Το καθάρισμα του σπιτιού είναι μια από τις βασικές ανάγκες που εξασφαλίζει την υγεία μας. Είναι ένα αναγκαίο «κακό» για να αισθανόμαστε καλά στο περιβάλλον που ζούμε ωστόσο δεν είναι όλα τα καθαριστικά προϊόντα ασφαλή για την υγεία μας. Αν ανήκετε σε αυτούς που έχουν άσθμα ή γενικά δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα ακολουθούν κάποια «σπιτικά» καθαριστικά που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας.
Μερικά από τα πιο γνωστά καθαριστικά προϊόντα που κυκλοφορούν περιέχουν χημικά όπως φθαλικές ενώσεις και Triclosan (αντιβακτηριακός και αντιμυκητιασικός παράγοντας που υπάρχει σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα). Αυτά τα χημικά δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ορμονολογικά προβλήματα, προβλήματα αναπαραγωγής ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα.
Αν λοιπόν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε άλλο αυτά τα «χημικά» και θέλετε να δοκιμάσετε φυσικούς τρόπους παρακάτω ακολουθούν 5 διαφορετικές λύσεις.
Ξύδι με βότανα και...μπαχαρικά
Το λευκό ξύδι ή το μηλόξυδο με την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών είναι αρκετά αποτελεσματικό ως καθαριστικό για όλες τις χρήσεις στο σπίτι. Η μέντα, το λεμονόχορτο, η κανέλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο είναι μερικά από τα βότανα και τα μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε στο ξύδι σας.
Η μυρωδιά του καθαριστικού που μπορείτε να φτιάξετε είναι μοναδική και τα βότανα αυτά και τα μπαχαρικά είναι αντιβακτηριδιακά και αντιικά. Μπορείτε να «μουλιάσετε» τα βότανα και τα μπαχαρικά για ένα βράδυ στο ξύδι και το καθαριστικό σας είναι έτοιμο. Το καθαριστικό αυτό είναι κατάλληλο για μεταλλικές και κεραμικές επιφάνειες και αν το διαλύσετε με λίγο νερό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για γενικό καθαρισμό, ενώ αδιάλυτο αφαιρεί επίμονους λεκέδες. Πέρα από όλα τα παραπάνω είναι ασφαλές για το δέρμα και δεν αποτελεί πρόβλημα αν «πέσει» στα χέρια μικρών παιδιών και μωρών.
Ξύδι με λεμόνι
Ένας καλός συνδυασμός είναι το λεμόνι και το ξύδι. Χρησιμοποιώντας φλούδες από λεμόνι και άλλα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι ή το μοσχολέμονο μέσα στο ξύδι είναι άλλος ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ένα καθαριστικό προϊόν.
Είναι επίσης κατάλληλο για όλες τις χρήσεις ακόμα και για τον καθαρισμό σκευών από χυτοσίδηρο, νιπτήρες, μπάνιο και τουαλέτες ακόμα και πατώματα. Με την προσθήκη αλατιού αφαιρούνται οι επίμονοι λεκέδες και απομακρύνονται οι άσχημες οσμές.
Σαπουνόνερο με φλούδες εσπεριδοειδών
Αυτός ο τρόπος καθαρισμού είναι επίσης αρκετά γνωστός. Μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα κάνοντας πολλούς συνδυασμούς.
Μπορείτε να βάλετε στο σαπουνόνερο βασιλικό, πορτοκάλι, λεμόνι και αυτό το σαπούνι είναι κατάλληλο και για υφάσματα ακόμα και για το πάτωμα. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ή πράσινο σαπούνι).
Κοκοφοίνικας Καρύδας
Είναι πολύ καλό απολεπιστικό και έχει αντιμικοβιακές ιδιότητες και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ευαίσθητες επιφάνειες και σκληρούς λεκέδες.
Βιοένζυμα από φρούτα και λαχανικά
Τα βιοένζυμα είναι ένα μείγμα από οργανικές ουσίες όπως απόβλητα κουζίνας τα οποία περιλαμβάνουν ζάχαρη. Για να φτιάξετε αυτό το καθαριστικό μείγμα χρειάζεστε φρούτα, καστανή ζάχαρη, νερό και μια πλαστική συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο παρασκευάζετε ένα καλό καθαριστικό, αρκετά ισχυρό λόγω των φρούτων ακόμα και τον φλούδων από λαχανικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Με τους τρόπους αυτούς όχι μόνο «γλιτώνετε» από τα χημικά που υπάρχουν στα σκευάσματα του εμπορίου αλλά κάνετε καλό στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σας!
Απόδοση από το https://www.femina.in