Στις αρχές Ιουλίου, η βιοφαρμακευτική εταιρεία SELLAS Life Sciences Group, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως έλαβε «πράσινο φως» από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), να διεξάγει και στην Ελλάδα κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ με το galinpepimut-S (GPS), ένα θεραπευτικό εμβόλιο που στοχεύει στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς εναντίον καρκινικών του κυττάρων. Στην πράξη, μέσω της κλινικής μελέτης, ασθενείς με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία και στη χώρα μας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εν λόγω θεραπεία.
Τι είναι όμως ένα «θεραπευτικό εμβόλιο»; Ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος της SELLAS, Δρ. Άγγελος Μ. Στεργίου περιγράφει στο News4Health την τεχνολογία που επιτρέπει την ανάπτυξη της εν λόγω ανοσοθεραπείας, αλλά και ποιους ασθενείς αφορά.
Όπως εξηγεί το νέο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου έχει «πολλαπλές δυνητικές ευκαιρίες να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο να παραμείνουν σε ύφεση και να ζήσουν περισσότερο».
«Η αποστολή μας είναι να παρατείνουμε τις ζωές των ασθενών», προσθέτει ο Δρ. Στεργίου. Εξομολογείται, όμως, πως η επιλογή της χώρας μας ως ένα από τα σημεία διεξαγωγής της κλινικής μελέτης έγινε και για προσωπικούς λόγους.
«Οι Έλληνες της διασποράς νοιαζόμαστε πάντα για την πατρίδα μας και αγαπάμε την Ελλάδα βαθύτατα και πάντοτε προσπαθούσα, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, να βοηθήσω και να στηρίξω Έλληνες που έχουν ανάγκη. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η μελέτη μπορεί να προσφέρει κάποια ελπίδα στους συμμετέχοντες ασθενείς και θα ιδωθεί θετικά από τους γιατρούς», αναφέρει.
Ο Δρ. Στεργίου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία, από Έλληνες γονείς, που μετακόμισαν στη χώρα στις αρχές του ’70 από το Μεσοβούνι Θεσπρωτίας. Ο επικεφαλής της SELLAS τελείωσε το σχολείο στο Οχάιο των ΗΠΑ, ενώ και οι σπουδές του πραγματοποιήθηκαν σε Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε ιατρική, εστιάζοντας στη βιοτεχνολογία.
Δρα Στεργίου, ο τομέας της ογκολογίας είναι ένας από τους πλέον απαιτητικούς θεραπευτικούς τομείς, η «θεραπεία του καρκίνου» αποτελεί άλλωστε το ερευνητικό «άγιο δισκοπότηρο» εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, στη SELLAS έχετε εστιάσει την ερευνητική σας δραστηριότητα στην ανάπτυξη καινοτόμων ογκολογικών θεραπειών. Ποια είναι το βασικό κίνητρο της προσέγγιση σας στην έρευνα και ανάπτυξη;
Η αποστολή μας είναι να παρατείνουμε τις ζωές των ασθενών. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, που παρά τον COVID-19, παραμένουμε σταθεροί στην αποστολή μας και το όραμά μας για να αναπτύξουμε και να διανείμουμε υψηλής καινοτομίας θεραπείες, πιο συγκεκριμένα ανοσοθεραπείες και καρκινικά εμβόλια, για τους ασθενείς που παλεύουν με τον καρκίνο.
Η Wilms-Tumor 1 είναι μία εμβρυακή ογκοπρωτεΐνη που λειτουργεί ως ένας πυρηνικός μεταγραφικός παράγοντας και ένα πραγματικό ογκογόνο, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με παραδοσιακού τύπου φαρμακολογικές προσεγγίσεις όπως τα μικρά μόρια ή τα αντισώματα. Η πρωτεΐνη είναι ανοσογόνος και υπερεκφράζεται σε μία ευρεία ποικιλία τουλάχιστον 20 τύπων όγκων, ενώ δε βρίσκεται αισθητά σε υγιείς ιστούς ενηλίκων. Η WT1 κατατάχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ως η νούμερο ένα προτεραιότητα μεταξύ καρκινικών αντιγόνων για ανοσοθεραπεία.
