Αντίθετα οι εμβολιασμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε επιβεβαίωση του rapid test με PCR (μοριακό τεστ) σύμφωνα με όσα δήλωσαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid test με ένα PCR», διευκρίνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Άρα, όταν ένα rapid test είναι θετικό μένουμε σπίτι μας και ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αν είμαστε εμβολιασμένοι. «Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και εξήγησε πως επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τον κόσμο, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR».
Αν το rapid μας δείχνει αρνητικούς, έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να μεταδίδουμε τον ιό, ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνει ολόκληρη η οικογένεια για να κάνει μοριακό τεστ επιβεβαίωσης για τον κορονοϊό, παρά μόνο αν υπάρχουν πολύ έντονα συμπτώματα.
«Τα τεστ προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας. Αν και τα αντιγονικά είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα PCR, αυτοί που βγαίνουν αρνητικοί έχουν χαμηλό φορτίο και χαμηλή μεταδοτικότητα» πρόσθεσε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι τα rapid test που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «εξαιρετικά αξιόπιστα». Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει έλεγχο για την διαγνωστική αξιοπιστία τους έναντι της Όμικρον ενώ η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της Όμικρον.
Ο FDA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία «χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό» αποτέλεσμα στα χέρια μας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως το rapid test βγαίνει αρνητικό και τo PCR θετικό. Αυτό συμβαίνει επειδή, το PCR έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με το rapid test. Επομένως, μπορεί να διαγνώσει τη νόσο ακόμα και στα πρόωρα στάδια της, όταν ακόμα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Ωστόσο, αυτή η χρονική διαφορά είναι πολύ μικρή. Ειδικότερα, οι μελέτες δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης του PCR και του rapid (δηλαδή του χρόνου που είναι θετική η PCR και αρνητική η rapid στην αρχή της νόσου) είναι μερικές ώρες μέχρι 1 ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη καθώς το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Η καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων από τα μοριακά τεστ μπορεί να οδηγήσει σε διασπορά του ιού από το νοσούντα. Περισσότερα για την αξιοπιστία των rapid test εδώ.
Σε κάθε περίπτωση αν το rapid test δεν γίνει σωστά είναι πολύ πιθανό να μην δείξει το σωστό αποτέλεσμα. Για αυτό καλό είναι να μιλάτε πάντα με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας και να παραμένετε σε απομόνωση αν έχετε συμπτώματα και πιστεύετε ότι ήρθατε σε επαφή με κάποιο κρούσμα για να αισθάνεστε ασφαλείς.