Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα αφετηριακά να κάνω την εξής διευκρίνιση. Λυπούμαι σφόδρα για την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα μπουν σε μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή και θα πρέπει να πάνε σε μία δημόσια δομή για να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί ή ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν».
Στη συνέχεια ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε: «Θα ήθελα λοιπόν σε πνεύμα σεβασμού και καλοπιστίας να πω στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους Ιατρικούς Συλλόγους να μην προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση που έχουν ανακοινώσει, η οποία επαναλαμβάνω είναι επιζήμια όχι για τον Υπουργό αλλά θα ήταν πραγματικά επιζήμια για τους ασθενείς και δεν μπορώ να πιστέψω ότι το σύνολό του ιατρικού κόσμου της χώρας θα κάνει κάτι τέτοιο. Οφείλω ωστόσο να ενημερώσω το Σώμα, ότι όπως με ενημέρωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση και οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά ακόμα και αν ο ΠΙΣ επιμένει να συνεχίσει σε αυτή την κινητοποίηση».
«Αναμένω απαντήσεις από κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους»
Όσον αφορά τις επικοινωνίες του με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και την πρόθεση ορισμένων γιατρών να συνδράμουν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας φάνηκε αισιόδοξος για την κάλυψη των κενών. «Σήμερα είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς τέλος στη ρύθμιση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Η ρύθμιση είναι ένας κρίκος μίας συνολικής πολιτικής. Πρώτα θεσπίζουμε οικονομικά κίνητρα, αυξάνουμε το επίδομα της νησιωτικότητας, αυξάνουμε τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Επαναλαμβάνω, όμως, η ρύθμιση αυτή ακόμα και αν κάποτε εφαρμοζόταν, που από ό,τι φαίνεται τώρα δεν θα χρειαστεί, η ανάγκη να εφαρμοστεί θα είναι πάντοτε προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα. Δεν είναι απόφαση του Υπουργού αλλά μίας ολόκληρης διαδικασίας στην οποία θα συμμετέχει πάντοτε και ο οικείος ιατρικός σύλλογος εκφράζοντας τη γνώμη του ή την πρότασή του για κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, τόσο μεγάλης σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι γιατροί, τους οποίους σέβομαι πραγματικά, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους συλλόγων θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτή την κινητοποίηση».