Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η καταγραφή των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους πολίτες, έδειξε ότι το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ψυχικές διαταραχές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων:
Αγχώδεις διαταραχές εμφανίζει το 15% του πληθυσμού, εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες το 5-7%, μείζων Κατάθλιψη και καταθλίψεις το 6%, παιδοψυχιατρικές καταστάσεις το 2-3%, διπολική διαταραχή το 1-2%, σχιζοφρένεια και ψυχώσεις το 1%, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το 1%, άνοια το 1%, ενώ 5-10% του πληθυσμού εμφανίζουν άλλες ψυχικές διαταραχές.
Ο Χάρτης Ψυχικής Υγείας
Γι' αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030, έχει δημιουργήσει στον επίσημο ιστοχώρο της, μια ειδική ενότητα που ονομάζεται «Χάρτης Ψυχικής Υγείας», όπου οι ενδιαφερόμενοι με βάση την τοποθεσία τους μπορούν να δουν τις δομές ψυχικής υγείας που βρίσκονται κοντά τους.
Βρείτε τον Χάρτη Ψυχικής Υγείας ΕΔΩ
Πως λειτουργεί
Ο χρήστης, πατώντας πάνω στην εν λόγω ενότητα του υπουργείου υγείας, μεταφέρεται σε άλλον ιστοχώρο όπου είναι αναρτημένος ένας ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας, ο οποίος δείχνει σε πραγματικό χρόνο πόσες και ποιες δομές Ψυχικής Υγείας υπάρχουν ανά περιοχή.
Μάλιστα, στα αριστερά της σελίδας υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένης αναζήτησης με βάση την Τοποθεσία, την Περιφέρεια, το Όνομα, τον Δήμο, την Πόλη της εκάστοτε Μονάδας.
Να σημειωθεί ότι, ο «Χάρτης Ψυχικής Υγείας» ανανεώνεται διαρκώς με νέες δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και Κέντρα Ημέρας τόσο για την υποστήριξη των ασθενών όσο και των παιδιών, των εφήβων και των εργαζομένων.
Διαβάστε σχετικά=> Ψυχική Υγεία των εργαζομένων: «Έρχονται» τα πρώτα Κέντρα Ημέρας στην Ελλάδα - Πού θα λειτουργήσουν
«Έρχονται» 106 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας
Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζωής Ράπτη, το προσεχές διάστημα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν ακόμη 106 νέες δομές, με 55 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως ανέφερε, έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).
Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα είναι:
- 12 οικοτροφεία και ένας ξενώνας για ενηλίκους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
- 8 μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση.
- Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων, στα οποία περιλαμβάνονται 6 Κέντρα Ημέρας και 5 Κινητές Μονάδες Υποστήριξης, 4 Κέντρα Ημέρας για υποστήριξη εργαζομένων και 2
- Κέντρα Ημέρας για στήριξη της οικογένειας.
- Για παιδιά και εφήβους δημιουργούνται 6 Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.
Από τα παραπάνω:
2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές, 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά και 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες και 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων.
Για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναμένεται να δημιουργηθούν 8 οικοτροφεία, 6 Κέντρα Ημέρας και 4 Κινητές Μονάδες για την υποστήριξη ασθενών, συγγενών και φροντιστών.
Διαβάστε επίσης=> «Έρχεται» το πρώτο Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων με Νεοπλασματική Ασθένεια στην Αττική