Να όμως που ένα αναπάντεχο «όπλο» μπορεί να βοηθήσει... και αυτό δεν είναι άλλο από την μουσική η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ψυχική υγεία, με οφέλη παρόμοια αυτών που παρέχονται από την άσκηση ή την απώλεια βάρους.
Επιπρόσθετα, η μουσική έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα στρες και όπως υποστηρίζει ο νευροψυχολόγος Daniel Levitin, να δημιουργεί το ίδιο «νευροχημικό κοκτέιλ» που προκαλούν και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ένας οργασμός ή η κατανάλωση σοκολάτας!
Ποιο είναι το κατάλληλο είδος μουσικής
Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι η μουσική με γρήγορο ρυθμό όπως το Rock and Roll των Led Zeppelin προκαλεί μια αίσθηση ευτυχίας, ενώ η μουσική με αργό ρυθμό σαν την διασκευή του Johnny Cash στο Hurt προκαλεί μια αίσθηση θλίψης. Όμως, όσο παράλογο κι αν φαίνεται, αυτή η αίσθηση λύπης μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε θετικά συναισθήματα.
Την εξήγηση σε αυτό το φαινομενικά παράδοξο γεγονός, δίνε μια ερευνητική εργασία του 2013 σύμφωνα με την οποία, οι εμπειρίες τέχνης που ταιριάζουν κατά περίπτωση με την υφέρπουσα διάθεση μας –όπως το να ακούμε λυπητερή μουσική όταν νιώθουμε λυπημένοι– προσφέρει μια αίσθηση συναισθηματικής ανταλλαγής, παρόμοια με την αλληλεπίδραση που μοιραζόμαστε με έναν φίλο που κατανοεί την ψυχολογική μας διάθεση. Ανάλογη μελέτη του 2018 σχετικά με την επίδραση της μουσικής στον ψυχισμό μας επιβεβαιώνει επίσης ότι η «λυπητερή» μουσική μπορεί να έχει θετική επίδραση, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι όταν κάποιος βιώνει θλίψη, η εστίαση στη θλιμμένη μουσική μπορεί να είναι μια θετική, ακόμη και ενδυναμωτική εμπειρία.
Αυτό συνδέεται με τη φιλοσοφική θεωρία της «κάθαρσης» του Αριστοτέλη, η οποία υποδηλώνει ότι βιώνουμε το συναίσθημα της λύπης μέσω της μουσικής για να «καθαρίσουμε» το αρνητικό συναίσθημα από μέσα μας σε συνθήκες πραγματικής ζωής.
Ο καθηγητής Μουσικολογίας Kim Cunio, προτείνει από την πλευρά του όταν θέλουμε να τονώσουμε την διάθεση μας μέσω της μουσικής να επιλέγουμε εκείνο το είδος που μας αγγίζει περισσότερο σύμφωνα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις και γούστο.
Και οι στίχοι;
Αν η λυπητερή μουσική μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, ισχύει αυτονόητα το ίδιο και για τους στίχους ενός τραγουδιού;
Μια μελέτη του 2020 για την επεξεργασία τραύματος σημείωσε ότι οι στίχοι που ήταν σχετικοί τελικώς βοήθησαν τους ασθενείς να αισθάνονται υποστήριξη στην προσπάθεια τους να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους και να τα αντιμετωπίσουν.
Το συμπέρασμα υποστηρίζεται από μια ερευνητική εργασία των ψυχολόγων Kazuma Mori και Makoto Iwanaga, οι οποίοι ανέφεραν ότι όταν οι ακροατές άκουγαν ένα θλιμμένο τραγούδι μπορούσαν να ταυτιστούν με τους στίχους και ένιωθαν σαν ο τραγουδιστής να ήταν κοινωνός και των δικών τους εμπειριών.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι μουσικές μας προτιμήσεις εξελίσσονται καθώς μεγαλώνουμε.
Για παράδειγμα, η προτίμησή μας για την κλασική μουσική αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων ενώ το ενδιαφέρον μας για τη ροκ μειώνεται. Περαιτέρω ευρήματα έδειξαν ότι η ηλικία ενός ακροατή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα είδη μουσικής που βελτιώνουν τη διάθεσή του.
Οι νεαροί ενήλικες αναφέρουν ότι προτιμούν να ακούν λυπητερή μουσική για να φτιάξει το κέφι τους, ενώ άτομα άνω των 25 ετών αναφέρουν ότι αποκομίζουν περισσότερα θετικά συναισθήματα όταν ακούν χαρούμενη μουσική.
Έτσι, αν υποφέρετε από την «μελαγχολία του Ιανουαρίου» και είστε άνω των 25, ίσως είναι καλύτερη ιδέα να ακούσετε το Abba’s Dancing Queen ή το Can’t Stop The Feeling του Justin Timberlake αντί για The Cure ή Billie Eilish....
Πηγή: Theconversation.com