Το Συμβούλιο ενέκρινε τα τελικά δομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας : τον κανονισμό για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, τον κανονισμό για την εκτεταμένη εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον κανονισμό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για παρέχει επιπλέον εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA).
Αυτοί οι νέοι κανόνες ολοκληρώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, χτίζοντας ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ στους ζωτικούς τομείς της πρόληψης, της ετοιμότητας, της επιτήρησης, της αξιολόγησης κινδύνου, της έγκαιρης προειδοποίησης και της αντίδρασης.
Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχινάς , δήλωσε: «Η σημερινή υιοθέτηση από το Συμβούλιο των τριών Κανονισμών αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και ενισχύει το Πλαίσιο Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ. Με αυτούς τους νέους κανονισμούς, δείξαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, αποφασιστικά και γρήγορα. Αυτή η νομοθεσία θα συνεργαστεί με την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται μέσω του προγράμματος EU4Health και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να διασφαλιστούν πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου , δήλωσε: «Οι κεντρικοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας μας έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ. Η πανδημία έχει δείξει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στη δημόσια υγεία και ισχυρότερη ικανότητα προστασίας των πολιτών από απειλές για την υγεία. Με ένα ισχυρότερο ECDC, έναν ισχυρό HERA και έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στην πρόληψη, προετοιμασία και διαχείριση διασυνοριακών απειλών για την υγεία, έχουμε πλέον πρόσθετα εργαλεία για να αντιδρούμε γρήγορα και να ανταποκρινόμαστε στις αναδυόμενες κρίσεις υγείας, αποφασιστικά και με ενότητα».
Με την έγκριση του κανονισμού για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία , η ΕΕ θα έχει:
- Έναν ισχυρό σχεδιασμό ετοιμότητας και ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης·
- Καλύτερη ικανότητα για ακριβή εκτίμηση κινδύνου και στοχευμένη απόκριση·
- Στερεούς μηχανισμούς για από κοινού προμήθεια ιατρικών αντίμετρων·
- Τη δυνατότητα υιοθέτησης κοινών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση μελλοντικών διασυνοριακών απειλών για την υγεία.
- Ένα ισχυρότερο ECDC όχι μόνο θα εκδώσει συστάσεις στα κράτη μέλη σχετικά με την ετοιμότητα για απειλές για την υγεία , αλλά θα φιλοξενήσει επίσης ένα νέο δίκτυο αριστείας εργαστηρίων αναφοράς της ΕΕ και θα δημιουργήσει μια Task Force της ΕΕ για την υγεία για γρήγορες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας σε περίπτωση μεγάλης εστίας.
Για να είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός σε περιόδους έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ο Κανονισμός Πλαίσιο Έκτακτης Ανάγκης θα επιτρέψει τη σύσταση στο HERA ενός Συμβουλίου Κρίσης Υγείας . Αυτό το συμβούλιο θα συντονίσει ταχέως σε επίπεδο ΕΕ την παροχή και την πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα. Ο κανονισμός επιτρέπει επίσης την ενεργοποίηση των εγκαταστάσεων fab της ΕΕ, των σχεδίων έρευνας και καινοτομίας έκτακτης ανάγκης και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.