Όπως έγραψε το news4health.gr, κανονικά θα συνταγογραφούν ιδιώτες γιατροί σε ανασφάλιστους πολίτες, έως την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της λίστας, που θα περιλαμβάνει τις ομάδες πολιτών που θα εξαιρούνται του περιορισμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, δίνεται παράταση έως τα τέλη Απριλίου στη δυνατότητα συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως το μέτρο θα ισχύσει κανονικά.
Θυμίζουμε πως αρχικά η απόφαση για περιορισμό της συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους μόνο σε δημόσιες δομές ήταν να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του έτους. Ωστόσο, το Υπουργείο ανακοίνωνε διαρκώς νέες παρατάσεις και αναγνωρίζοντας την ανάγκη θέσπισης εξαιρέσεων από το μέτρο, όπως είχε γράψει τo News4Health, ξεκίνησε να επεξεργάζεται τη σχετική λίστα.
ΠΙΣ: Να αποσυρθεί η απαγόρευση συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς
Την απόσυρση του μέτρου συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών υγείας, που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου, ζητά με νέα παρέμβασή του πάντως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, το μέτρο αφορά 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους και «από την πρώτη στιγμή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας, καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών».
Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο σε ιατρούς του δημοσίου και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και καταστρατηγεί τον Νόμο περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής».
Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι αν το μέτρο δεν αποσυρθεί «δεν θα δούμε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο πληθυσμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Αυτή είναι η στιγμή που το κράτος θα πρέπει να δείξει την κοινωνική του ευαισθησία με απτό και άμεσο τρόπο».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να αντιδράσουν με επιστολές διαμαρτυρίας και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Όπως τονίζει, «τα αγαθά της Υγείας και του Φαρμάκου θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και οδηγεί σε μεγάλη υγειονομική κρίση που θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να την πληρώσει με πολλαπλάσιο κόστος».
ΙΣΑ: Να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στους εξειδικευμένους ιατρούς
Την ανάγκη για ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμμετοχή όλου του ιατρικού κόσμου, τόνισε εξάλλου ότι χρειαζόμαστε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΠΙΣ, με τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, παρουσία του Προεδρείου του ΙΣΑ, ΙΣΠ και ΙΣΘ.
Ο Υπουργός Υγείας αποδέχθηκε το αίτημα που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στους εξειδικευμένους ιατρούς, χωρίς παραπεμπτικό (gatekeeping), με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το παραπεμπτικό από τον οικογενειακό-προσωπικό θεράποντα ιατρό θα είναι απαραίτητο μόνο για την πρόσβαση του ασθενή στις δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές και όχι για την επίσκεψη στους εξειδικευμένους ιατρούς.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους αποκλειστικά από τις δημόσιες δομές υγείας και ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης άκουσε τα αιτήματα που διατυπώθηκαν και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει διάλογος με τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η στήριξη του ιατρικού κόσμου.
«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι βασικός πυλώνας κάθε σύγχρονου συστήματος Υγείας. Θέλουμε ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα που θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της χώρας. Πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας κάτι στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
ΙΣΘ: «Όχι» στο μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από δημόσιες δομές
Επίσης, τόσο ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας όσο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να καταργήσει το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από δημόσιες δομές καθώς αυτό έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλών ειδών χορήγησης φαρμάκων -αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα- και κυρίως των εμβολίων που θα πρέπει να γίνονται από τους ιδιώτες παιδιάτρους.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέπτυξε την πρόταση του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με ελεύθερη επιλογή γιατρού, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς. Εκτός από τη συνταγογράφηση ανασφάλιστων και από ιδιώτες, ταυτόχρονα ζήτησε χορήγηση όλων των φαρμάκων ΜΟΝΟ με συνταγή όπως τα αντιβιοτικά ώστε το κόστος να εξορθολογιστεί.
Να αποσυρθεί η ανάλγητη διάταξη ζητούν ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝ.ΑΛΛ
Την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει συνταγογράφηση μόνο από γιατρούς του δημοσίου για τους ανασφάλιστους ζήτησαν επίσης οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θεανώ Φωτίου ζητούν «να αποσυρθεί η κοινωνικά ανάλγητη διάταξη του νόμου Πλεύρη για τους ανασφάλιστους που αφήνει υγειονομικά ακάλυπτους τους ευάλωτους συμπολίτες μας και τους ανάπηρους χωρίς το επίδομα που είναι το μόνο τους εισόδημα».
Η ανακοίνωση:
«Είχαμε καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως κοινωνικά ανάλγητη διότι υποχρέωσε από 15/3/22 τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να συνταγογραφούν εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα και διαγνώσεις αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας οι οποίες λόγω «κοβιντοποίησης» του ΕΣΥ έχουν αποδιοργανωθεί εντελώς.
Μέσα σε μία εβδομάδα εφαρμογής της διάταξης του νόμου εμφανίστηκαν τεράστια προβλήματα στους ανασφάλιστους για τον εμβολιασμό των παιδιών, στην έξαρση γρίπης και αναπνευστικών νοσημάτων και κυρίως στους ανασφάλιστους ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και ψυχικά ασθενείς.
Η απαράδεκτη αυτή διάκριση σε βάρος των ανασφάλιστων αναπήρων επηρεάζει άμεσα και την έκδοση ή ανανέωση των αναπηρικών τους επιδομάτων που για τους περισσότερους είναι το μόνο τους εισόδημα, αφού δεν μπορούν να πάρουν τις απαραίτητες διαγνώσεις για να ολοκληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο στην αίτησή τους προς τον ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να οριστεί ηλεκτρονικά το ραντεβού με τα ΚΕΠΑ και να λάβουν την εγκριτική γνωμάτευση για τη λήψη των προνοιακών παροχών αναπηρίας.
Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Ιατρών του ΕΟΠΠΥ με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι: «Από τις πρώτες μέρες, χιλιάδες πολίτες αποκλείονται από την πρόσβασή τους σε πολύτιμες για την υγεία τους θεραπείες και εξετάσεις, καθώς τα ραντεβού στις δημόσιες δομές, απαιτούν πάνω από δύο μήνες αναμονής... Είμαστε σε πανδημία covid και έχουμε έξαρση γρίπης και αναπνευστικών νοσημάτων... πάρα πολύ ανασφάλιστοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντιβιοτικά, αλλά και στα εμβόλια τα παιδιά... Παράλληλα δημιουργείται συνωστισμός στις δημόσιες δομές εν μέσω πανδημίας.
Η διάκριση αυτή αρχίζει μάλιστα να εφαρμόζεται σε μια περίοδο τρομερής ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, την ίδια στιγμή που οι ενισχύσεις προς τους ευάλωτους ανάπηρους στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σταγόνα στον ωκεανό. Να αποσυρθεί η κοινωνικά ανάλγητη διάταξη που αποκλείει τους ανασφάλιστους από τους ιδιώτες γιατρούς και να καταβληθεί διπλό επίδομα αναπηρίας τον Απρίλιο».