Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όσο και των συμμετεχόντων από τη Διοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδας, το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και την Κοινότητα των Ασθενών, στην 3η ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συνδιοργανώθηκε με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έφερε την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού εξήρε το έργο που επιτελεί η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και τη σημασία του ρόλου της για τη διαμόρφωση ενός ασθενοκεντρικού ΕΣΥ, υπογράμμισε τη σημασία της πληροφόρησης και της ανατροφοδότησης από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις υπηρεσίες υγείας, μεταξύ άλλων, μέσω και των Γραφείων Δικαιωμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όσες καλές ιδέες και να έχει ένας Υπουργός κανένας δεν μπορεί να μας συμβουλέψει καλύτερα από τους ασθενείς». Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, η σχέση με τους ασθενείς να είναι συνεχής.
Το σχέδιο αναβάθμισης
Ακολούθως, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν - Βενετία Βιλδιρίδη παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο αναβάθμισης των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων του έργου τους στον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών, με ορίζοντα, αφενός, την ενίσχυση της προστατευτικής διάστασης των Γραφείων στο πεδίο προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων των ληπτών και ληπτριών υπηρεσιών υγείας και αφετέρου, την περαιτέρω διασύνδεσή τους με την αξιολόγηση και συνεπώς την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το σχέδιο αυτό, καταρτίστηκε μετά από έρευνα του Υπουργείου, μέσω ερωτηματολογίου, στο οποίο οι εργαζόμενοι στα Γραφεία κλήθηκαν να απαντήσουν για πλειάδα ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των γραφείων. Περιλαμβάνει την οριζόντια διασύνδεση των γραφείων προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας για την ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών με ηλεκτρονική διασύνδεση, την κατάρτιση κανονισμού ενιαίας διαχείρισης καταγγελιών και παραπόνων από τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας και ψηφιακών συναντήσεων υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και μηχανισμών εργαλείων και προτύπων για την ομοιόμορφη καταγραφή των δεδομένων για όλα τα νοσοκομεία.
Να διαδοθεί η ύπαρξή τους
Από την πλευρά της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, τόσο η Πρόεδρος Βάσω - Ραφαέλα Βακουφτσή, που άνοιξε την εκδήλωση, όσο και η Β’ Αντιπρόεδρος Κατερίνα Κουτσογιάννη, που παρουσίασε τα συμπεράσματα, τόνισαν την ανάγκη διάδοσης της ύπαρξης και λειτουργίας των Γραφείων και της δημιουργίας σταθερών και αποτελεσματικών μηχανισμών για την προστασία των Δικαιωμάτων των Ασθενών, ως ζήτημα σεβασμού στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα συνεχίσει να φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους φορείς, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις, συμμετέχοντας και συνδράμοντας τα Γραφεία και σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις ώστε ο πολίτης να γνωρίσει όχι μόνο τα δικαιώματα του, αλλά και τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων που βρίσκονται στο πλευρό του.
Οι εργασίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τους κ.κ Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ανάπτυξης ΕΚΠΑ, Αριστείδη Σάμιτα και Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ευστάθιο Ευσταθόπουλο. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, Βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλης Οικονόμου, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας, ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Βοηθός Συνήγορος του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη Βέρα Θεοφυλάκτου, Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος και ο Προϊστάμενος Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα Dr. João Breda.
Δύο στρογγυλά τραπέζια
Ακολούθησε Στρογγυλό Τραπέζι για τα Γραφεία Δικαιωμάτων το οποίο συντόνισε η Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Μέμη Τσεκούρα και συμμετείχαν οι: Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν - Βενετία Βιλδιρίδη, Διοικητής 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Πικουλής και Υπεύθυνος Αυτοτελούς Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του ΓΝΑ Ευαγγελισμός Σταύρος Κυριαζής. Βασικός άξονας συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη άμεσης βελτίωσης και ενδυνάμωσης των γραφείων δικαιωμάτων, η τροφοδοσία τους με όλα τα αναγκαία εργαλεία για την εξέλιξή τους, η προτυποποίηση των διαδικασιών καταγραφής περιστατικών, τα κίνητρα πρόσληψης στους επαγγελματίες υγείας και οι συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας ώστε να γίνουν γνωστά στο γενικό πληθυσμό.
Το δεύτερο Στρογγυλό Τραπέζι για την Ποιότητα και τις Υπηρεσίες Υγείας συντόνισε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κυριάκος Σουλιώτης και συμμετείχαν οι: Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες, Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε. Βασίλης Μπαλάνης, Διοικητής του ΓΝΑ Λαϊκό Θεοφάνης Ροΐδης και Υπεύθυνος Προγραμμάτων Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα Χρήστος Τριανταφύλλου. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η σημερινή αρνητική εικόνα του ΕΣΥ και οι παθογένειες που το διέπουν, η σημασία ύπαρξης δεικτών ποιότητας από τον ΟΔΙΠΥ και προτυποποίησης των υπηρεσιών, η άμεση αλλαγή κουλτούρας που πρέπει να διέπει όλο το σύστημα, η αναγκαία ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η ανάδειξη του προγράμματος Health IQ του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, που θα βοηθήσει την αξιολόγηση υπηρεσιών τα επόμενα χρόνια.
Με την ευγενική υποστήριξη:
- Premium Supporters: Abbvie Greece, GlaxoSmithKline Greece, MSD Greece, Roche Diagnostics Hellas, UCB, Vianex
- Basic Supporters: AstraZeneca Greece, BioARS Therapeutics, Genesis Pharma, Janssen Cilag, Pfizer Hellas, Pharmaserve – Lilly και Sanofi.