Ο ΠΟΥ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση, υποστήριξε ότι η διάσκεψη πρέπει να ολοκληρωθεί με πρόοδο στους τέσσερις βασικούς στόχους του μετριασμού, της προσαρμογής, της χρηματοδότησης και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το COP27 θα είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για τον κόσμο να ενωθεί και να δεσμευτεί εκ νέου για να διατηρήσει ζωντανό τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού στους 1,5 °C.
«Η κλιματική αλλαγή κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να αρρωσταίνουν ή να είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες σε όλο τον κόσμο και η αυξανόμενη καταστροφικότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες», λέει ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Είναι σημαντικό οι ηγέτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να συναντηθούν στο COP27 για να θέσουν την υγεία στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων».
Η υγεία μας εξαρτάται από την υγεία των οικοσυστημάτων που μας περιβάλλουν και αυτά τα οικοσυστήματα απειλούνται πλέον από την αποψίλωση των δασών, τη γεωργία και άλλες αλλαγές στη χρήση γης και την ταχεία αστική ανάπτυξη. Η ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των ζωικών ενδιαιτημάτων αυξάνει τις ευκαιρίες για ιούς επιβλαβείς για τον άνθρωπο να κάνουν τη μετάβαση από τον ξενιστή των ζώων τους.
«Βαρύ» το κόστος ζημιάς για την υγεία
Μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες.
Το άμεσο κόστος ζημίας για την υγεία (δηλαδή, εξαιρουμένου του κόστους σε τομείς που καθορίζουν την υγεία, όπως η γεωργία, η ύδρευση και η αποχέτευση), εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2-4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως έως το 2030.
Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει ήδη συμβεί οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνουν έντονους καύσωνες και ξηρασίες, καταστροφικές πλημμύρες και ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία αυξάνεται και είναι πιθανό να επιταχυνθεί.
Αλλά υπάρχει περιθώριο ελπίδας, ιδιαίτερα εάν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση τώρα για να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021 και να προχωρήσουν περαιτέρω στην επίλυση της κλιματικής κρίσης.
Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, δίκαιη και γρήγορη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Σημειώθηκε επίσης ενθαρρυντική πρόοδος όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ο ΠΟΥ ζητά τη δημιουργία μιας συνθήκης μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων που θα έβλεπε τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων που βλάπτουν την ατμόσφαιρα με δίκαιο και δίκαιο τρόπο. Αυτό θα αντιπροσώπευε μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
11 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό
Η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι πολίτες, είτε μέσω της προώθησης περισσότερων αστικών χώρων πρασίνου, που διευκολύνουν τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε μέσω εκστρατείας για περιορισμούς της τοπικής κυκλοφορίας και τη βελτίωση των τοπικών συστημάτων μεταφορών . Η κοινοτική δέσμευση και συμμετοχή στην κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την ενίσχυση των συστημάτων τροφίμων και υγείας, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευάλωτες κοινότητες και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη (SIDS), που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τριάντα ένα εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική αντιμετωπίζουν οξεία πείνα και 11 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια και εάν επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, θα επιδεινωθεί. Οι πλημμύρες στο Πακιστάν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις της χώρας. Ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός για τα επόμενα χρόνια. Πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί και σχεδόν 1500 κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές.
Αλλά ακόμη και οι κοινότητες και οι περιοχές που είναι λιγότερο εξοικειωμένες με τα ακραία καιρικά φαινόμενα πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους, όπως είδαμε με τις πλημμύρες και τους καύσωνες πρόσφατα στην κεντρική Ευρώπη. Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλους να συνεργαστούν με τους τοπικούς ηγέτες τους για αυτά τα ζητήματα και να αναλάβουν δράση στις κοινότητές τους.
Η πολιτική για το κλίμα πρέπει τώρα να βάλει την υγεία στο επίκεντρο και να προωθήσει πολιτικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που αποφέρουν οφέλη για την υγεία ταυτόχρονα. Η πολιτική για το κλίμα με επίκεντρο την υγεία θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός πλανήτη με καθαρότερο αέρα, πιο άφθονο και ασφαλέστερο γλυκό νερό και τρόφιμα, πιο αποτελεσματικά και δικαιότερα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας και, ως εκ τούτου, πιο υγιείς ανθρώπους.
Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα αποφέρουν οφέλη για την υγεία που θα αποπληρώσουν αυτές τις επενδύσεις δύο φορές. Υπάρχουν αποδεδειγμένες παρεμβάσεις ικανές να μειώσουν τις εκπομπές βραχύβιων κλιματικών ρύπων, για παράδειγμα εφαρμόζοντας υψηλότερα πρότυπα για τις εκπομπές των οχημάτων, οι οποίες έχουν υπολογιστεί ότι σώζουν περίπου 2,4 εκατομμύρια ζωές ετησίως, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και της μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περίπου 0,5 °C έως το 2050. Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον φθηνότερη από τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.