Έχουμε δημιουργήσει μία πραγματικά διαφοροποιημένη ανοσοθεραπεία με το GPS – το GPS σχεδιάστηκε με ακρίβεια και σκόπιμα ώστε να επιλέξει τον σωστό στόχο καρκίνου, τον WT1, και αποτελείται από ένα μίγμα τεσσάρων πεπτιδίων τα οποία είναι τμήματα που προέρχονται από την πλήρους μήκους πρωτεΐνη WT1. Δύο από τα τέσσερα πεπτίδια έχουν ενσωματωμένη από τον σχεδιασμό τους μία μετάλλαξη AA που αυξάνει την ανοσογονιτηκότητά τους και βοηθά να ξεπεραστεί η ανοχή που επιτρέπει θεραπεία για ένα δυνητικά μεγάλο διάστημα, μέσω της χορήγησης ενισχυτικών εμβολιασμών.
Η πολυδύναμη προσέγγιση του GPS στοχεύει 25 προσεκτικά επιλεγμένους επιτόπους της WT1 και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι το μέγιστο δυνατό ανοσογόνα και στοχεύουν τόσο τα CD4 όσο και τα CD8, ώστε να είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο να προκαλέσουν αντιγονική ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης με βάση την ανοσία των κυττάρων και της βοηθητικής λειτουργίας μέσω των κυττάρων CD4 και, φυσικά των κυτταροτοξικών κυττάρων CD8.
Οι έρευνες μονοθεραπείας μας με GPS πραγματοποιούνται σε ασθενείς με πολύ χαμηλό φορτίο υπολειμματικής νόσου (για παράδειγμα ΟΜΛ σε πλήρη ύφεση), καθώς το μικροπεριβάλλον του όγκου θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο. Ωστόσο, στη συνδυαστική μας προσέγγιση με τους ελεγκτές PD1, διαχειριζόμαστε το GPS τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και στις ρυθμίσεις συντήρησης, στο προηγούμενο σενάριο που επιτίθεται σε μετρήσιμη μακροσκοπική μεταστατική νόσο. Η χορήγηση γίνεται μέσω υποδόριας οδού.
Συνεπώς, πάντα ένιωθα ότι είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο με τρόπους και μέσα ανεκτά σε ασθενείς με καλό προφίλ ασφάλειας, παρέχοντάς ένα αποτελεσματικό παράδειγμα θεραπείας για να διατηρήσουμε τους ασθενείς ζωντανούς για μεγαλύτερο διάστημα με τη φόρμουλα ενός ανοσοθεραπευτικού/καρκινικού εμβολίου.
Διαβάστε σχετικά: Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Έγκριση απο ΕΟΦ για την κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ της Sellas Life Sciences
Ο όρος «θεραπευτικό εμβόλιο είναι σχετικά άγνωστος. Πως λειτουργεί ένα τέτοιο εμβόλιο;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Wilms-Tumor 1 είναι μία εμβρυακή ογκοπρωτεΐνη που λειτουργεί ως ένας πυρηνικός μεταγραφικός παράγοντας και ένα πραγματικό ογκογόνο, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με παραδοσιακού τύπου φαρμακολογικές προσεγγίσεις όπως τα μικρά μόρια ή τα αντισώματα. Η πρωτεΐνη είναι ανοσογόνος και υπερεκφράζεται σε μία ευρεία ποικιλία τουλάχιστον 20 τύπων όγκων, ενώ δε βρίσκεται αισθητά σε υγιείς ιστούς ενηλίκων. Η WT1 κατατάχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ως η νούμερο ένα προτεραιότητα μεταξύ καρκινικών αντιγόνων για ανοσοθεραπεία.
Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς ενεργοποιηθεί ειδικά έναντι επιλεγμένων πεπτιδίων WT1 μέσω GPS, τα θραύσματα πεπτιδίων στα καρκινικά κύτταρα μπορούν τότε να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα και τελικά να σκοτωθούν από τα Τ-λεμφοκύτταρα του ασθενούς. Η επίθεση στους θετικούς σε WT1 καρκίνους μέσω του παραπάνω ανοσολογικού μηχανισμού θα μπορούσε να είναι δυνητικά αρκετά αποτελεσματική, καθώς η WT1 δεν ρυθμίζεται προς τα κάτω ή μεταλλάσσεται συχνά, και εκφράζεται επίσης στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα (εκτός από τα αντιγραφόμενα κύτταρα, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των κακοηθών κυττάρων εντός ενός όγκου).
Συνοψίζοντας, το GPS της SELLAS είναι ένα νέο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου με πολλαπλές δυνητικές ευκαιρίες για να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο να παραμείνουν σε ύφεση και να ζήσουν περισσότερο. Όταν χορηγείται σε έναν ασθενή, η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το GPS έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα και να παρέχει συνεχόμενη υποστήριξη στη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, η SELLAS πιστεύει πως το GPS έχει την προοπτική να συνεχίσει να στοχεύει και να καταστρέφει επαναλαμβανόμενους όγκους και υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα.
Πρόσφατα ανακοινώσατε την έναρξη μιας κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ για το θεραπευτικό σας εμβόλιο και στην Ελλάδα. Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα και ερευνητικά κέντρα στη χώρα μας για να επεκτείνεται την κλινική σας έρευνα;
Το ετήσιο ποσοστό επίπτωσης της ΟΜΛ είναι περίπου 80.000-100.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, την Ε.Ε, την Ιαπωνία και την Κίνα. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει επίσης σχετικά υψηλό ποσοστό επίπτωσης συνολικά και η Οξεία Μυελοειδής Λευχαιμία, συνήθως, επηρεάζει ασθενείς 60 ετών και άνω που δεν έχουν πολλές ή δεν έχουν καθόλου αποτελεσματικές και ανεκτές θεραπευτικές επιλογές.
Στην προηγούμενη μελέτη Φάσης 2 μας, στον ακριβώς ίδιο πληθυσμό ασθενών όπως η μελέτη Φάσης 3, δηλαδή οι ασθενείς που επιτυγχάνουν δεύτερη ύφεση, μια εξουθενωτική ασθένεια όπου οι ασθενείς συνήθως υποτροπιάζουν και πεθαίνουν κατά μέσο όρο εντός 5 μηνών, παρατηρήσαμε ένα εντυπωσιακό κλινικά και στατιστικά σημαντικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς που έλαβαν GPS – μία διαφορά επιβίωσης σχεδόν 16 μηνών – 21 μήνες έναντι 5.4 μηνών με τιμή p0.02 και σημαντική διαφορά στην επιβίωση χωρίς λευχαιμία.
Το κλειδί στην θεραπεία μας με το GPS σε ασθενείς με ΟΜΛ, ως μονοθεραπεία, φαίνεται πράγματι να είναι το ότι οι ασθενείς βρίσκονται σε ύφεση. Όπως είδαμε σε ασθενείς στη δεύτερη ύφεση, παρόμοιοι ασθενείς που πέτυχαν την πρώτη ύφεση - ή CR1 - είχαν όφελος επιβίωσης. Αντιμετωπίσαμε συνολικά 32 ασθενείς στις μελέτες Φάσης 1 και Φάσης 2 σε περιβάλλον CR1 με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και παρατεταμένη συνολική επιβίωση. Όπως βλέπετε εδώ, μία παρατεταμένη διάμεση συνολική επιβίωση των 67.6 μηνών παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικίες με ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις CD4 και CD8. Αν διαχωρίσουμε τους ασθενείς των 60 χρόνων και πάνω, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ασθενείς με ΟΜΛ, η διάμεση συνολική επιβίωση ήταν 32.5 μήνες στη Φάση 1 και 35.3 μήνες στη Φάση 2, η οποία ήταν εξαιρετικά καλύτερη από την καλύτερη δυνατή προτεινόμενη θεραπεία για τον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών, η οποία συνήθως εξασφαλίζει επιβίωση της τάξεως των 12-15 μηνών, ακόμα και με αλλογενή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Επομένως, σε όλες τις μελέτες μας για CR1 και CR2, παρατηρήσαμε όφελος επιβίωσης 2,5-3,5 καλύτερο από την καλύτερη δυνατή προτεινόμενη θεραπεία.
