Μηχανισμό, ο οποίος με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα επιταχύνει την πρόσβαση σε σημαντικές νέες θεραπείες για σοβαρά και σπάνια νοσήματα, χαρακτηρίζει το Ταμείο Καινοτομίας ή Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης, ο Γενικός Διευθυντής της GENESIS Pharma Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Κυριάκος Μπερμπεριάν.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που καταγράφεται στην πλήρη πρόσβαση των ασθενών σε τέτοιες θεραπείες «εξαιτίας των πολύπλοκων διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, της σοβαρής υποχρηματοδότησης του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού και των πολύ υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων», εξηγεί πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και πιο αποδοτικά η πρόοδος της επιστήμης.
Μιλώντας στο News4Health, ο κ. Μπερμπεριαν ξεκαθαρίζει πως «το Ταμείο θα πρέπει να διαθέτει έναν ανεξάρτητο αλλά και δυναμικό προϋπολογισμό που θα ακολουθεί την επιστημονική εξέλιξη με διαδικασία horizon scanning».
«Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ένα ακόμη ανελαστικό κανάλι με τις γνωστές πλέον υπερβάσεις που βλέπουμε στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό», προσθέτει.
Συμπληρώνει, δε, πως εκτός από τη χρηματοδότησή του, είναι εξίσου σημαντικό να προσδιοριστεί το προφίλ των θεραπειών που θα ενταχθούν στο μηχανισμό.
Ερωτηθείς ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο Γενικός Διευθυντής της GENESIS Pharma αναφέρει την υποχρηματοδότηση του φαρμάκου.
Εξηγεί, δε, πως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα της καινοτομίας λόγω των ιδιαίτερα υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων που φτάνουν πλέον το 70%-80% επί της τιμής παραγωγού.
Ειδικά για την Genesis Pharma, «η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σύνθετη, δύσκολη και ίσως μοναδική για τον κλάδο», καθώς πρόκειται για ελληνική εταιρεία με αποκλειστική εστίαση στα καινοτόμα και ορφανά φάρμακα. Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της εταιρείας, παρά τις δυσκολίες, χρειάζεται ο σχεδιασμός διαφορετικών σεναρίων και ευέλικτης στρατηγικής. «Δεν σας κρύβω όμως πως, ειδικά την τελευταία δεκαετία, κάνουμε έναν αγώνα πολύ δύσκολο και αμφίρροπο», προσθέτει.
Για τον κ. Μπερμπεριάν, πάντως, «είναι αισιόδοξο πως το Υπουργείο έχει κατανοήσει τα προβλήματα και έχει ξεκινήσει ένας πιο δυναμικός και ανοιχτός διάλογος», εκφράζοντας την ελπίδα πως άμεσες παρεμβάσεις θα περιορίσουν τις επιπτώσεις, ενώ αναφέρει και την υλοποίηση του συμφώνου συνεργασίας.
Κ. Μπερμπεριάν, γιατί είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός "Ταμείου Καινοτομίας" ή ενός "Σχήματος Μεταβατικής Αποζημίωσης";
Πρόκειται για εργαλεία τα οποία, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την πρόσβαση σε σημαντικές νέες θεραπείες για σοβαρά και σπάνια νοσήματα που σήμερα φτάνουν στους ασθενείς με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των πολύπλοκων διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, της σοβαρής υποχρηματοδότησης του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού και των πολύ υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.
Οι νέες τεχνολογίες και η αυξημένη επένδυση της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας σε τομείς όπου υπάρχουν ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη πολλών καινοτόμων θεραπειών που αλλάζουν κατά πολύ τη θεραπευτική προσέγγιση, προσφέρουν πιο στοχευμένη αντιμετώπιση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλύτερο προφίλ ασφάλειας.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και πιο αποδοτικά αυτή την πρόοδο τόσο προς όφελος των ασθενών όσο και του συστήματος υγείας συνολικά.
Το μεγάλο ερωτηματικό και συνάμα και η βασικότερη ανησυχία είναι η χρηματοδότηση του εν λόγω Ταμείου. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η καλύτερη προσέγγιση;
Το Ταμείο θα πρέπει να διαθέτει έναν ανεξάρτητο αλλά και δυναμικό προϋπολογισμό που θα ακολουθεί την επιστημονική εξέλιξη με διαδικασία horizon scanning. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ένα ακόμη ανελαστικό κανάλι με τις γνωστές πλέον υπερβάσεις που βλέπουμε στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό.
Εκτός από τη χρηματοδότησή του, είναι εξίσου σημαντικό να προσδιοριστεί το προφίλ των θεραπειών που θα ενταχθούν στο Ταμείο ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις, ο χρονικός ορίζοντας ένταξής τους αλλά και η ομαλή μετάβασή τους στον κλειστό προϋπολογισμό μετέπειτα.
Ελπίζουμε πώς, μέσα από τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με το Υπουργείο, θα διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο εφαρμογής, ώστε ως εργαλείο να προσφέρει τα μέγιστα στην ταχύτερη διάθεση ενός εύλογου εύρους καινοτόμων θεραπειών τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ειδικά οι καινοτόμες, στην Ελλάδα;
Το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι η υποχρηματοδότηση του φαρμάκου. Ενώ η φαρμακευτική αγορά σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία, καταγράφοντας αύξηση κατά 65% από το 2012, η δημόσια δαπάνη στο αντίστοιχο διάστημα μειώθηκε κατά 23%.
Οι υποχρεωτικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που τόσα χρόνια καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του χρηματοδοτικού χάσματος, πλέον υπερβαίνουν τη δημόσια χρηματοδότηση.
Εκτός αυτού, οι τεράστιες καθυστερήσεις στον υπολογισμό τους, αλλά και η ξαφνική εφαρμογή διάφορων μέτρων, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ασταθές και απρόβλεπτο περιβάλλον που καθιστά αδύνατη και την ελάχιστη έστω προβλεψιμότητα που είναι αναγκαία για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό όλων των εταιρειών.
Μεγαλύτερη επιβάρυνση αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα της καινοτομίας λόγω των ιδιαίτερα υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων που φτάνουν πλέον το 70%-80% επί της τιμής παραγωγού.
Η παγιωμένη αυτή κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην επιχειρησιακή λειτουργία όσο και στις αναπτυξιακές και επενδυτικές δυνατότητες του κλάδου μας.
Τι σημαίνει η δραστηριοποίηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον για μια εταιρεία όπως η GENESIS Pharma;
Η δική μας πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σύνθετη, δύσκολη και ίσως μοναδική για τον κλάδο, καθώς είμαστε μια ελληνική εταιρεία με αποκλειστική εστίαση στα καινοτόμα και ορφανά φάρμακα που αντιπροσωπεύει στη χώρα δεκατρείς διαφορετικούς διεθνείς οίκους.
Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών για εμάς είναι πλέον εξοντωτικό και επικίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη πως κατά κύριο λόγω βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την επίδρασή τους και, παράλληλα, προσπαθούμε να ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη όλων μας των στρατηγικών συνεργατών.
Προετοιμάζουμε πολλά διαφορετικά σενάρια, ακολουθούμε ευέλικτη στρατηγική, γνωρίζουμε πολύ καλά την αγορά με μια εμπειρία σχεδόν τριάντα χρόνια και έτσι καταφέρνουμε να αναπτυσσόμαστε παρά τις δυσκολίες και τις ανατροπές. Δεν σας κρύβω όμως πως, ειδικά την τελευταία δεκαετία, κάνουμε έναν αγώνα πολύ δύσκολο και αμφίρροπο.
Είναι αισιόδοξο πως το Υπουργείο έχει κατανοήσει τα προβλήματα και έχει ξεκινήσει ένας πιο δυναμικός και ανοιχτός διάλογος. Ελπίζουμε σε κάποιες άμεσες παρεμβάσεις που θα συγκρατήσουν και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις, αλλά και την υλοποίηση του συμφώνου συνεργασίας, που σήμερα βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις, ώστε να υπάρξει μια συνολική αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής.