Τη χορήγηση φαρμάκων σε υγειονομικούς, ως μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης έναντι του κορονοϊού είχε εξετάσει η Επιτροπή ειδικών.
Όπως ανέφερε σήμερα, λοιπόν, ο Καθηγητής, άμεσα θα δοθεί η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων ως προφυλακτική θεραπεία σε υγειονομικούς πρώτης γραμμής, στο πλαίσιο του πρωτόκολλου που έχει λάβει την τελική του μορφή. Μάλιστα, διερευνάται η δυνατότητα να χορηγείται το σχήμα από τα ίδια τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται οι υγειονομικοί.
Ο κ. Τσιόδρας είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες στη χορήγηση προφυλακτικής θεραπείας σε γιατρούς, νοσηλευτές και όσους εργάζονται στα νοσοκομεία θα διαρκέσει για 8 με 12 εβδομάδες. Το φάρμακο που εξετάζεται να χορηγηθεί είναι η χλωροκίνη. «Υπάρχει λοιπόν αυτό που ονομάζουμε προεκθεσιακή προφύλαξη, προφύλαξη πριν την έκθεση, θα το έχετε ακούσει φυσικά για το HIV-AIDS και για την ηπατίτιδα. Και υπάρχει και η μετεκθεσιακή προφύλαξη, που τη συζητάμε, σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί και γνωρίζουν ότι εξετέθησαν. Αυτό είναι ένα σχήμα σαν θεραπεία», είχε εξηγήσει ο κ. Τσιόδρας.
«Δεν θα θέλαμε να μην έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το φάρμακο, το οποίο ευτυχώς υπάρχει σε επάρκεια, και σε υγειονομικούς, σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν και υπό μορφή προσεκτικής παρακολούθησης και για παρενέργειες και για την αποτελεσματικότητα του», είχε προσθέσει. Δεν θα είναι, όμως, το μοναδικό φάρμακο που χορηγηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδα η χλωροκίνη θα χορηγηθεί και το καρδιοπροστατευτικό φάρμακο [κολχικίνη], «ώστε όλοι να παίρνουν κάτι, εφόσον το επιθυμούν».