Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας παρουσιάστηκε εν μέσω της πανδημίας ως αναγκαιότητα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ και τη συνεισφορά στην κοινωνική ευημερία, τη στρατηγική αυτονομία και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης. Το όραμα για την Ένωση Υγείας είναι να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε μελλοντικές κρίσεις υγείας από κοινού, υποστηρίζοντας παράλληλα σύγχρονες και καινοτόμες πολιτικές υγείας για όλους τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Ισχυρός παγκόσμιος εταίρος η ΕΕ»
«Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ συνήλθε για να δώσει μία ολοκληρωμένη αποτελεσματική απάντηση στη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία εδώ και έναν αιώνα, την πανδημία COVID-19. Αντλώντας από την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΕ έχει οικοδομήσει παράλληλα μία ισχυρή και ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας για όλους τους πολίτες της. Η Ένωση Υγείας μας θα συνεχίσει να προωθεί ευρωπαϊκή καινοτομία και ανταγωνιστικότητα στον τομέα της υγείας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών. Η ΕΕ θα συνεχίσει, επίσης, να είναι ένας ισχυρός παγκόσμιος εταίρος και συνεισφέρων στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι «η ενότητα και η αλληλεγγύη που προέκυψε όταν αντιμετωπίσαμε την πιο δύσκολη κρίση υγείας στη σύγχρονη εποχή οδήγησε στη δημιουργία μίας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Κάθε πυλώνας και κάθε δράση της έχει έναν σκοπό: Να βάλει τους πολίτες και τους ασθενείς στο επίκεντρο, να προστατεύσει την υγεία τους και να αλλάξουν τη ζωή τους. Δικαίως οι πολίτες μας περίμεναν περισσότερα στον τομέα της υγείας, και το κάνουμε. Έχουμε μετατρέψει το όραμά μας σε πραγματικότητα και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την Ένωση Υγείας για τους πολίτες μας τα επόμενα χρόνια».
Ισχυρότερα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και καλύτερη ανταπόκριση για μελλοντικές κρίσεις.
Όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό οφείλεται σε ένα ισχυρότερο νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας, στους ενισχυμένους υγειονομικούς οργανισμούς της ΕΕ και στη δημιουργία της αρχής ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (ΗΕRA).
Επίσης, η προτεινόμενη φαρμακευτική μεταρρύθμιση της ΕΕ θα δώσει σε επιπλέον 70 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε νέα φάρμακα, διατηρώντας παράλληλα έναν ανταγωνιστικό φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπη. Η μεταρρύθμιση επικεντρώνεται στις ανάγκες των πολιτών της ΕΕ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται, όταν το χρειάζονται, όπου κι αν ζουν και όποια κι αν είναι η ασθένειά τους. Παράλληλα, θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα κρίσιμων φαρμάκων με τον καθορισμό μίας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Το σχέδιο για τον καρκίνο
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου ξεκίνησε μία σειρά από σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της νόσου σε κάθε στάδιο, από την πρόληψη στη διάγνωση και τη θεραπεία καθώς και στη μετακαρκινική φροντίδα. Υποστηρίζεται από 4 δισεκατομμύρια ευρώ με τη χρηματοδότηση της ΕΕ να κάνει ήδη τη διαφορά στη ζωή των ασθενών με καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επιπροσθέτως, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη οπουδήποτε στην ΕΕ, χάρη στον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS). Με πλήρη σεβασμό των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ, ο EHDS αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό της ψηφιακής μετάβασης και επιτρέπει την καλύτερη χρήση των δεδομένων για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.
Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την ψυχική υγεία αναγνωρίζει ότι η ψυχική υγεία μας είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και επηρεάζει άτομα κάθε προέλευσης. Αποτελείται από δράσεις ευρείας εμβέλειας με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών πρόληψης και υποστήριξης με στόχο την κατάρριψη του στίγματος σε αυτόν τον σημαντικό τομέα.
Τέλος, οι δότες και οι λήπτες ουσιών ανθρώπινης προέλευσης, όπως το αίμα και τα κύτταρα, θα επωφεληθούν από την ισχυρότερη προστασία βάσει των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