O κ. Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Θεοδόση, σημείωσε ότι οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας και όχι μόνο, βρίσκονται στην ίδια επισφαλή κατάσταση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
«Το πρόβλημα έχει απόλυτα τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Δυστυχώς, αγνόησε παντελώς τις προτάσεις μας που αφορούσαν τόσο τα κίνητρα όσο και την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και γι αυτό οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση. Έχουν καταρρεύσει λειτουργικά, όχι μόνο τα νοσοκομεία των τουριστικών περιοχών της χώρας αλλά και πάρα πολλά περιφερειακά», προειδοποίησε ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος μίλησε για σκόπιμη υποστελέχωση η οποία-όπως είπε- αποτελεί κυβερνητική πολιτική, συνέπεια της οποίας είναι η αύξηση του φόρτου και στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων.
«Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις μαζί»
«Ζητάμε να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις μαζί, ανά ειδικότητα, πανελλαδικά. Ο κάθε γιατρός να δηλώνει νοσοκομείο κατά σειρά προτίμησης και να ξέρει ότι μπορεί μεν με τον πρώτο διορισμό να μην πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο πρώτης προτίμησης, όμως, θα υπάρχει ταυτόχρονα διάταξη η οποία θα είναι ανελαστική και δεσμευτική για την πολιτεία, βάσει της οποίας, μετά από ένα χρονικό διάστημα 3-4 ετών , εάν ο γιατρός εξακολουθεί να επιθυμεί να μετακινηθεί στην πόλη που είχε δηλώσει ως πρώτη προτίμηση, να είναι υποχρεωτικό για την πολιτεία να το δέχεται».
«Η πολιτεία φέρθηκε αισχρά στους γιατρούς»
«Πρέπει να υπάρχουν τα κίνητρα τα οποία ίσχυαν τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ. Ο γιατρός που υπηρετούσε σε νοσοκομεία των νησιών είχε 2,5 φορές μεγαλύτερο μισθό από τον συνάδελφό του που επέλεγε την Αθήνα και επίσης , ήταν κατοχυρωμένο το δικαίωμα της μετακίνησης. Δηλαδή, γνώριζε ότι μετά από 5-6 χρόνια, θα μπορούσε να μετακινηθεί σε μεγάλη πόλη. Όμως, όλα αυτά καταργήθηκαν την περίοδο 2002-2003 στα μουλωχτά και υπήρχαν συνάδελφοι οι οποίοι εγκλωβίστηκαν, χωρίς δικαίωμα μετακίνησης και με μειωμένο μισθό, γιατί, ενώ τα συγκεκριμένα κίνητρα, όταν είχαν διοριστεί, περιλαμβάνονταν στους όρους της προκήρυξης, ήρθε η πολιτεία και άλλαξε το νόμο αναδρομικά. Ουσιαστικά, φέρθηκε αισχρά στους γιατρούς».
«Κινδυνεύουν τμήματα νοσοκομείων της περιφέρειας αλλά και των μεγάλων πόλεων»
«Το πρόβλημα διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές ότι υπάρχει αναστολή προσλήψεων ακόμα και επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όχι μόνο τμήματα νοσοκομείων της περιφέρειας αλλά και των μεγάλων πόλεων. Υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί που θέλουν να διοριστούν και δεν τους διορίζουν, όπως στη Νευροχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη ή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας η οποία κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας».
«Τα πραγματικά κενά ξεπερνούν τις 8.500 οργανικές θέσεις»
«Αυτή τη στιγμή, τα οργανικά κενά είναι γύρω στις 6.000 για όλες τις ειδικότητες σε όλη τη χώρα, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Όμως, υπολογίζουμε ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες τα πραγματικά κενά ξεπερνούν τις 8.500».
«Δεκαετίες πίσω στις ασφαλείς διακομιδές»
«Η χώρα μας είναι δεκαετίες πίσω στις ασφαλείς διακομιδές αλλά και στην επείγουσα ιατρική στον τόπο του συμβάντος. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης γιατρών στο ΕΚΑΒ , δεν γίνονται διακομιδές βαρέως πασχόντων».
«Απέτυχε παταγωδώς η πολιτική Γεωργιάδη»
«Η πρόταση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, έχει ήδη αποτύχει γιατί αυτό με το οποίο, ουσιαστικά απειλεί, είχε δοκιμαστεί κατά την περίοδο της πανδημίας. Η υποχρεωτική επίταξη ιδιωτών γιατρών που θα βοηθούσαν τα νοσοκομεία, απέτυχε παταγωδώς και τότε γιατί οι συνάδελφοι ήταν αριθμητικά λίγοι μέσα στον ωκεανό των ελλείψεων και των αναγκών. Η πολιτεία τους φέρθηκε με απαράδεκτο τρόπο γιατί, αναγκαστικά, έκλεισαν για ένα χρονικό διάστημα τα ιατρεία τους αλλά την αποζημίωση που είχε νομοθετηθεί, την πήραν με τεράστια καθυστέρηση, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, επειδή η απειλή της νέας επίταξης αφορά μόνο τους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ, θα εγκαταλείψουν τελικά τη σύμβαση και οι κάτοικοι των νησιών θα βγουν διπλά χαμένοι διότι το χειμώνα, πέραν του ότι δεν θα βρίσκουν γιατρό στο νοσοκομείο της περιοχής τους, δεν θα υπάρχει ούτε ιδιώτης αυτοαπασχολούμενος γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ».