Ένας καθηγητής που ασχολείται με τα ιατρικά στατικά δεδομένα στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο Richard Morris αναφέρει σε άρθρο του στο theconvesation ότι μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε στην Αγγλία, το 21% των συμμετεχόντων δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει θέρμανση αν δεν μπει για τα καλά… ο Νοέμβριος.
Πριν την έλευση της νόσου Covid -19, κατά μέσο όρο 25.000 έξτρα θάνατοι σημειώνονταν ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τετράμηνη περίοδο του έτους. Ακόμα και όταν η νόσος Covid δεν υπήρχε, το χειμώνα η κατάσταση χειροτέρευε όπως αναφέρει ο καθηγητής.
Μια έρευνα που αναζήτησε τις επιδράσεις του κρύου και η φτώχεια που σχετίζεται με την αδυναμία θέρμανσης του σπιτιού υπολόγισε ότι το 21,5% της υπερβάλλουσας θνητότητας τον χειμώνα θα μπορούσε να συσχετιστεί με το 25% των πιο κρύων σπιτιών στου πληθυσμού της Βρετανίας.
Αυτό σημαίνει ότι 5000 θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο τον χειμώνα γιατί οι άνθρωποι ζουν στο κρύο, μέσα στο σπίτι τους. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η έλλειψη θέρμανσης προκαλεί τους θανάτους, αναφέρει ο καθηγητής αλλά όπως τονίζει ο ίδιος τα άτομα αυτά έχουν πολλά μειονεκτήματα και είναι λιγότερο πιθανό για εκείνους να επιβιώσουν τον χειμώνα.
Μελέτες πάντως συστήνουν ότι η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται τουλάχιστον στους 18 βαθμούς για να μειώνεται το ρίσκο θανάτου, ωστόσο πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί αυτό αν κάποιος ανήκει στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού;
Η έρευνα σχετικά με το τι είναι καλύτερο για την ιδανική υγεία του κάθε ανθρώπου βασίζεται σε τυχαιοποιημένες μελέτες. Θα ήταν ανήθικο να διεξαχθεί μια δοκιμή, όπου κάποιοι άνθρωποι θα έπρεπε να μείνουν χωρίς θέρμανση και κάποιοι άλλοι να την αφήσουν μόνιμα ανοιχτή για να διερευνηθεί κατά πόσο επηρεάζεται η θνητότητα. Για αυτό το λόγο βασιζόμαστε σε μελέτες που είναι γνωστές ως διαχρονικές, όπου επιστήμονες παρακολουθούν τη ζωή κάποιων ανθρώπων επί σειρά ετών και απαντούν συχνά σε ερωτηματολόγια.
Μια τέτοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 70 στη Βρετανία. Η μελέτη αυτή (British Regional Heart Study) έγινε με στόχο να ελέγξει την υγεία της καρδιάς και μελέτησε χιλιάδες άνδρες μέσης ηλικίας από όλη την Βρετανία. Το 2014, περίπου 1.400 άνδρες από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 74 -96 ετών, απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο και υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με την θέρμανση.
Στην ερώτηση αν έκλειναν την θέρμανση ακόμα και αν κρύωναν γιατί ανησυχούσαν για το κόστος 130 άνδρες απάντησαν ναι (9,4%). Αυτοί οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε σύγκριση με τους άνδρες που απάντησαν όχι. Μια μεγαλύτερη έρευνα θα μπορούσε να δώσει μια ακόμα πιο ισχυρή απάντηση. Καθώς δεν υπάρχουν άλλες ξεκάθαρες ενδείξεις, πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα μέσα από αυτές τις απαντήσεις.
Οι πιο ευάλωτοι
Πρόσφατα, ερευνητές από τη Σουηδία προσπάθησαν να αξιολογήσουν τις ερωτήσεις σχετικά τις επιδράσεις της χρήσης της ενέργειας αλλά και την αδυναμία για θέρμανση και το τρόπο που θα μπορούσε να βοηθηθεί ο κόσμος. Για τον σκοπό αυτό έγινε μια επισκόπηση (Marmot review) σε όλες τις σχετικές μελέτες γύρω από το θέμα. Ένα από τα ευρήματα πάνω σε αυτές τις (4) μελέτες έδειξε ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στην ενεργειακή φτώχεια και τον πρώιμο θάνατο.
Η Βρετανική Περιφερειακή Μελέτη Καρδιάς (British Regional Heart Study) έδειξε πάντως ότι η ενεργειακή φτώχεια ήταν πιο συνηθισμένη στους ανθρώπους που δεν ήταν σε σχέση, ήταν φτωχοί και ανήκαν στην εργατική τάξη. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ήταν οικονομικά ευάλωτοι είναι και εκείνοι που είναι πιο πιθανό να κρατούν την θέρμανση κλειστή. Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, επίσης οι πιο φτωχοί είναι εκείνοι που ζημιώνονται περισσότερο.
Συνήθως όπως τονίζει ο καθηγητής στο άρθρο του οι θάνατοι που επέρχονται τον χειμώνα οφείλονται σε καρδιαγγειακές ασθένειες, εγκεφαλικά και αναπνευστικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, το κρύο επηρεάζει και την ψυχική υγεία με πολύ βάναυσο τρόπο.
Η επισκόπηση Marmot υπογραμμίζει επίσης ότι το κρύο επιφέρει κατάθλιψη στα σπίτια που οικονομικά δεν «αντέχουν» το κόστος της θέρμανσης. Έτσι, επειδή οι οικονομικά ασθενέστεροι άνθρωποι είναι επίσης και οι πιο ευάλωτοι όσον αφορά την υγεία τους, καλό θα ήταν να γίνουν παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο γιατί μια νέα υγειονομική κρίση φαίνεται να «ξημερώνει» λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους που ήδη υπάρχει, σύμφωνα με όσα προτείνει ο καθηγητής Richard Morris.
Εμείς εδώ απλά να σημειώσουμε ότι αυτά που αναφέρει ο καθηγητής για την Βρετανία καλό θα ήταν τα έχουμε κατά νου και στην χώρα μας, γιατί ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται δύσκολος και είναι πολλοί εκείνοι οι συμπολίτες μας που είναι οικονομικά ευάλωτοι, γεγονός το οποίο προσθέτει ένα επιπρόσθετο βάρος στην υγεία τους, σωματική και ψυχική γεγονός το οποίο «πληγώνει» την Δημόσια Υγεία.
Mε πληροφορίες από το https://theconversation.com