Οι περισσότεροι ασθενείς που καταλήγουν από το νέο κορονοϊό παρουσιάζουν ένα είδος πνευμονίας με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι οι κυψελίδες του πνεύμονα δε μπορούν να λειτουργήσουν και να απορροφήσουν το οξυγόνο από τον αέρα της ατμόσφαιρας και να το αποδώσουν στο αίμα και στους ιστούς.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού New Journal of Medicine τα αποτελέσματα μίας μελέτης η οποία ήταν διεθνής και έγινε από επιστήμονες πανεπιστημίων της Αμερικής, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ελβετίας. Οι επιστήμονες επιχείρησαν να διαλευκάνουν το μηχανισμό με τον οποίος ο ιός προσβάλλει τον πνεύμονα μέσω της εξέτασης ιστολογικών παρασκευασμάτων από ασθενείς που κατέληξαν από τη νόσο. Διαπίστωσαν ότι οι βλάβες που παρατηρούνται είναι παρόμοιες με τις βλάβες άλλων ιογενών πνευμονιών με 3 όμως τουλάχιστον χαρακτηριστικές διαφορές.
1. την καταστροφή του ενδοθυλίου, δηλαδή η εσωτερική επικάλυψη των αγγείων.
2. την παρουσία μικροθρομβώσεων μέσα στα αγγεία
3. τη δημιουργία μίας μορφής νεοαγγείωσης που σημαίνει την ανάπτυξη ενός δικτύου καινούριων αλλά ατελών αγγείων γύρω από τη κυψελίδα.
«Στην ίδια μελέτη φάνηκε επίσης ο κεντρικός ρόλος των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ACE2) στη παθογένεια του συγκεκριμένου ιού σε σύγκριση με άλλους δραστικούς ιούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λοιμωξιολόγος.
Ο Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορία αναφέρθηκε και σε μία άλλη μελέτη πάλι από τη Γερμανία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama, όπου αναλύθηκαν μετά θάνατον τα ιστολογικά ευρήματα των ασθενών που απεβίωσαν στη διάρκεια μία λοίμωξης από COVID-19. Τα αποτελέσματα ήταν ότι σε όλους σχεδόν τους ασθενείς υπήρχαν μικροσκοπικά ευρήματα στους πνεύμονες παρόμοια με αυτά που έχουν περιγραφεί σε ασθενείς με άλλους μετα-κορονοϊούς, όπως αυτοί που προκαλούν το SARS και το MERS.
«Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών πιθανότατα θα συμβάλουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού» επισήμανε ο κ. Χατζηγεωργίου.