Το καλοκαίρι είναι εδώ και ήρθε η ώρα να βάλουμε περισσότερο αντηλιακό αν και πρέπει να βάζουμε αντηλιακό όλο τον χρόνο για την προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UVΑ και UVB, που είναι γνωστές ως υπεριώδεις. Μια νέα έρευνα βρήκε πάντως ότι με την προσθήκη ενός συγκεκριμένο αντιοξειδωτικού (έναν τύπο μορίου που φαίνεται να βοηθά στην παρεμπόδιση ή την μείωση της καταστροφής των κυττάρων) βοηθά τα αντηλιακά να παρέχουν καλύτερη προστασία στο δέρμα από την ακτινοβολία η οποία ουσία μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη από τα συστατικά που ήδη έχουν τα περισσότερα αντηλιακά.
Ο ήλιος εκπέμπει τρεις τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας: UVC, UVB και UVA. Κάθε μια από αυτές είναι βλαβερές αλλά πιο βλαβερές είναι η UVC και UVB. Για καλή μας τύχη, η τρύπα του όζοντος σταματά πολλές βλαβερές ακτίνες που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης. Αρκετές αλλά όχι όλες. Περίπου 95% των ακτίνων UV οι οποίες φτάνουν την επιφάνεια της Γης είναι UVA αλλά περίπου 5% είναι ακόμα πιο βλαβερές από τις UVB.
Τόσο οι UVA και οι UVB υπεριώδεις ακτινοβολίες είναι επικίνδυνοι τύποι ακτινοβολίας. Η UVB απευθείας καταστρέφει το DNA στα κύτταρα του δέρματος, την ώρα που η UVA προκαλεί άμεση καταστροφή παράγοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια τα οποία μπορούν να καταστρέψουν το λίπος των καρκινικών κυττάρων, τις πρωτεΐνες και το DNA.
Όλοι κινδυνεύουμε από τον ήλιο ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας. Την ώρα που οι άνθρωποι με ανοιχτό δέρμα είναι πιο ευαίσθητοι στις ακτίνες UVB, όλοι οι τύποι του δέρματος φαίνεται ότι είναι εξίσου ευαίσθητοι στις ακτίνες UVA. Όπως και να έχει και οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να έχουν πρόβλημα με την καταστροφή του δέρματος. Τα περισσότερα αντηλιακά που χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε το δέρμα μας από τις βλαβερές ακτίνες περιέχουν φυσικά αντηλιακά συστατικά όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο ψευδαργύρου ή άλλα χημικά φίλτρα.
Τα φυσικά αντηλιακά φίλτρα δρουν διασκορπώντας ή διαθλώντας τις ακτίνες του ηλίου, την ώρα που τα χημικά στα αντηλιακά απορροφούν την ακτινοβολία και μετά την μετατρέπουν σε λιγότερο επιβλαβή μορφή που δεν πρόκειται να βλάψει τα κύτταρα του δέρματος.
Πιο πρόσφατα, κάποια αντηλιακά άρχισαν επίσης να περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες C, και Ε ώστε να υπάρχει μια «αδρανοποίηση» των ελευθέρων ριζών και προστασία έναντι της ακτινοβολίας UVA.
Ο ελεύθερος σίδηρος είναι πάντως μια επικίνδυνη μορφή σιδήρου, διαφορετική και απαραίτητη για την λειτουργία του οργανισμού, η οποία και μπορεί να παράγει έναν τύπου ελεύθερης ρίζας που είναι ακόμα πιο καταστρεπτική έναντι των κυττάρων του δέρματος. Οι βιταμίνες C και Ε δεν έχουν δείξει πάντως ότι είναι αρκετά αποτελεσματικές έναντι του ελεύθερου σιδήρου.
Νέα πρόσφατη μελέτη για τα ανθρώπινα κύτταρα έδειξε ότι μια συγκεκριμένη κατηγορία αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα φρούτα και στον φλοιό τους μπορεί να έχει διπλό προστατευτικό όφελος κατά της καταστροφής που προκαλούν οι ακτίνες UVA. Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι αυτός ο τύπος αντιοξειδωτικού είναι ικανός να αδρανοποιήσει τόσο τις ελεύθερες ρίζες και να παγιδεύσει τον ελεύθερο σίδηρο, τα οποία και τα δύο είναι κατασκευασμένα ώστε να προστατεύουν από την έκθεση της ακτινοβολίας UVA. Έτσι, προσθέτοντας αυτά τα αντιοξειδωτικά στα αντηλιακά θα μπορούσε να παρέχει ένα πιο αποτελεσματικό στρώμα άμυνας για το δέρμα μας.
«Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε, πως μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των αντιοξειδωτικών αυτών, πως δηλαδή θα μπορέσουμε να τα κρατήσουμε ενεργά για περισσότερο διάστημα. Για αυτό είναι σημαντικό για τους ερευνητές να προχωρήσουν σε ελέγχους για να δουν αν αυτά αντηλιακά προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στους ανθρώπους» αναφέρει η Charareh Pourzand, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο του Bath σε κείμενο που υπογράφει για το The Conversation.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αντηλιακά που υπάρχουν τώρα στην αγορά δεν παρέχουν αξιόλογη προστασία από την βλάβη που προκαλεί ο ήλιος, σίγουρα μπορούν, για αυτό καλό είναι να τα προμηθευτείτε.
Όπως είναι γνωστό καλό είναι να αποφεύγετε να βγαίνετε στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι. Παρόλα αυτά αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο λόγω επαγγέλματος, για παράδειγμα, τότε πρέπει να καλύπτεται όσο περισσότερο δέρμα μπορείτε και να παραμένετε στη σκιά.
Σε γενικές γραμμές το αντηλιακό που πρέπει να βάζετε ισοδυναμεί με δύο κουταλιές της σούπας τόσο για το πρόσωπο όσο και το σώμα. Ο δείκτης προστασίας είναι επίσης σημαντικός (SPF) και όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα τόσο πιο υψηλό πρέπει να είναι το SPF. Αν θέλετε να επιλέξετε δείκτη άνω του 30 ή καλό είναι να τσεκάρετε αν υπάρχει κάποιο logo UVA στο μπουκάλι του αντηλιακού. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα έναντι της UVA και της UVB.