Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Circulation, συμπεριλάμβανε δεδομένα για 464.585 υπαλλήλους και τις συζύγους ή συντρόφους τους από αρκετές διαφορετικές εταιρείες που συμμετείχαν σε χορηγούμενα προγράμματα ευεξίας από της Quest Diagnostics.
Ως μέρος των προγραμμάτων, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες τους από 50 Πολιτείες μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση για 3 χρόνια, από 2018 - 2020. Ο δρ Luke Laffin, συνδιευθυντής του Κέντρου για Διαταραχές Αρτηριακής Πίεσης στο Cleveland Clinic και οι συνάδελφοί του στην Cleveland Clinic and Quest Diagnostics εξέτασαν αυτές τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.
Αυξημένη αρτηριακή πίεση - ειδικά στις γυναίκες
Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι οι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης ήταν σημαντικά αυξημένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με 2019. Οι αυξήσεις κυμαίνονταν από 1,1 σε 2,5 χιλιοστά υδραργύρου ή mmHg για τη συστολική αρτηριακή πίεση και 0,14 έως 0,53 mmHg για τη διαστολική αρτηριακή πίεση.
Η αρτηριακή πίεση μετριέται σε μονάδες mmHg, η οποία αποτελείται από δύο αριθμούς -- την ανώτερη ή συστολική ένδειξη και την κατώτερη ή διαστολική ένδειξη.
Ενώ παρατηρήθηκαν αυξήσεις της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των γυναικών. «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο γι αυτό. Ωστόσο, γνωρίζουμε και υπάρχουν δεδομένα ότι η πανδημία έχει εναποθέσει μεγαλύτερο βάρος στις γυναίκες, ειδικά στις γυναίκες που δουλεύουν και αυτό είναι ένα πρόγραμμα ευεξίας χορηγούμενο για υπαλλήλους» είπε ο Laffin.
Γιατί αυξήθηκε η αρτηριακή πίεση κατά την πανδημία
Η μελέτη βρήκε ότι η πρόσληψη κιλών δεν ήταν ο προφανής λόγος για την ανοδική τάση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας - αν και ορισμένες κακές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να έπαιξαν ρόλο ανάμεσα σε άλλους λόγους.
«Η αρτηριακή πίεση είναι πολυλειτουργική. Πιθανότατα έχει να κάνει με το τι τρώμε ανάμεσα σε άλλα πράγματα. Το υπερβολικό νάτριο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η αρτηριακή πίεση επηρεάζεται και από παράγοντες όπως ο ύπνος και η λήψη φαρμάκων» ανέφερε ο Laffin.
Ο Laffin πρόσθεσε ότι το στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και η πανδημία σίγουρα έχει αυξήσει τα επίπεδα άγχους.
«Γνωρίζουμε ότι σε συνθήκες χρόνιου στρες, οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση πιθανώς οφείλονται σε ορισμένες από τις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι», είπε ο Laffin. «Έτσι, επιλέγουμε να καταναλώσουμε πατατάκια και μπύρα, αντί να κάνουμε την υγιεινή επιλογή μίας σαλάτας, ή δεν κοιμόμαστε τόσο πολύ, ή επιλέγουμε να μην πάμε στο γυμναστήριο, επιλέγουμε να μην πάρουμε τα φάρμακά μας. Μάλλον έτσι εκδηλώνεται το στρες κυρίως σε σχέση με την αυξημένη αρτηριακή πίεση».
ΠΗΓΗ: CNN