Στο τεράστιο σε διεθνές επίπεδο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, απαντά έμπρακτα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ με το νέο της εργοστάσιο παραγωγής πρώτων υλών και φαρμάκων στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης. Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων χωρών της Ευρώπης και οδηγεί στην απεξάρτηση της χώρας μας από τις κεντρικές προμήθειες πρώτων υλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από τις αγορές της Ινδίας και της Κίνας, στις οποίες από την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού και μετά παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις.
Οι πρώτες ύλες στην ΕΕ
Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κι άλλα φάρμακα), αναδεικνύοντας τη σημασία επαναφοράς της παραγωγής δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων στην Ευρώπη. Κι αυτό καθώς σχεδόν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών -μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων- πραγματοποιείται σε Ινδία και Κίνα. Συγκεκριμένα, η Ινδία σήμερα καλύπτει το 20% της παγκόσμιας αγοράς γενοσήμων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγει, ενώ η Κίνα έρχεται δεύτερη στη διεθνή αγορά γενοσήμων.
Οι δραστικές ουσίες -τόσο για τα πρωτότυπα, όσο και για τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά- παράγονται σ’ αυτές τις δύο χώρες, ενώ τα lockdowns ήταν αυτά που επιδείνωσαν το πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Επαναπροσδιορίζοντας τη στάση της η ΕΕ δίνει πλέον έμφαση στην πολιτική «επαναπατρισμού» των πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, αναγνωρίζοντας ότι η επάρκεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της τοπικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η συμβολή της DEMO
Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ απαντά έμπρακτα στο παραπάνω πρόβλημα, με την κατασκευή παραγωγικού hub στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης για την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων.
Μια επιχειρηματική δράση που τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση της επάρκειας της Ευρώπης σε φάρμακα.
Ευρέως παραδεκτή κι από τα πλέον επίσημα χείλη, είναι άλλωστε η διαπίστωση πως η Ελλάδα -σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αντιμετώπισε λιγότερες ελλείψεις τους τελευταίους μήνες, χάρη στις εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, η οποία έχει αναγνωριστεί από έγκυρους αναλυτές, ως ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε σε συνέντευξή του στα μέσα Σεπτεμβρίου, πως η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας των χωρών της Ευρώπης από πλευράς ελλείψεων, ενώ μεγάλες και εύρωστες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ελλείψεις. «Το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία και ένα 30% με 35% των φαρμάκων μας είναι ακριβώς αυτά τα γενόσημα που παράγονται εδώ, μας βοηθά σημαντικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η συνολική παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξίες (ex-factory) προσέγγισε τα €1,7 δισεκ., αυξημένη σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το πολυδιάστατο επενδυτικό πλάνο
Το έργο της DEMO στην Τρίπολη υλοποιείται στο πλαίσιο του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου ύψους €356 εκατ. της εταιρείας που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027.
Συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000τ.μ. και επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, περιλαμβάνει και τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων. Σε πλήρη λειτουργία, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να προάγουν την Ελλάδα σε φαρμακευτικό hub της Ευρώπης, καλύπτοντας με τη δυναμική τους το 30% της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα.
Νέες ερευνητικές δραστηριότητες
Η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων στις Μονάδες της Τρίπολης και του Κρυονερίου, ενώ στην παραγωγή πρώτων υλών στο εργοστάσιο της Τρίπολης.
Ήδη έχουν ξεκινήσει και νέες ερευνητικές δραστηριότητες, με στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο. Επίσης, σχεδιάζεται επέκταση της παραγωγικής δυναμικής της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής, η δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στη Θεσσαλονίκη, αλλά και νέες Μονάδες ανάπτυξης μονοκλωνικών αντιστωμάτων και ΒιοΑκαδημίας στην Αττική.
Η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελεί -σύμφωνα με τη δέσμευση της εταιρείας- εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.