσαν τις εναλλακτικές στρατηγικές που έχουν υιοθετηθεί από χώρες για τη στήριξη ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες από τις οποίες νοσούν. Ειδικότερα, ανάμεσα στις χώρες των οποίων οι σχετικές υπηρεσίες έχουν διαταραχθεί, το 58% χρησιμοποιούν την τηλεϊατρική (μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου) για να αντικαταστήσουν τις διαπροσωπικές συμβουλές. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος αυτό το ποσοστό φτάνει το 42%.
Επίσης, θετικό είναι ότι το 70% των χωρών ανέφεραν πως καταγράφουν δεδομένα για το νούμερο των ασθενών με COVID-19 που νοσούν και από με μεταδιδόμενες ασθένειες.
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3cojZBN