Για το λόγο αυτό, υπάρχει μια τεράστια ιατρική ανάγκη όπως αναφέρθηκε παραπάνω και, φυσικά, εκτός από τον ηθικό λόγο, δηλαδή του ανοίγματος «δρόμων» στην Ελλάδα επιτρέποντας σε ασθενείς (και γιατρούς) να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια μελέτη μιας εξαιρετικά καινοτόμου θεραπείας, ήταν επίσης και για προσωπικούς λόγους αφού είμαι Έλληνας. Οι Έλληνες της διασποράς νοιαζόμαστε πάντα για την πατρίδα μας και αγαπάμε την Ελλάδα βαθύτατα και πάντοτε προσπαθούσα, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, να βοηθήσω και να στηρίξω Έλληνες που έχουν ανάγκη. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η μελέτη μπορεί να προσφέρει κάποια ελπίδα στους συμμετέχοντες ασθενείς και θα ιδωθεί θετικά από τους γιατρούς που συμμετέχουν σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια ελπίζοντας ότι θα εγκριθεί το GPS.
Μπορείτε να μας πείτε μερικές παραπάνω πληροφορίες για τα υπό ανάπτυξη προϊόντα της ΣELLAS;
Η SELLAS είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρία που εστιάζει στην ανάπτυξη νέων ανοσοθεραπειών για καρκίνο για ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων.
Το κύριο υποψήφιο προϊόν της εταιρείας, το GPS, δυνητικά έχει ευρεία εφαρμογή σε ένα φάσμα ενδείξεων που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε ύφεση.
Η SELLAS διαθέτει μια ισχυρή ομάδα διοίκησης, Διοικητικό Συμβούλιο και Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από ειδικούς στην ανοσοθεραπεία και την ογκολογία.
Με στρατηγικές σχέσεις που περιλαμβάνουν το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering και τη Merck [σ.σ. γνωστή ως MSD εκτός ΗΠΑ και Καναδά], η SELLAS είναι σε καλή θέση ως μια ελίτ εταιρεία WT1 για να αντιμετωπίσει αυτήν την ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη
Ο κύριος οδηγός για την αξία της πρότασης της SELLAS είναι το GPS. Το GPS είναι ένα διαφοροποιημένο, πολυδύναμο πεπτιδιακό καρκινικό εμβόλιο που στοχεύει την πρωτεΐνη Wilms Tumor 1 (WT1) που ορίζεται ανεξάρτητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ως πρωταρχικός στόχος ανοσοθεραπείας. Το WT1 είναι ένα ογκογόνο που υπερεκφράζεται σε μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπινων αιματολογικών και στερεών κακοηθειών με «βαριά» έκφραση σε τουλάχιστον 20 τύπους/ενδείξεις όγκου και το WT1 παραμένει μη αντιμετωπίσιμο με τυπικές φαρμακολογικές προσεγγίσεις όπως μικρά μόρια ή μονοκλωνικά αντισώματα.
Συνεχίζουμε να διερευνούμε και άλλους καρκίνους όπου υπάρχει υψηλή έκφραση της WT-1 και όπου μπορεί να έχει νόημα να συνεχίσουμε την περαιτέρω κλινική ανάπτυξη του GPS, τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό. Εξετάζουμε επίσης τις δυνατότητες συνδυασμού του GPS με διαφορετική εφαρμογή τεχνολογίας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη δείξει εξαιρετικά κλινικά ενδιαφέροντα δεδομένα σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα υψηλού κινδύνου, εκτός από άλλες ενδείξεις που έχουμε μελετήσει μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών και του μεσοθηλιώματος. Το WT1 εκφράζεται σε περίπου 20 τύπους όγκων – μία τεράστια δυναμική αγοράς για το GPS.
