Υπολογίζεται ότι περίπου το 12% των ατόμων βιώνουν αυτά τα συναισθήματα μετά από ένα μεθύσι και η σοβαρότητά τους εξαρτάται από το άτομο. Όταν το σώμα αναρρώσει από την μεγάλη δόση αλκοόλ που έχει μέσα του, το hangover δημιουργεί την αίσθηση του στρες. Γενικά μιλώντας, το στρες δημιουργεί στο σώμα μας πίεση. Όχι μόνο δημιουργεί αλλαγές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά ανεβάζει και τα επίπεδα κορτιζόλης (την γνωστή ορμόνη του στρες), την πίεση του αίματος και και τους χτύπους της καρδιάς, αλλαγές που επίσης επιφέρει το άγχος στο σώμα.
Ο ρόλος της ντοπαμίνης
Ο εγκέφαλος επίσης βιώνει αλλαγές. Έρευνες δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει ντοπαμίνη,( ένα είδος νευροδιαβιβαστή) η οποία είναι σε χαμηλό επίπεδο όταν κάποιος βιώνει hangover. Είναι σημαντικό ότι η ντοπαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του άγχους. Το στρες που βιώνει κανείς κατά τη διάρκεια ενός hangover μπορεί να είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει επιπρόσθετο στρες την ίδια περίοδο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το στρες και η έλλειψη ύπνου είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της διάθεσης και σε προβλήματα γνωστικής λειτουργίας (η οποία συμπεριλαμβάνει την προσοχή και την μνήμη). Η κούραση, το στρες και η συσχέτιση με άλλα καθόλου ευχάριστα συμπτώματα του hangover μπορεί να κάνουν την καθημερινή ρουτίνα να φαίνεται βουνό. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος με hangover να είναι αρκετά απασχολημένος και να υποφέρει από ναυτία, πονοκέφαλο ή κούραση ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αγχώδεις σκέψεις του.
Νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι βιώνουν κατά βάση μια αρνητική αλλαγή στα συναισθήματά τους κατά την διάρκεια ενός hangover. Μπορεί επίσης να νιώθουν ότι έχουν δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους σε σύγκριση με τον νηφάλιο εαυτό τους. Όταν όμως ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να «ρυθμίσουν» τα συναισθήματά τους, μπόρεσαν να το κάνουν όπως περίπου θα το έκαναν αν δεν είχαν hangover, αλλά χρειάστηκε να καταβάλλουν προσπάθεια. Αυτό έγινε στο πλαίσιο επίδειξης φωτογραφιών που προκαλούν ποικίλα συναισθήματα (καλά και κακά) αλλά ζητώντας τους να τα βιώσουν χωρίς να τα εκφράσουν ανοικτά. Επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν δυσκολία ρύθμισης των συναισθημάτων τους κατά τη διάρκεια του hangover εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι βιώνουν άγχος.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το hangover επηρεάζει σημαντικές λειτουργίες (ψυχικές, οι οποίες είναι απαραίτητες για αρκετά στάδια της καθημερινής μας ζωής, όπως επίσης και της μνήμης, της ευέλικτης σκέψης και της αυτοσυγκράτησης). Παρόλα αυτά δεν βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο ένα hangover. Άλλοι μπορεί να έχουν πονοκέφαλο ή πόνους στους μύες. Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που υπερβάλλουν για τον πόνο που νιώθουν συνήθως βιώνουν στρες. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι αυτή η ομάδα είναι πιο σύνηθες να βιώσει σοβαρό hangover. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι βιώνουν άγχος και κάποιοι άλλοι όχι. Επίσης, οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος είναι και γενικά πιο επιρρεπείς σε αυτό το συνονθύλευμα του στρες και των συμπτωμάτων που φέρνει την επόμενη μέρα ένα μεθύσι. Αρνητικές καταστάσεις στη ζωή, η κατάθλιψη ή θυμός την ώρα της πόσης, ενοχές επειδή ήπιε κανείς και κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά (νευρώσεις) είναι συνδεδεμένα με τις αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια ενός hangover. Επίσης, άτομα τα οποία είναι ντροπαλά είναι ακόμα πιο συχνό το φαινόμενο να βιώνουν άγχος μετά από μεθύσι.
Τι μπορείς να κάνεις
Αν βιώνεις αυτά τα άσχημα συναισθήματα μπορείς να κάνεις ό,τι θα έκανες αν είχες άγχος για να το μετριάσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως διαλογισμός, mindfulness και γενικά πράγματα για τον εαυτό σου. Καλό θα ήταν να κανονίσεις να δώσεις χώρο στον οργανισμό σου να ηρεμήσει. Για κάποιους είναι και μια ευκαιρία να δεθούν περισσότερο με τους φίλους τους καθώς μπορούν να συζητήσουν τι έκαναν την προηγούμενη νυχτα ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος τους.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να πίνουμε αλκοόλ με μέτρο.
Απόδοση από το https://theconversation.com