Πολύ σύντομα η δημοτικότητα της αυξήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023, 175.000 άτομα εγγράφηκαν επίσημα στην σχετική πλατφόρμα ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση του να απέχουν από το αλκοόλ για ολόκληρο τον Ιανουάριο – και είναι πιθανό ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι το αποφάσισαν ανεπίσημα.
Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, το διάλειμμα 30 ημερών από το αλκοόλ μπορεί τελικά να έχει πολλά οφέλη, με κάποια από αυτά να εμφανίζονται σχεδόν άμεσα.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της αποχής
Σε βιολογικό επίπεδο, ένας μήνας χωρίς αλκοόλ σχετίζεται με μείωση του ηπατικού λίπους, μείωση στις τιμές της γλυκόζης του αίματος και αντίστοιχα στα επίπεδα χοληστερόλης.
Το 2016, μελέτη που διερεύνησε τυχόν θετικές συνέπειες στην πρόκληση του Dry January, κατέληξε ότι η παύση κατανάλωσης αλκοόλ έστω και για αυτό το βραχύ διάστημα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά από ψυχολογικά οφέλη.
Για τις ανάγκες εκείνης της μελέτης, 4.232 ενήλικες που είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην πρόκληση κλήθηκαν ταυτόχρονα να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων, τόσο στην αρχή όσο και κατά τη διάρκεια του μήνα.
Ένα από τα βασικά οφέλη που προέκυψαν ήταν η βελτίωση του ύπνου, κατά δήλωση περισσότερων από τους μισούς συμμετεχόντων, ήτοι ποσοστό 56%.
Εξηγώντας αυτή την διαπίστωση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια από τις πιο συχνές παρανοήσεις σχετικά με το αλκοόλ είναι ότι διευκολύνει τον ύπνο.
Στην πραγματικότητα όμως, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου με βλαβερές συνέπειες τόσο στη μνήμη όσο και στη συγκέντρωση. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιδεινώσει την υπνική άπνοια.
Δεν είναι λοιπόν παράδοξο ότι η διακοπή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών έστω και προσωρινά, ωφέλησε άμεσα την ποιότητα του ύπνου.
Την ίδια στιγμή, οι μισοί από τους συμμετέχοντες, δήλωσαν ότι βίωσαν καλύτερα επίπεδα ενέργειας και γενικότερη αίσθηση ευεξίας.
Χώρια του ότι ο…. στεγνός Ιανουάριος, έκανε καλό και στην τσέπη τους αφού ποσοστό 63% των συμμετεχόντων ανέφερε τότε ότι κατάφερε εξαιτίας της πρόκλησης να εξοικονομήσει χρήματα.
Σε μια μεταγενέστερη μελέτη 1.192 συμμετεχόντων τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα έξι μηνών, διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση και στην ψυχολογική ευεξία των ερωτηθέντων οι οποίοι δήλωναν χαρακτηριστικά ότι αποκόμισαν μια θετική αίσθηση ελέγχου απέναντι στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν στη ζωή τους.
Οι ευεργετικές συνέπειες εντοπίστηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά ήταν πιο εμφανείς σε όσους παρέμειναν σταθεροί στην αποχή για ολόκληρο τον μήνα.
Πάντως, όπως διαπίστωσαν οι μελετητές, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να δοκιμάσουν την πρόκληση αυτή κατόπιν επιστρέφουν στα συνηθισμένα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ αν ένα ποσοστό περίπου 40% διαφοροποιεί μερικώς την συμπεριφορά του είτε πίνοντας λιγότερες ημέρες την εβδομάδα είτε μειώνοντας την ποσότητα αλκοόλ.
Συμβουλές για όσους δέχονται την πρόκληση!
Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την πρόκληση, το πρώτο βήμα είναι να ελαχιστοποιήσετε τις ευκαιρίες για ένα ποτάκι, λένε οι ερευνητές!
Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει το να μην υπάρχει αλκοόλ στο σπίτι. Σε μια κοινωνική έξοδο, η εκ των προτέρων σκέψη για την εναλλακτική παραγγελία που δεν θα περιλαμβάνει αλκοολούχο ποτό ως συνήθως, επίσης είναι ένα τρικ που βοηθά.
Αν πάλι σας φαίνεται δύσκολο να βρεθείτε στο αγαπημένο σας μπαράκι χωρίς να πιείτε αλκοόλ, αλλάξτε προσωρινά τα μέρη των ραντεβού σας, προτιμώντας για αυτό το διάστημα συναντήσεις σε ένα καφέ νωρίς την μέρα, όταν δηλαδή οι εναλλακτικές προτάσεις είναι περισσότερες και όχι τόσο περιοριστικές.
Ο... στεγνός Ιανουάριος δεν είναι ελκυστικός για όλους. Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει ευκαιρία για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε αλκοόλ, βοηθώντας συνολικά την σωματική και ψυχική μας υγεία.
Πηγές: TheConversation.com & tandfonline.com