«Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες” είπε ο Υπουργός Υγείας σε σημερινή του συνέντευξη.
Όπως είπε: “Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η πορεία της καμπύλης της νόσου, μέχρι τέλη Απριλίου θα αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι αρχικές κινήσεις μας το Μάιο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην τηλεόραση του Open όταν ρωτήθηκε για την άρση των περιοριστικών μέτρων”.
Και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων, που κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν από τον ιό αυτό. Και βέβαια όλα, όπως καταλαβαίνετε, αξιολογούνται και επαναξιολογούνται ανάλογα με το feedback που έχουμε και από το πώς αντιδρά ο κόσμος. Για αυτό και καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι βεβαίως Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα, αλλά η έκκληση που θέλω να κάνω είναι να σεβαστούμε όλοι τις οδηγίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο μοντέλο με το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος του πληθυσμού, υπογράμμισε: «Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες και τη σταδιακή σχέση μεταξύ του ενός μέτρου από το άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε, να επαναξιολογούμε και να μην πάθουμε ζημιά».
Ανέφερε ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων, τις οποίες -όπως είπε- θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέχρι τέλους και προσέθεσε: «Η ιεράρχηση των τεστ έχει να κάνει πρώτα από όλα με τους υγειονομικούς μας: γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Μετά με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και με τους συμπολίτες μας που θέλουμε να επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία».
Σε ποια φάση της πανδημίας βρισκόμαστε και ποια είναι τα επόμενα βήματα - Τι είπε ο Τσιόδρας
Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της κορύφωσης της πανδημίας ή τελικά αυτό το κύμα ξεπεράστηκε; Τι εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χθες 14/4 και ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας για το άμεσο μέλλον.
Παρατηρείται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων
Αυτή τη στιγμή παρατηρείται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Τσιόδρας: “Το γνωστό σε όλους, R0, αντιπροσωπεύει το μέγιστο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή, αν δεν υπάρχουν μέτρα και έχεις ένα R στο 2 τότε 1 άνθρωπος θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο”. Σε αυτή τη φάση όπως εξήγησε ο καθηγητής παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.
“Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα ήταν - δυστυχώς δεν το κατάφεραν όλοι - η χρυσή ισορροπία. Η καταγραφή δηλαδή των λοιμώξεων αυτών που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρξει μαζική εισροή περιστατικών και θάνατοι. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή”, είπε ο ειδικός λοιμωξιολόγος.
Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη χώρας μας αυτή τη στιγμή
Το σύστημα υγείας μας πιέστηκε λιγότερο χάρη στις προσπάθειες όλων έτσι το R αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας: “Αυτό σημαίνει ότι η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στην διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των αριθμών αυτών θα μας βοηθήσει να κάνουμε ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον”.
Τα νέα μέτρα;
«Βλέπετε χώρες που επανέρχονται σε κατάσταση περιοριστικών μέτρων, παρά την αρχική χαλάρωση», σημείωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα επιθετικός. Εξήγησε δε, ότι το 5% νοσούν σε σοβαρή μορφή και χρειάζονται ΜΕΘ κάτι που μεταφράζεται ότι υπάρχουν άλλα 95 κρούσματα. Ωστόσο, οι 5 που χρειάζονται ΜΕΘ θα τις χρειάζονται για τουλάχιστον 15 μέρες, συνεπώς είναι σημαντικό να περιορίζονται τα κρούσματα για να αντέξει το σύστημα υγείας.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 1.947.000 κρούσματα, 460.000 έχουν αναρρώσει και 121,793 έχουν πεθάνει.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα την Ελλάδα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε:
- 25 νέα κρούσματα, 2,170 συνολικά, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες
- 555 σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, 869 με κρούσματα στην Ελλάδα
- 76 διασωληνωμένοι – μέση ηλικία 68 έτη, 80% με υποκείμενο νόσημα
- 27 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία
- 2 νεκροί σήμερα – 101 συνολικά από κορονοϊό στην Ελλάδα. 27 γυναίκες – υπόλοιποι άνδρες
- 48.798 δείγματα έχουν ελεγχθεί.