To αντηλιακό διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα, όμως, την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, πολλά άτομα δε χρησιμοποιούν σωστά το αντηλιακό. Η λανθασμένη χρήση του σε καθιστά ευάλωτο στις υπεριώδεις ακτίνες και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα.
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα συχνότερα λάθη όταν πρόκειται για τη χρήση του αντηλιακού.
1. Η εφαρμογή του μόνο όταν έχει ήλιο
Μπορείς να νομίζεις ότι επειδή έχει συννεφιά, δεν πρόκειται να καείς. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς το 80% των ακτίνων UV μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα σου σε μία μία συννεφιάτικη μέρα. Το πιο ασφαλές μέτρο πρόληψης είναι η εφαρμογή αντηλιακού οποιαδήποτε ώρα είσαι έξω.
Πρέπει πάντα να έχεις αντηλιακό μαζί σου. Το αντηλιακό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απλώς μόνο για ειδικές καταστάσεις, όπως:
- στην παραλία
- στην πισίνα
- για ορειβασία
2. Χρήση ενός παλιού αντηλιακού
Το αντηλιακό μπορεί να λήξει. Σύμφωνα με τον κανονισμό του FDA, τα αντηλιακά πρέπει να έχουν αντοχή τριών ετών. Αν δεν γνωρίζεις πόσο ετών είναι το αντηλιακό στο ντουλάπι σου, καλύτερα να το πετάξεις. Στα περισσότερα αντηλιακά, πάντως, αναγράφεται η ημερομηνία λήξης. Όταν τα αντηλιακά λήγουν, τα χημικά μέσα του διαλύονται. Αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό αρχίζει να χάνει τον δείκτη προστασίας του.
3. Χρήση αντηλιακού μόνο σε μορφή σπρέι
Τα αντηλιακά σπρέι είναι εύκολα προς χρήση. Δεν καλύπτουν το δέρμα ισορροπημένα, όμως, κάτι που οδηγεί σε καψίματα σε ακάλυπτες περιοχές. Γι αυτό όταν χρησιμοποιείς σπρέι, προσπάθησε να είσαι πολύ προσεκτικός και να μην βιαστείς με το άπλωμα του αντηλιακού.
4. Νομίζεις ότι δεν το χρειάζεσαι
Μπορεί να μισείς την αίσθηση του αντηλιακού πάνω σου ή να μη νομίζεις ότι δέρμα σου το χρειάζεται. Το αντηλιακό είναι επωφελές για όλους, όμως. Κάποιοι τύποι δέρματος χρειάζονται περισσότερο αντηλιακό από άλλους. Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος σου, όμως, πρέπει να βάζεις αντηλιακό. Άπαντες κινδυνεύουν με πρόωρη γήρανση του δέρματός τους. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, θα θέλετε ένα αντηλιακό που έχει οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου ως ενεργά συστατικά. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα αρωματικά αντηλιακά ή έλαια.
5. Δεν γίνεται συχνή επάλειψη αντηλιακού
Εάν κολυμπάτε ή είστε έξω και ιδρώνετε πολύ, πρέπει να εφαρμόζετε συχνά. Ένα λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι πιστεύουν ότι μια εφαρμογή είναι αρκετή. Ωστόσο, εάν δεν έχετε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό ή τον ιδρώτα, δεν θα διαρκέσει. Εάν έχετε αυτό το αντηλιακό, θα πρέπει να το εφαρμόσετε 20 λεπτά ή περισσότερο νωρίτερα, ενώ το δέρμα σας είναι στεγνό.
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να βάζετε ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες. Ειδικά αν εκτίθεστε στο φως του ήλιου. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να εφαρμόζετε ξανά συχνά ανεξάρτητα από τον καιρό ή το επίπεδο SPF του αντηλιακού σας.
6. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας κάτω του 30
Το SPF (Sun Protection Factor) στα αντηλιακά καλλυντικά δείχνει το βαθμό προστασίας από τις ακτίνες UVB. Όταν επιλέγετε αντηλιακό, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον παράγοντα προστασίας από τον ήλιο (SPF). Όσο υψηλότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία UVB που λαμβάνετε.
Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση αντηλιακού με παράγοντα προστασίας από τον ήλιο SPF 30 - 50. Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείτε υψηλότερο παράγοντα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό φίλτρο για να σταματήσετε το 100% της ακτινοβολίας. Μερικές φορές ένα υψηλό SPF μπορεί να είναι αναποτελεσματικό. Η χρήση αντηλιακών προϊόντων με υψηλό SPF μπορεί να δημιουργήσει το ψευδές αίσθημα σε μερικούς ανθρώπους ότι μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο στον ήλιο, ακόμη και τις πιο ζεστές ώρες περίπου το μεσημέρι. Η ακατάλληλη χρήση προϊόντων με υψηλό SPF οδηγεί σε μεγαλύτερο ηλιακό έγκαυμα από την ορθή χρήση ενός προϊόντος με χαμηλότερο παράγοντα.
7. Χρήση μόνο αντηλιακού για την προστασία
Το τελευταίο λάθος που κάνει ο κόσμος είναι να χρησιμοποιεί αντηλιακό για την προστασία από τον ήλιο. Ενώ το αντηλιακό είναι σημαντικό, υπάρχουν και άλλα μέτρα πρόληψης που μπορείς να υιοθετήσεις.
- Αναζήτηση σκιάς όταν είναι διαθέσιμη
- Ρούχα προστασίας από τον ήλιο, όπως ελαφριά, μακρυμάνικα πουκάμισα και παντελόνια
- Καπέλο
- Γυαλιά ηλίου με προστασία UV
- Ρούχα με ετικέτα παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF)