Πιστή στη δέσμευσή της για διάχυση της ενημέρωσης σχετικά με διάφορες μορφές καρκίνου, η ΕΛΛΟΚ τη φετινή χρονιά έδωσε το παρών στην όμορφη Αλεξανδρούπολη, στην πρώτη γραμμή, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική, στρατηγική και οικονομική σημασία για την Ελλάδα, αλλά και σε μια περιοχή που έχει να προβάλει ένα σπουδαίο επιστημονικό και κλινικό έργο στην ογκολογία. Μέσα σε δύο μόλις μέρες, εκλεκτοί ομιλητές από τοπικούς αρμόδιους φορείς, συλλόγους ασθενών, ιατρική και επιστημονική κοινότητα κατάφεραν να αναδείξουν τα κενά αλλά και τις καλές πρακτικές στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών.
Επιτακτική ανάγκη για αύξηση εθελοντών δοτών μυελού των οστών
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκαν στη φετινή διημερίδα είναι η επιτακτική ανάγκη για συντήρηση της «δεξαμενής» των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Είναι γνωστό ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε αυτόν τον τομέα, με τα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών να συγκαταλέγονται στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, ο Ηλίας Πέσσαχ, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας, η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και συντονισμένη, καθώς όσοι εγγράφονται ως εθελοντές μπορούν να παραμείνουν στο μητρώο μόνο μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Οικογενειακής Πολιτικής, Γεώργιος Δαλακούρας ανέφερε πως αυτοδιοίκηση, πολιτεία, ιατρικοί και εθελοντικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν όλοι μαζί για να βελτιώσουν τα ποσοστά εθελοντών και να αντιμετωπίσουν τον φόβο και την άγνοια της κοινής γνώμης.
{https://www.youtube.com/live/xNYGYnlGX-k?si=K6RsSR-eEcB0s1On}
Καινοτομώντας στην ακριτική περιφέρεια
Ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο οποίο υπογραμμίστηκε το σπουδαίο έργο της αιματολογικής κλινικής της Αλεξανδρούπολης, μιας από τις πιο αξιόλογες κλινικές στην Ελλάδα που μπορεί και δίνει ελπίδα σε περισσότερους από 600.000 κατοίκους στην Αν. Μακεδονία και Θράκη. «Τα οφέλη που προκύπτουν από την ιατρική σχολή που συνυπάρχει είναι πολλά, καθώς βοηθάει και στην έρευνα που είναι απαραίτητη για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα που θα χρησιμοποιηθούν επ’ ωφελεία των ασθενών», δήλωσε ο Ευάγγελος Ρούφος, Διοικητής Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης. Η κλινική αυτή μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί στολίδι της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο για να μπορέσει να συνεχίσει το σπουδαίο έργο της θα πρέπει να αποσυμφορηθεί. «Όσο πιο πολύ λειτουργήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τόσο θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και η υψηλού επιπέδου φροντίδα που προσφέρει», επεσήμανε ο Χρήστος Χατζηπαπάς, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.
Επιπλέον, ο Ιωάννης Κοτσιανίδης, Καθηγητής Αιματολογίας Δ.Π.Θ., Δ/ντής Αιματολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης με τη σειρά του αναφέρθηκε σε μια σειρά προκλήσεων και ζητημάτων που χρονίζουν στον τομέα της υγείας και χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως την ανάγκη να γίνουν αυτοδιοίκητα τα νοσοκομεία, την ανάγκη διαμόρφωσης υγειονομικού χάρτη και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του παρωχημένου ιατροκεντρικού μοντέλου της υγείας. «Δουλεύω συχνά στο εξωτερικό και μεταξύ γιατρού και νοσηλεύτριας υπάρχει μια ροή ανθρώπων και θέσεων που βοηθάνε. Τα εργαστηριακά και οι θεραπείες θέλουν μια τεράστια γραφειοκρατία. Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η γραφειοκρατία με τους ειδικευόμενους γιατρούς», τόνισε.
Αύξηση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των αιματολογικών ασθενών
Με σπουδαίες εισηγήσεις από εξαιρετικούς επιστήμονες παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις σε διάφορες μορφές αιματολογικών κακοηθειών, όπως η ΧΛΛ, η ΧΜΛ, το πολλαπλό μυέλωμα, τα Non-Hodgkin’s λεμφώματα, τα Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα. Παρά τις πολλές και εξελιγμένες θεραπευτικές επιλογές των ασθενών, ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γεώργιος Κουκουράκης, επεσήμανε πως οι Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι παραμένουν σημαντικό μέρος της πολυεπιστημονικής φροντίδας των ασθενών με λεμφω-αιματολογικές νεοπλασίες. Ακόμα, οι καινοτόμες θεραπείες στην κλινική πράξη έχουν αλλάξει τη φυσική πορεία των νοσημάτων αυτών και προσφέρουν παράταση της επιβίωσης με πολύ καλή ποιότητα ζωής, ωστόσο «καθίσταται επιτακτική η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων, δηλαδή χρειαζόμαστε αύξηση των κλινών νοσηλείας και της δυναμικότητας των εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων και των μονάδων βραχείας νοσηλείας και περαιτέρω στελέχωση του συστήματος υγείας με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό», τόνισε η Ελισάβετ Γρουζή, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.
Ένα workshop για τους βιοδείκτες
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε ένα workshop για τους βιοδείκτες από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Κώστα Σταματόπουλο. Η ταυτοποίηση των βιοδεικτών έχει ιδιαίτερη σημασία για την προγνωστική ταξινόμηση και την πληρέστερη κατανόηση της θεραπείας των αιματολογικών νοσημάτων. Μέσω του workshop, οι συμμετέχοντες κατανόησαν σε βάθος τη συμβολή των βιοδεικτών στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου και αφομοίωσαν σύνθετες επιστημονικές πληροφορίες.
Συν-δημιουργία του e-Health Pass
Κατά το κλείσιμο της διημερίδας, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον workshop, με στόχο τη συν-διαμόρφωση του e-Health Pass, μιας πλατφόρμας που σχεδιάστηκε από την Gnomon Informatics και που επιδιώκει να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία προς όφελος των ογκολογικών ασθενών.
Καρκίνος και εργασία
Στη διημερίδα ανακοινώθηκε και το άνοιγμα του φακέλου «Καρκίνος και Εργασία», μιας πολύ σημαντικής έρευνας που έχει ως στόχο της τον προσδιορισμό και την ανάλυση των αναγκών, των ρυθμιστικών κενών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς σε σχέση με την εργασία. Επιστημονικά υπεύθυνοι για την έρευνα είναι οι νομικοί: η Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, η Αγγελική Πολυχρονιάδου και ο Κώστας Ζωγραφίδης. Η εταιρεία IQVIA συνεργάστηκε με την ΕΛΛΟΚ στηρίζοντας την έρευνα με την τεχνογνωσία της.
Κλείνοντας, εξαιρετικά σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας ήταν η δυναμική παρουσία των Συλλόγων-Μελών της ΕΛΛΟΚ, η παρουσίαση των δράσεων και της οπτικής τους σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια, η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του ογκολογικού τους ταξιδιού. «Η κοινωνία των πολιτών έχει εξελιχθεί. Υπάρχει δράση, υπάρχει υπευθυνότητα, οι σύλλογοι έρχονται να στηρίξουν το έργο και της πολιτείας και να αναδείξουν τις ανάγκες της κοινωνίας, και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα», επεσήμανε ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΛΛΟΚ.