«Στόχος μας είναι ένα δυναμωμένο ΕΣΥ», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, από το βήμα της Βουλής, επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα.
Ακόμη, επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα νέο νομοσχέδιο που δίνει στην υγεία για πρώτη φορά ένα προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε, τι ανάγκες έχουμε στο σύστημα υγείας, πώς αξιολογούμε το σύστημα υγείας, αυτά που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και αρκετό καιρό».
Η ίδια αναφερόμενη στην κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».
Η κ. Γκάγκα κατα την συζήτηση αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το λεγόμενο brain drain, το οποίο όπως είπε η ίδια χαρακτηριστικά «χθες το συζητήσαμε και αφορά τους ειδικευμένους σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Είπαν από το ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαμε μνημόνια και ότι ήταν 1 προς 5 οι προσλήψεις. Αλλά αφορά και ειδικευόμενους. Και να σας πω και το δικό μου νοσοκομείο, το «Σωτηρία», ότι τον Ιούλιο του 2015 είχαμε 240 ειδικευόμενους και τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 134».
Αξίζει να σημειωθεί πως και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημόπουλος την Τρίτη 29/11 στη συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος αναφερόμενος στα θετικά του νέου νομοσχέδιο για το ΕΣΥ είπε μεταξύ άλλων και για το brain drain. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως με το νομοσχέδιο αυτό «μειώνεται η φυγή των αποφοίτων μας των Σχολών Επιστημών Υγείας στο εξωτερικό, μετά τα τόσα χρόνια που η χώρα έχει επενδύσει για την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους, αφού οι εργασιακές σχέσεις το δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται πιο ελκυστικές για τον νέο γιατρό».
Δείτε σχετικά=>Θετική παρέμβαση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη
Στην συνέχεια, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις «αδιανόητες» υποδομές δημόσιας Υγείας όπως τις χαρακτήρισε, λέγοντας μάλιστα «έχω πάει σε 102 νοσοκομεία και τις περισσότερες φορές κλαίω, πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».
Τέλος, απευθυνόμενη στα κόμματα που διαφωνούν είπε: «Μιλάτε για Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία. Έχει επιλογές και έχει κανόνες. Δεν έχει παρωπίδες. Δεν έχει πολιτικές κορώνες. Θέλει όραμα. Εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό, και θέλει και συνεργασία. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει προς ψήφιση και γι' αυτό πρέπει να το στηρίξετε και να το ψηφίσετε όλοι», κατέληξε η κ. Γκάγκα.