Η ισχυρός κύριος Μπουρλά
Ο Αλβέρτος Μπουρλά, είναι Έλληνας εβραϊκής καταγωγής, κάτοχος διδακτορικού στην βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από ΑΠΘ και κατόπιν υπήρξε και διδάκτωρ της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Συνήθως τα Διευθυντικά στελέχη των μεγάλων φαρμακευτικών είναι συνήθως λιγότερα γνωστά από ίδιες τις εταιρίες. Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο ωστόσο για τον Αλβέρτο Μπουρλά.
Με την πανδημία η παρουσία της Pfizer ενισχύθηκε και ο παραδοσιακός ρόλος που ήθελε προτεραιότητα να δίνεται στις θεραπείες της εταιρείας ανατράπηκε και ο Αλβέρτο Μπουρλά συγκεντρώνει επιρροή και φήμη.
Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική συνεργάστηκε με την γερμανική startup BioNTech τον Απρίλιο του 2020 και οι δύο εταιρείες παρασκεύασαν το γνωστό εμβόλιο για τη νόσο Covid -19. Το εμβόλιο αυτό κατάφερε όπως γνωρίζουμε να μειώσει το ρίσκο θανάτου πολύ σοβαρών περιπτώσεων νόσησης σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Μπουρλά γνωρίζει ότι ότι βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο λόγω αυτών των συνθηκών. « Η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της έχει αγωνιστεί για τη φήμη της στο παρελθόν» είπε ο ίδιος σε μια συνέντευξη. «Ναι, εμείς στην εταιρεία βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση σε ότι αφορά την φήμη μας, το οποίο είναι κάτι το οποίο δεν το θεωρούμε δεδομένο. Μια ισχυρή φήμη κερδίζεται σιγά σιγά και μπορεί να χαθεί μέσα σε λίγα λεπτά» είχε συμπληρώσει.
Με τη φήμη αυτή πλέον η φαρμακευτική είναι στο επίκεντρο λόγω του εμβολίου και των φαρμάκων κατά του κορονοϊού η εταιρεία αποφάσισε να βοηθήσει τις πιο φτωχές χώρες που έχουν μείνει πίσω παγκοσμίως στους εμβολιασμούς.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πολλές χώρες στην Αφρική και όχι μόνο που έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Χρειαζόμαστε τη συνεχή υποστήριξη του ΠΟΥ και άλλων οργανισμών και την παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων, εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα επιτρέπουν στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο και να λαμβάνει τη θεραπεία που χρειάζεται.
Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο της Pfizer συγκέντρωσε 36 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Το 2022, παράλληλα με το νέο της χάπι για τον COVID, η Pfizer αναμένεται να κερδίσει περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από αυτά τα δύο προϊόντα.
Σκοπός ήταν να «μετατραπεί η Pfizer πάντως σε μια πιο καινοτόμο εταιρεία με γνώμονα την επιστήμη». Η επιτυχία της εταιρείας στη μάχη κατά του κορονοϊού δεν ήταν τυχαία πάντως κατά τη γνώμη του, καθώς έγινε η σωστή συμφωνία τη σωστή στιγμή με την BioNTech.
Η εικόνα της εταιρείας πριν την πανδημία πάντως ήταν τυπικά σύμφωνα με τις μετρήσεις γύρω στο 30%. Περίπου στο 50% σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το The Harris Poll, η εταιρεία θεωρείται πλέον ότι έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και δυνητικά αυτό τη βοηθά να κερδίζει μεγαλύτερη επιρροή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του αυτό θεωρεί ότι παίζει μεγάλο ρόλο σε ότι αφορά τις τιμές των φαρμάκων. «Όταν η φαρμακευτική έχει πλέον άλλη εικόνα στο μυαλό των Αμερικανών (σ.σ πιο ισχυρή) τότε έχει μεγαλύτερη ικανότητα να διαφωνήσει με τα πράγματα με τα οποία δεν συμφωνεί και να τα κινήσει εκείνη προς την κατεύθυνση που η ίδια θέλει γιατί έχει μεγαλύτερη υποστήριξη και κατανόηση από το κοινό», δήλωσε ο Rob Jekielek, M.D., στο The Harris poll.
Ο Μπουρλά φυσικά και το γνωρίζει αυτό και έχει δηλώσει ότι υπάρχει καλή εργασιακή σχέση με της τωρινής διοίκησης με τις κυβερνήσεις και τους φορείς όλου του κόσμου.Όπως επίσης είχε πει χαρακτηριστικά: «έχω πει σε ότι αφορά τις τιμές των φαρμάκων ότι πρέπει να «πέσουν» και είμαι πρόθυμος να αναλάβω μέρος του κόστους με την προϋπόθεση να φτάσει κατευθείαν στους ασθενείς. Δεν θέλω να βάζω λεφτά στη μαύρη τρύπα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, θέλω να πηγαίνουν στους ασθενείς».
Ο δύσκολος δρόμος που χάραξε ο Μιχαήλ Βουνάτσος
Ο κ. Βουνάτσος, ορκίστηκε Έλληνας πολίτης στις 2 Μαρτίου στη Λέσβο. Είναι απόγονος μεταναστών από τη Λέσβο στο Μαρόκο και σήμερα είναι εκλεκτό μέλος της επιστημονικής και επιχειρηματικής διασποράς της Ελλάδας και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης βιοτεχνολογικής εταιρείας της Μασαχουσέτης Biogen. Πώς έβαλε το λιθαράκι στον τομέα αυτό παρόλο που η Biogen αντιμετωπίζει προβλήματα με την εικόνα της;
Τον τελευταίο χρόνο η Biogen ήρθε στην επικαιρότητα με τη θεραπεία για τη νόσου του Αλτσχάιμερ. Τον Ιούνιο του 2021 ήρθε η έγκριση του FDA, καθιστώντας την Biogen την πρώτη εταιρεία σε δύο δεκαετίες που έφερε ένα νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ στην αγορά (αντουκανουμάμπη).
Παρά τα σκαμπανεβάσματα στη φήμη της εταιρείας ο Κ. Βουνάτσος, θεωρεί ότι υπάρχουν ασθενείς ότι έχουν την ελπίδα ότι χάρη στο νέο φάρμακο μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους με αξιοπρέπεια.
Πληροφορίες: Fiercepharma