Photo: Anna Shvets form Pexels
Η πανδημία έχει συνοδευτεί από βαρύτατες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αλλά παράλληλα ανέδειξε και το ρόλο της συνεργασίας ως μέσο προόδου. Ποια πιστεύεται ότι είναι τα κυριότερα διδάγματα αλλά και ποιες προκλήσεις μας περιμένουν;
Από την προοπτική της καινοτομίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε μία άνευ προηγουμένου ταχύτητα προοδευτικής καινοτομίας στην αρένα κατά των μολυσματικών φαρμάκων/εμβολίων με την κινητοποίηση τεράστιων πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι έχουμε σίγουρα παρατηρήσει μια τεράστια επιτάχυνση σε αυτό.
Η πανδημία του COVID-19 καθυστέρησε ή έπαψε ακόμη και την πρόσβαση στον τυπικό έλεγχο ρουτίνας για τον καρκίνο (π.χ. δοκιμές PSA για καρκίνο του προστάτη, εξετάσεις δέρματος για μελάνωμα, μαστογραφία για Ca μαστού, επιχρίσματα Pap για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κ.λπ.) και έχει δημιουργήσει εμπόδια σε αρχικές επισκέψεις για προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους καρκίνου, αλλά και παρακολούθηση (π.χ., «αναζωογονητική» διάγνωση) για ασθενείς με διαγνωσμένη νόσο του καρκίνου και έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή τυπικών θεραπειών, ειδικά στη χειρουργική ογκολογία, πολύ λιγότερο στην ακτινοβολία και στην ιατρική ογκολογία για ασθενείς με προχωρημένη νόσο.
Επομένως, υπάρχει ευρεία πεποίθηση ότι υπήρξε δυνητικά σημαντική υποδιάγνωση ή λανθασμένη διάγνωση ή καθυστερημένη διάγνωση καρκινικών περιπτώσεων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους από τον Μάρτιο του 2020. Κατά συνέπεια, μετά την COVID – εφόσον οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί, και έχει επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας - υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρηθεί μια πιθανώς σημαντική αύξηση του όγκου των ασθενών που παρατηρούνται σε πρακτικές καρκίνου, ειδικά στα δημόσια ιδρύματα. Αυτό θα έχει σημαντική επίδραση στους προϋπολογισμούς νοσοκομείων, καθώς και στα γενικά έξοδα περίθαλψης που θα υποβληθούν για αποζημίωση στους ασφαλιστικούς φορείς (Δημόσια Κέντρα Φροντίδας και Περίθαλψης αλλά και ιδιωτικούς ασφαλιστές). Είναι αξιοσημείωτο ότι μπορεί να υπάρξει μια «χαλαρή» περίοδος μεταξύ των αρχών του δεύτερου εξαμήνου του 2021 έως κάπου στα μέσα του 2022, κατά την οποία υπήρχαν «αχρησιμοποίητα κεφάλαια» στους προϋπολογισμούς των μεγάλων ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι διατέθηκαν ειδικά για δαπάνες για τη θεραπεία του καρκίνου για αρκετά εκατομμύρια «κεκαλυμμένων» ζωών στις ΗΠΑ. Έτσι, το περιβάλλον αποζημίωσης μπορεί να είναι παράδοξα θετικό ή «ελαστικό» κατά τη συγκεκριμένη (σύντομη) περίοδο. Ωστόσο, μόλις επιστρέψουν οι μεγάλοι όγκοι των ασθενών, και επιπλέον το ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζονται για περίθαλψη και καταλήγει σε πιο προχωρημένες κακοήθειες (οι οποίες είναι προφανώς πολύ πιο «ακριβές» για τη διαχείριση), ενδέχεται να δούμε κάποιες έντονες προσπάθειες για περιορισμό του κόστους και περικοπή από την άποψη των ασφαλιστών, με αυξήσεις στις απαιτήσεις για προηγούμενες εγκρίσεις, πιο περιορισμένες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και πιο αυστηρές οδούς κλινικής φροντίδας στην ογκολογία. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε νέους παράγοντες και στην «ακριβή» φροντίδα του καρκίνου (εκτεταμένες και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου, μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων κ.λπ.) ενδέχεται να μειωθεί μετά τα μέσα του 2022.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο το κοινό, όσο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχουν εκτεθεί στο δυναμικό των νέων τεχνολογιών που βασίζονται σε RNA, λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία και επιτυχημένη κλινική ανάπτυξη του mRNA που βρίσκεται στα anti-SARS-CoV -2 εμβόλια (π.χ. Moderna). Αυτόν τον ενθουσιασμό μοιράζεται σίγουρα η κοινότητα των επενδυτών και επομένως θα αυξηθεί η πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια υγειονομικής περίθαλψης για τεχνολογίες που βασίζονται σε RNA.
