Σε θλίψη βυθίστηκε πριν από 3 μήνες η ελληνική κοινωνία από την είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του Ταε Κβον Ντο, και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε σε ηλικία 43 ετών μετά από δύο χρόνια σκληρής μάχης με τον σπάνιο τύπο καρκίνου NUT.
Η σύζυγος του αδικοχαμένου ολυμπιονίκη, Δώρα Τσαμπάζη, μίλησε σε εκπομπή του SKAI για το πως διαχειρίστηκε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και η οικογένεια τους την σπάνια ασθένεια που είχε.
«Όταν βλέπεις το τρένο να έρχεται, έχεις την επιλογή να το αφήσεις να σε διαλύσει ή να είσαι προετοιμασμένη να το αντιμετωπίσεις. Από την πρώτη στιγμή που μας ανακοινώθηκε ότι ο Αλέξανδρος πάσχει από καρκίνο, ζήτησα βοήθεια. Είναι όλη η διαδικασία δύσκολη για να στηρίξεις έναν καρκινοπαθή.
Έχει σημασία πώς θα μιλήσει σε κάποιον σε τέτοια κατάσταση. Αν του πεις ‘εσύ έχεις πάει σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, θα το ξεπεράσεις’, μπορεί να έχεις αντίθετα αποτελέσματα. Έναν καρκινοπαθή δεν μπορούμε να τον καταλάβουμε, δεν θα τον καταλάβουμε ποτέ, ούτε τι περνά το σώμα του, ούτε το μυαλό του», πρόσθεσε.
«Μέχρι τελευταία στιγμή υπήρχε μια ελπίδα. Όταν μιλάς με τους γιατρούς συνέχεια, καταλαβαίνεις όταν χειροτερεύει η κατάσταση. Η πίστη στον εαυτό σου, στην επιστήμη, στην αλληλεγγύη, στις δυνάμεις σου, είναι πολύ σημαντική.
«Άργησε πάρα πολύ να εγκριθεί το φάρμακο του Αλέξανδρου»
Περιμέναμε ένα τελευταίο φάρμακο να εγκριθεί από τον ΕΟΦ, γιατί άργησε πάρα πολύ. Επειδή ο Αλέξανδρος έφυγε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να νικηθεί ο καρκίνος ακόμη και σε αυτό το στάδιο. Είδαμε ανθρώπους να γυρνούν από το σημείο μηδέν και να καθαρίζουν.
Αυτό ήθελε και ο Αλέξανδρος, να στείλει το μήνυμα ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, ακόμη και σε δύσκολο μεταστατικό στάδιο», ανέφερε ακόμα.
«Ο Αλέξανδρος ήταν αποφασισμένος τον τελευταίο καιρό ότι δεν θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος. Όμως ήταν αποφασισμένος το τέλος να το γράψει αυτός, όπως και έκανε. Λαμβάνω καθημερινά απίστευτες ιστορίες, από ανθρώπους που περνάνε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, όπως από μητέρα που έχασε σύζυγο και παιδί από COVID.
»Είναι σημαντικό να βγει ένα θετικό μήνυμα από όλο αυτό, όπως με τη δωρεά οργάνων που έκανε πρόσφατα η οικογένεια του μικρού παιδιού που πέθανε. Η ζωή αυτή του παιδιού έχει συνεχιστεί μέσα από διαφορετικούς ανθρώπους. Αισθάνομαι λίγη μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ο Αλέξανδρος με το τελευταίο του μήνυμα κατάφερε να εστιάσει στο καλό», συμπλήρωσε η ΔώραΤσαμπάζη.
Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Η υγεία είναι το πιο σημαντικό και πρέπει να το εκτιμούμε. Όταν αρρωσταίνουν άνθρωποι που είναι τόσο υγιείς, όπως ο Αλέξανδρος, άθελά μας γίνεται για μας μια δικαιολογία για να πούμε ‘αν αρρώστησε αυτός, θα συνεχίσω να καπνίζω, να πίνω κλπ.’. Ένας υγιής άνθρωπος σαν τον Αλέξανδρο πήρε μια σημαντική παράταση ζωής».
Τι είναι το «carcinoma NUT» και πως χτυπά τον οργανισμό
Πρόκειται για έναν από τους πιο σπάνιους τύπους καρκίνου που σχηματίζεται στην αναπνευστική οδό και σε άλλα σημεία στο μήκος του μέσου του σώματος, από το κεφάλι μέχρι την κοιλιά.
Αυτό περιλαμβάνει τον θυμό αδένα, την περιοχή μεταξύ των πνευμόνων και το πάγκρεας, το ήπαρ και την ουροδόχο κύστη.
Το καρκίνωμα NUT προκαλείται όταν ένα κομμάτι του χρωμοσώματος 15 που περιέχει το γονίδιο NUT σπάσει και προσκολληθεί σε άλλο χρωμόσωμα.
Είναι συνήθως επιθετικό (ταχέως αναπτυσσόμενο) και δεν θεραπεύεται.
Την αναφορά στο συγκεκριμένο είδος για πρώτη φορά οι Kees και Kubonishi το 1991.
Το 2015, το «καρκίνωμα nut» συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του WHO για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θυμού και καρδιάς.