Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή σε σχετική σκληρή ανακοινωσή της με το νέο σύστημα «τα νοσοκομεία θα βρίσκονται διαρκώς σε μία κατάσταση συνεχούς εφημέρευσης και νέων εισαγωγών με τους εργαζόμενους «στο κόκκινο» και τα ράντζα να πλημμυρίζουν τους διαδρόμους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ έχει ως εξής:
«Μέσα σε μια νύχτα, κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, το Υπουργείο υγείας αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής, χωρίς καν να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους εργαζόμενους σε αυτά! Πιο συγκεκριμένα, από την 1/11/2024, το κάθε νοσοκομείο θα εφημερεύει σε όλη την πρωινή βάρδια (08:00-14:30) καθημερινά, με εξαίρεση την ημέρα που έχει γενική εφημερία και την επομένη.
Πρακτικά δηλαδή, ένα νοσοκομείο θα έχει μέσα σε 4 ημέρες: 1 ημέρα γενική εφημερία, την επόμενη 1 ημέρα θα προσπαθεί να «μαζέψει τα κομμάτια του», και τις επόμενες 2 ημέρες θα εφημερεύει σε όλη την πρωινή βάρδια. Και μετά πάλι από την αρχή. Αφού δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν το πλάνο τους για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση λόγω της υποστελέχωσης που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, σκέφτηκαν να ξεζουμίσουν κι άλλο το υπάρχον προσωπικό…
Κατά την 1η ημέρα εφαρμογής του «εμπνευσμένου» αυτού σχεδίου στο Λαϊκό, μόνο η Παθολογική κλινική που ήταν υπεύθυνη για τα ΤΕΠ και τα Εξωτερικά Ιατρεία (που πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο) εξέτασε περί τα 30 επείγοντα περιστατικά (τουλάχιστον 10 προσήλθαν με ασθενοφόρο), συν τους ασθενείς που είχαν κλείσει ραντεβού. Μάλιστα από τα επείγοντα αυτά περιστατικά πραγματοποιηθήκαν 10 εισαγωγές, με αποτέλεσμα, στη γενική εφημερία της επόμενης ημέρας, η συγκεκριμένη κλινική να κινδυνεύει να μπει χωρίς κανένα κενό κρεβάτι (από τα 40 που είναι η δύναμή της). Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι εισαγωγές που θα κάνει θα μπουν σε ράντζο!!!
Είναι δε στοιχείο σαδισμού το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση και καμία προετοιμασία για μια τέτοια λειτουργία, αφού ούτε το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα ΤΕΠ σε καθεστώς εφημερίας είχε εξασφαλιστεί (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κλπ.), αλλά ούτε και η διαλογή των περιστατικών λειτουργούσε. Με άλλα λόγια, δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος για να καθορίσει εάν ένα περιστατικό ήταν πραγματικά επείγον (ή και υπερεπείγον) και από ποια ειδικότητα θα έπρεπε να εξεταστεί! Και σα να μην έφτανε αυτό, προγραμματισμένες εξετάσεις (πχ υπέρηχοι) ήδη νοσηλευόμενων ασθενών αναβλήθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας από τα επείγοντα περιστατικά.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου:
- Τα νοσοκομεία θα βρίσκονται διαρκώς σε μία κατάσταση συνεχούς εφημέρευσης και νέων εισαγωγών με τους εργαζόμενους «στο κόκκινο» και τα ράντζα να πλημμυρίζουν τους διαδρόμους
- Θα μειωθεί η παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς μας αφού θα υπάρχει συνεχώς η πίεση από τη Διοίκηση και το Υπουργείο για ταχεία διακίνηση των περιστατικών ώστε να μη φαίνονται τα ράντζα στο διάδρομο!
- Περισσότεροι ιατροί (κυρίως ειδικευόμενοι) θα πρέπει να απασχολούνται στα ΤΕΠ καθημερινά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασχοληθούν στο βαθμό που θα έπρεπε με τους ασθενείς που έχουν αναλάβει στον όροφο.
- Αντίστοιχα, το ελλιπέστατο νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να ασχολείται ταυτόχρονα με τους δεκάδες ασθενείς της κάθε κλινικής αλλά και με τις νέες – σχεδόν καθημερινές – εισαγωγές.
- Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα παραμένουν για περισσότερες μέρες στο νοσοκομείο ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η θεραπεία τους αφού από τη μία θα υπάρχουν λιγότεροι ιατροί-νοσηλευτές-τραυματιοφορείς διαθέσιμοι ανά ασθενή, και από την άλλη οι προγραμματισμένες εξετάσεις (πχ υπέρηχοι, αξονικές, ενδοσκοπήσεις, στεφανιογραφίες κλπ.) θα καθυστερούν καθώς θα παρεμβάλλονται οι αντίστοιχες εξετάσεις των επειγόντων περιστατικών.
- Αντίστοιχα και τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα καθυστερούν ακόμη περισσότερο αφού θα προκύπτουν περισσότερα επείγοντα.
- Τα τακτικά προγραμματισμένα ραντεβού είτε για εκτίμηση είτε για συνταγογράφηση είτε για κάποια εξέταση, θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν έγκαιρα και στην ώρα τους, αφού οι ίδιοι ιατροί που τα διεκπεραιώνουν θα πρέπει να ασχοληθούν (κατά προτεραιότητα) και με τα επείγοντα περιστατικά. Να τονίσουμε εδώ ότι με άλλη «εμπνευσμένη» απόφαση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, οι ανασφάλιστοι μπορούν να εξεταστούν και να τους γίνει συνταγογράφηση ΜΟΝΟ σε δημόσιες δομές Υγείας. Όσοι ασθενείς λοιπόν, δεν έχουν χρήματα για να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα που προμοτάρει η κυβέρνηση και το Υπουργείο ή είναι ανασφάλιστοι, θα περιμένουν ακόμη περισσότερο για ένα ραντεβού ή μέχρις ότου η κατάστασή τους επιδεινωθεί τόσο ώστε να εκτιμηθούν στα επείγοντα
- Το ήδη εξαντλημένο σωματικά και ψυχικά προσωπικό θα εξαντληθεί ακόμη περισσότερο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο συμπεριφοράς, λαθών κλπ.
- Αρκετά τμήματα που είναι ήδη σοβαρά υποστελεχωμένα (πχ μικροβιολογικά εργαστήρια κλπ.), θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς ο οποίος είναι αδύνατον να υλοποιηθεί
- Οι έννοιες των ρεπό και των αδειών θα εξαφανιστούν από το χάρτη αφού θα είμαστε συνεχώς προσωπικό ασφαλείας
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, για την υγεία των εργαζομένων σε αυτό αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών μας. Δηλώνουμε ανοιχτά και ειλικρινώς ότι η κατάσταση για τους ασθενείς μας και για εμάς θα επιδεινωθεί κι άλλο, και θα πεθάνει κόσμος! Μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι και θα είναι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις τους! Αντί να κάνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αντί να στελεχώσουν και να οργανώσουν την 1οβάθμια φροντίδα Υγείας, προσπαθούν με αλχημείες και ξεζουμίζοντας το ήδη εξαντλημένο και αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να εξαφανίσουν δια μαγείας τις αναμονές στα επείγοντα.
Καλούμε τη Διοίκηση και την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου να πάρουν επίσημα θέση ενάντια στον σχεδιασμό αυτό γιατί είναι επικίνδυνος!
Καλούμε το Υπουργείο και την Κυβέρνηση να πάρουν πίσω αυτό το έκτρωμα και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προσφέρονται δωρεάν, ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας σε όλους:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα – ανανέωση και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
- Στελέχωση και οργάνωση της 1οβάθμιας φροντίδας Υγείας
- Άνοιγμα όλων των κλειστών χειρουργικών αιθουσών
- Άνοιγμα άμεσα όλων των νοσοκομείων που κλείσανε οι διάφορες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια
- Συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
Καλούμε τους ασθενείς και τους συνοδούς τους στο πλευρό μας ώστε μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε!
Η πενταμελής Επιτροπή Ιατρών Λαϊκού Νοσοκομείου – ΕΙΝΑΠ»