Η νέα δοκιμή που εξέτασε την μεταβλητή του χρόνου και το όφελός της στη λήψη του φαρμάκου, έρχεται σε αντίθεση με αρκετές προηγούμενες μελέτες υποθέτει ότι όταν παίρνει κανείς τη δόση του φαρμάκου για την υπέρταση έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η δοκιμή αυτή παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Καρδιολογίας (ESC) που διεξήχθη στην Βαρκελώνη (2022).
Το σημείο κλειδί σε αυτή τη μελέτη σύμφωνα με όσα αναφέρει είναι ότι να παίρνει κανείς το αντιυπερτασικό του το απόγευμα δεν έχει καμία διαφορά από το να το παίρνει το πρωί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών, τα εγκεφαλικά και τους αγγειακούς θανάτους, όπως συμπεραίνει ο ερευνητής που συμμετείχε στην μελέτη του Tom MacDonald, MBChB, MD, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας και φαρμακοεπαγρύπνησης στο πανεπιστήμιο Dundee, στη Βρετανία.
Η αναλογία κινδύνου ήταν 0,95 για το πρωτεύον τελικό σημείο, μια σύνθεση νοσηλείας για μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου, μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο ή αγγειακό θάνατο, στον πληθυσμό με πρόθεση θεραπείας. Παρόμοια αποτελέσματα, με αναλογία κινδύνου περίπου 1, παρατηρήθηκαν για όλα τα δευτερεύοντα αποτελέσματα και σε όλες τις υποομάδες.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι η λήψη της δόσης το απόγευμα δεν ήταν επιβλαβής από την άποψη ότι δεν υπήρχαν πτώσεις ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο MacDonald εξήγησε ότι η λήψη φαρμάκων τη νύχτα θα μπορούσε να αυξήσει την νυχτερινή υπόταση, γεγονός το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερη ζαλάδα και πτώσεις σε ασθενείς την ώρα που σηκώνονται να πάνε στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο όπως εξήγησε ο MacDonald αυτά τα συμπτωματα ήταν ίδια και στις δύο ομάδες.
«Το μήνυμά μας είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να μετρούν την πίεσή τους ότι ώρα θέλουν, ότι ώρα τους είναι πιο βολικό, αρκεί να την μετρούν. Επίσης, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο ασθενής με υπέρταση είναι να παίρνει τα χάπια του την ίδια ώρα κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να θυμάσαι πότε να τα παίρνεις, αλλά δεν έχει σημασία αν θα τα παίρνεις το πρωί ή το απόγευμα», είπε.
Ο MacDonald εξήγησε επίσης ότι η λογική πίσω από τη μελέτη ήταν ότι το βράδυ πέφτει η πίεση κάποιων ασθενών. Η πίεση του ασθενούς το βράδυ είναι ο καλύτερος δείκτης πρόβλεψης του τι θα συμβεί. Επιπρόσθετα, προηγούμενες, μελέτες πρότειναν ότι όταν παίρνει κανείς τη δόση του αντιυπερτασικού του το απόγευμα μειώνει την πίεση το βράδυ με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σύγκριση με την πρωινή δόση.
«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωφέλιμο, να δίνεις ένα φάρμακο το απόγευμα, γιατί η κορύφωση των ευεργετικών αποτελεσμάτων του πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «πραγματοποιήσαμε την δοκιμή αυτή, γιατί όπως προέκυψε η λήψη των χαπιών αυτών των απόγευμα ήταν ωφέλιμη, θα ήταν μια από τους πιο οικονομικές και λιγότερο κοστοβόρες αποτελεσματικές παρεμβάσεις που μας είναι γνωστές. Είναι μια καλή υπόθεση και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτηκαν ότι θα έχει ένα όφελος, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είχε».
Η μελέτη ωστόσο βρήκε κάποιες διαφοροποιήσεις στο προφίλ της πίεσης του αίματος ανάμεσα σε αυτά τα δύο προγράμματα.
Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/979812