Σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη, το 32% των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης έχουν βιώσει τουλάχιστον μία μορφή ψυχολογικής βίας – παρενόχλησης στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Preventive Medicine.
Αυτές οι «βίαιες εμπειρίες» συνδέθηκαν με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων.
Όσο περισσότερες τέτοιες εμπειρίες είχαν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερα τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και αυτοκτονικών σκέψεων που αντιμετώπιζαν, όπως ανέφεραν οι ίδιοι.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στους εργαζόμενους είναι τεκμηριωμένες και η έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυξάνεται», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Hope M. Tiesman, PhD, επιδημιολόγος ερευνητής στο Division of Safety Research of the National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) στο Morgantown της Δυτικής Βιρτζίνια, σε δελτίο τύπου.
Ωστόσο, εκτός από τις αυξανόμενες λεκτικές επιθέσεις που δέχονταν οι εργαζόμενοι, ανέφεραν επίσης πως είχαν και αυξημένο αριθμό σωματικών διαπληκτισμών.
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, οι συγγραφείς της αμερικανικής μελέτης διερεύνησαν την επικράτηση της μη σωματικής βίας στο χώρο εργασίας προς τους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας και τις επιπτώσεις της στην ψυχική τους υγεία.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 26.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.
Η έρευνα είχε στόχο να καταγράψει τις εμπειρίες των ερωτηθέντων από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και να συμπεριλάβει θέματα ψυχικής υγείας από τις 2 εβδομάδες πριν από την έναρξη της έρευνας.
Η έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, την έκταση της βίας στο χώρο εργασίας και άλλους παράγοντες που περιβάλλουν τον χώρο εργασίας.
Η ψυχική υγεία αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο και επικυρωμένο εργαλείο για τη μέτρηση ψυχικών προβλημάτων όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το PTSD και οι αυτοκτονικές σκέψεις.
Τι έδειξε η έρευνα – Μαρτυρίες συμμετεχόντων
Από την έρευνα που διεξήχθη οι 26.174 συμμετέχοντες ανέφεραν τις ακόλουθες εμπειρίες:
-
Το 26% βίωσε στιγματισμό λόγω της εργασίας του στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη
-
Το 12% έλαβε απειλές που σχετίζονται με την εργασία
-
Το 24% υπέστη εκφοβισμό και παρενοχλήθηκε
Συνολικά, το 32% των συμμετεχόντων βίωσε τουλάχιστον μία μορφή ή συνδυασμό μορφών βίας στο χώρο εργασίας.
Καθώς ο αριθμός των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα αυξήθηκε, αυξήθηκαν και οι πιθανότητες βίας.
Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι ανέφεραν τις βίαιες συμπεριφορές με βάση τις ώρες:
-
Λιγότερες από 20 ώρες εργασίας την εβδομάδα: το 16% βίωσε βία
-
20-40 ώρες: Το 25% βίωσε βία
-
41-60 ώρες: Το 41% βίωσε βία
-
61-75 ώρες: Το 52% βίωσε βία
-
περισσότερες από 75 ώρες: το 61% βίωσε βία
Η ίδια τάση για βιώματα βίας ήταν επίσης εμφανής για την αλληλεπίδραση με τη δημόσια σφαίρα (λίγη αλληλεπίδραση: 22%, κάποια αλληλεπίδραση: 31%, πολλή αλληλεπίδραση: 46%).
Συνέπειες στην ψυχική υγεία - Συμπτώματα κατάθλιψης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η βία στο χώρο εργασίας συσχετίστηκε με τα ακόλουθες συνέπειες ως προς την ψυχική τους υγεία:
-
21% των ατόμων εμφάνισε υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη ή άγχος
-
31% των ατόμων εμφάνισε υψηλότερο κίνδυνο για PTSD
-
26% των ατόμων εμφάνισε υψηλότερο κίνδυνο για αυτοκτονικές σκέψεις
Ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως η λοίμωξη από COVID-19, η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας από τον COVID-19 και άλλοι παράγοντες άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η σύνδεση μεταξύ της βίας και των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία ήταν σημαντική.
Συνεπώς η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη βία βιώνει ένας εργαζόμενος στο χώρο εργασίας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επίπτωση που έχει στην ψυχική του υγεία.
Πηγή: medscape
Διαβάστε επίσης=> Ύπνος: Πώς ο κορονοϊός επηρέαζει αυτόν και τα όνειρα σας - 5 + 3 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα