Αυτή η δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια προκαλείται από ένα παρασιτικό πρωτόζωο που ονομάζεται Leishmania, στο οποίο εκτίθενται τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι. Ειδικότερα, η νόσος μεταδίδεται μέσω ζώων φορέων και απαιτεί έναν ενδιάμεσο ξενιστή (σε σπάνιες περιπτώσεις έχει προταθεί, χωρίς να έχει αποδειχτεί, άμεση μετάδοση από ένα μολυσμένο σκύλο σε άλλο). Στην λεκάνη της Μεσογείου ο ενδιάμεσος αυτός ξενιστής είναι οι θηλυκές σκνίπες του γένους Phlebotomus.
Έτσι, ο πιστός σας σύντροφος δεν μπορεί να σας μολύνει άμεσα, αν και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και εξάπλωση του παρασίτου. Επομένως, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση, πρέπει να γνωρίζουμε πώς μεταδίδονται οι ασθένειες από τα ζώα στον άνθρωπο.
Τι είναι οι ζωονόσοι;
Οι ζωονόσοι είναι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο και αντίστροφα. Στην περίπτωση των σκύλων, αυτό περιλαμβάνει τη λύσσα, τη φυματίωση και τη δακτυλίτιδα, μεταξύ άλλων. Η COVID-19, αν και τώρα επηρεάζει τους ανθρώπους, πιθανότατα ξεκίνησε από ένα ζώο και μεταπήδησε στον άνθρωπο.
Καθώς είναι ειδικά για άλλα είδη, οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν φυσικές άμυνες εναντίον τους , επομένως είναι συχνά σοβαρές, γι' αυτό και οι ζωονόσοι αξίζουν την πλήρη προσοχή μας. Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλά από αυτά επιβιώνουν σε άγρια ζώα, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν.
Πώς μεταδίδονται οι ζωονόσοι;
Οι ζωονόσοι μεταδίδονται με άμεση επαφή, όπου ένα μολυσμένο ζώο αρκεί για να μολύνει έναν άνθρωπο. Για παράδειγμα, το δάγκωμα ενός λυσσασμένου σκύλου είναι υπεραρκετό για ένα άτομο να προσβληθεί από λύσσα.
Στην περίπτωση της λεϊσμανίασης του σκύλου, μπορείτε να είστε σίγουροι: αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να μεταδοθεί άμεσα. Ακόμα κι αν το έχει ο σκύλος σας, δεν θα προβληθείτε από αυτόν αν τον αγκαλιάσετε, αν σας γλείψει το χέρι ή απλά ζώντας μαζί τους.
Πολλές ζωονόσοι έχουν έναν έμμεσο κύκλο, δηλαδή χρειάζονται έναν ενδιάμεσο ξενιστή για να μολύνουν ένα άτομο. Ο φορέας (που τον μεταδίδει) είναι συνήθως ένα έντομο. Για παράδειγμα, η μύγα τσετσε είναι ο φορέας για την ασθένεια του ύπνου και η σκνίπα είναι ο φορέας για τη λεϊσμανίαση.
Η μετάδοση της λεϊσμανίασης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, εν μέρει επειδή ο φορέας έχει επεκτείνει τη γεωγραφική του κατανομή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Το δάγκωμα ενός μικρού εντόμου μπορεί να σας προκαλέσει λεϊσμανίαση
Ο φορέας για τη λεϊσμανίαση είναι ένα μικροσκοπικό, άπιαστο έντομο γνωστό ως σκνίπα φλεβοτομίνης. Όταν δαγκώνει έναν μολυσμένο σκύλο, ρουφάει και το παράσιτο, το οποίο συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται μέσα στην σκνίπα, με αποτέλεσμα το δάγκωμά του να γίνεται μεταδοτικό. Το θηλυκό έντομο τρέφεται με το αίμα των θηλαστικών και έτσι μεταδίδει την ασθένεια.
Μέτρα προστασίας
Η λεϊσμανίαση μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μόνο από μια σκνίπα που έχει δαγκώσει στο παρελθόν ένα μολυσμένο ζώο. Επομένως, η αποφυγή του δαγκώματος τους είναι η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της λεϊσμανίασης σε σκύλους και ανθρώπους. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με εντομοκτόνα και απωθητικά. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης ο εμβολιασμός, η υγιεινή και η καθαριότητα.
Η σκνίπα είναι νυκτόβια και είναι πολύ δραστήρια την αυγή και το σούρουπο. Του αρέσει να κρύβεται σε ρωγμές, τρύπες και λαγούμια και ευδοκιμεί σε μέρη όπου συσσωρεύονται σκουπίδια ή οργανική ύλη. Αυτό το έντομο μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στην Ισπανία, αν και η λεκάνη της Μεσογείου είναι η πιο ευνοϊκή περιοχή για την αναπαραγωγή του και, ως εκ τούτου, οι περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο λεϊσμανίασης βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.
Τέλος ένα ποιοτικό απωθητικό κολάρο προστατεύει τον πιστό μας σύντροφο από σκνίπες για αρκετούς μήνες. Είναι ένας απλός και προσιτός τρόπος για να προστατεύσουμε τα σκυλιά μας από τη λεϊσμανίαση και ταυτόχρονα να φροντίζουμε την υγεία μας, αλλά και της οικογένειάς μας και της κοινότητάς μας.
ΠΗΓΗ: calier