Η έλευση του κορονοϊού δημιουργεί διλήμματα στους διεθνείς οργανισμούς υγείας σχετικά με το τι θα γίνεται στο εξής με τους μαζικούς εμβολιασμούς που προστατεύουν από άλλες σοβαρές ασθένειες. Το δίλημμα αυτό δεν αφορά μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αν σταματήσουν γενικά οι εμβολιασμοί των παιδιών που σχετίζονται με τις ασθένειες που μέχρι τώρα που μπορούμε να “νικήσουμε”, υπάρχει κίνδυνος να επανεμφανιστούν παλαιότερες σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τον Seth Berkley, Επικεφαλή του GAVI, οργανισμού που ασχολείται με τους μαζικούς εμβολιασμούς.
Για παράδειγμα, η Διεθνής Πρωτοβουλία για την εξάλλειψη της πολιομυελίτιδας στις 24 Μαρτίου συνέστησε την αναστολή των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δύο μέρες αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και συγκεκριμένα η ειδική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση (SAGE) πρότεινε την αναβολή όλων των μαζικών εκστρατειών εμβολιασμού.
Αυτό έγινε γιατί οι εκστρατείες αυτές είναι αντίθετες με την λογική της κοινωνικής απόστασης σύμφωνα με τον Alejandro Cravioto, από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, ο οποίος προεδρεύει του SAGE.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής μπορεί να είναι τεράστιες και να δημιουργήσουν προβλήματα που μπορεί να κρατήσουν ακόμα και μετά την πανδημία.
Εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν
Επιπλέον, για πολλά παιδιά αυτές οι εκστρατείες είναι ο μοναδικός τρόπος να εμβολιαστούν. Υπολογίζεται ότι 1.3 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατα της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τον κίτρινο πυρετό, τη χολέρα και τη μηνιγγίτιδα λόγω αυτής της απόφασης.
Στην περίπτωση, της πολιομυελίτιδας πολλά παιδιά έχουν μείνει παράλυτα σε περιοχές που η νόσος είναι σε έξαρση και δεν είναι καθόλου απίθανο να εξαπλωθεί και σε περιοχές που τώρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης, αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν όπου ο ιός είναι σε έξαρση αλλά και στην Αφρική.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ούτε μια ούτε δύο αλλά 23 οι χώρες που έχουν κάνει αναστολή των εμβολίων κατά της ιλαράς σύμφωνα με τον Robb Linkins, ειδικό για την ασθένεια αυτή που εργάζεται στον Διεθνή Οργανισμό Ανοσοποίησης του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
Οι εμβολιασμοί πάντως συνεχίζονται στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία του Κονγκό, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον έμπολα, ο οποίος μέχρι τώρα έχει σκοτώσει 6.500 παιδιά, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 340.000.
Ο ΠΟΥ, ο GAVI και άλλοι φορείς υγείας κρίνουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίσουν, όπου και όπως είναι αυτό δυνατό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο τα συστήματα υγείας σε πολλές περιοχές καταρρέουν.
Mεγάλο πρόβλημα και η πείνα
Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η πείνα. Κάθε χρόνο η οργάνωση ALIMA εκπαιδεύει 500.000 Αφρικανές μητέρες ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται κατά πόσο η κακή διατροφή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τα παιδιά τους. Αυτό το προγράμμα είναι πλέον σε παύση. “ Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι πιο έντονες και πιο θανατηφόρες για τις χώρες στις οποίες υπάρχουν ευάλωτοι πληθυσμοί” δήλωσε ο Augustin Augier, Διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Συμμαχίας για την Διεθνή Ιατρική Δράση (the Alliance for International Medical Action).
Απόδοση από το https://www.sciencemag.org