Επίσης, είναι προφανές το δυναμικό ανάπτυξης σε γονιδιωματικές και πρωτεωμικές πλατφόρμες για εξατομικευμένη φροντίδα ασθενών σε καρκίνο. Μπορεί επίσης να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο «φωτοστέφανο» όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων για καρκίνο με βάση το RNA.
Η τηλεϊατρική είχε εισαχθεί για τουλάχιστον μια δεκαετία πριν από την COVID, αλλά μέχρι την έλευση της πανδημίας, η αποδοχή της ήταν αργή και σταδιακή. Η πανδημία οδήγησε ολόκληρη την ιδέα με πολύ γρήγορο τρόπο στο να εφαρμοσθεί στην πράξη, και η τηλεϊατρική είναι πλέον εδώ για να μείνει. Υπάρχει μια ευρεία πεποίθηση ότι ίσως το 40-50% των «επισκέψεων γραφείου», ακόμη και μετά την COVID, θα πραγματοποιείται μέσω τηλεϊατρικής, δηλαδή εικονικά.
Με την έλευση της COVID, υπήρξε εκτίμηση σε ολόκληρη την κοινωνία ότι η καλής ποιότητας θεραπευτική έρευνα που ενισχύει την αξία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, καθώς και ουσιαστικό επίπεδο υποδομών και δημοσιονομικής υποστήριξης όχι μόνο από την κοινότητα των επενδυτών (δημόσιες κεφαλαιαγορές και ιδιωτική χρηματοδότηση) αλλά και από άλλες πηγές, όπως η κυβέρνηση και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα ιδρύματα υποστήριξης ασθενών και περιστασιακά απομονωμένες ή συντονισμένες πρωτοβουλίες από τους «υπερ-πλούσιους». Αυτό το μοντέλο υποστήριξης κλινικής έρευνας παρουσιάστηκε με όλη την προσπάθεια (σε παγκόσμια κλίμακα) για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση των anti-COVID εμβολίων και μπορεί να δούμε το ίδιο μοντέλο να μιμείται την υποστήριξη νέων ιδεών που βρίσκονταν στον πάγκο να βρεθούν στο γήπεδο, οδηγώντας σε θεραπείες για τον καρκίνο να αναπτυχθούν με μια ειδική αίσθηση «επείγουσας ανάγκης», η οποία θα μπορούσε τελικά να γίνει εγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή και να εισαχθεί στην αγορά εντός προθεσμίας χρονικών περιόδων «εξυπνότερων» οδών κλινικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, η COVID οδήγησε στη θεμελιωδώς σημαντική συνειδητοποίηση ότι ο τρόπος παροχής πληροφοριών σε ασθενείς και τους φροντιστές τους, καθώς και στο ευρύ κοινό έχει άμεση επίδραση στο επίπεδο εμπιστοσύνης αυτών των πληροφοριών. Επομένως, δεν είναι πλέον αρκετό τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης να μεταδίδονται στον ασθενή και στο κοινό γενικά με ακριβή τρόπο, αλλά και με μια σαφήνεια και μια σειρά μηνυμάτων που πρέπει απολύτως να συνάδουν με το κοινό στο οποίο προορίζονται.