Η «κακοκαιρία Ελπίς» έφτασε στην Ελλάδα και χτυπάει αυτή τη στιγμή το Λεκανοπέδιο Αττικής. Η χιονόπτωση συνδυάζεται φυσικά με «τσουχτερό κρύο» και όσο εντυπωσιακό και αν είναι το φαινόμενο, χρειάζεται πολλή προσοχή.
Ειδικότερα, η έκθεση στο κρύο μπορεί να καταλήξει μοιραία για όποιον δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Ευρώπης συνοψίζει όσα γνωρίζουμε για τις ασθένειες που συνδέονται με το κρύο.
Υποθερμία
Όταν εκτίθεσαι σε κρύες θερμοκρασίες, το σώμα σου ξεκινάει να χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ότι μπορεί να την παράγει. H παρατεταμένη έκθεση στον κρύο θα αναγκάσει τον οργανισμό σου να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια. Μία πολύ χαμηλή θερμοκρασία θα επηρεάσει τον εγκέφαλό σου, δημιουργώντας του προβλήματα καθαρής σκέψης ή καλής κίνησης. Αυτό καθιστά την υποθερμία εξαιρετικά επικίνδυνη επειδή το άτομο μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι συμβαίνει και να μην κάνει τίποτα γι αυτό.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της υποθερμίας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πόσο καιρό έχετε εκτεθεί στις κρύες θερμοκρασίες.
Πρώιμα συμπτώματα
- Ρίγος
- Κούραση
- Απώλεια συντονισμού
- Σύγχυση και απώλεια προσανατολισμού
Μεταγενέστερα συμπτώματα
- Όχι ρίγος
- Μπλε δέρμα
- διεσταλμένες κόρες
- Αργός καρδιακός παλμός και αναπνοή
- Απώλεια συνειδησης
Πρώτες βοήθειες
Πραγματοποίησε τα ακόλουθα βήματα για να θεραπεύσεις κάποιον εργαζόμενο με υποθερμία:
- Ειδοποιήστε τον επόπτη και ζητήστε ιατρική βοήθεια.
- Μετακινήστε το θύμα σε ένα ζεστό δωμάτιο ή καταφύγιο.
- Αφαιρέστε τα βρεγμένα ρούχα τους.
- Ζεστάνετε το κέντρο του σώματός τους με το πρώτο στήθος, το λαιμό, το κεφάλι και τη βουβωνική χώρα χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική κουβέρτα, εάν υπάρχει ή χρησιμοποιήστε επαφή δέρματος-δέρματος κάτω από χαλαρά, ξηρά στρώματα κουβέρτες, ρούχα, πετσέτες ή σεντόνια.
- Τα ζεστά ροφήματα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά δεν δίνουν αλκοολούχα ποτά. Μην προσπαθήσετε να δώσετε ποτά σε ένα αναίσθητο άτομο.
Αφού αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματός τους, κρατήστε το θύμα στεγνό και τυλιγμένο σε μια ζεστή κουβέρτα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού και του λαιμού. - Εάν το θύμα δεν έχει σφυγμό, ξεκινήστε καρδιοπληθυμονική ανάνηψη (CPR).
Κρυοπάγημα
Τα κρυοπαγήματα είναι ένας τραυματισμός στο σώμα που προκαλείται από το πάγωμα. Τα κρυοπαγήματα προκαλούν απώλεια αίσθησης και χρώματος στις πληγείσες περιοχές. Επηρεάζει συχνότερα τη μύτη, τα αυτιά, τα μάγουλα, το πηγούνι, τα δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών. Τα κρυοπαγήματα μπορούν να βλάψουν μόνιμα τους ιστούς του σώματος και οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό. Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ο κίνδυνος κρυοπαγήματος αυξάνεται στα άτομα με μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και μεταξύ των αυτών που δεν είναι ντυμένοι σωστά.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα των κρυοπαγήματα περιλαμβάνουν:
- Μειωμένη ροή αίματος στα χέρια και τα πόδια (τα δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών μπορούν να παγώσουν)
- Μούδιασμα
- Τσούξιμο ή τσίμπημα
- Επίμονος αμβλύς πόνος
- Γαλαζωπό, Χλωμό ή κέρινο δέρμα
Πρώτες βοήθειες
Τα άτομα που πάσχουν από κρυοπαγήματα θα πρέπει:
- Να μπουν σε ένα ζεστό δωμάτιο το συντομότερο δυνατόν.
- Εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, μην περπατάτε με πόδια κρυοπαγήματος - αυτό αυξάνει τη ζημιά.
- Βυθίστε την πληγείσα περιοχή σε ζεστό και όχι καυτό νερό (η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι άνετη στην αφή για ανεπηρέαστα μέρη του σώματος).
- Ζεστάνετε την πληγείσα περιοχή χρησιμοποιώντας θερμότητα του σώματος. Για παράδειγμα, η θερμότητα μιας μασχάλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των δακτύλων κρυοπαγήματος.
- Μην τρίβετε ή κάνετε μασάζ στην παγωμένη περιοχή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.
- Μη χρησιμοποιείτε μαξιλάρι θέρμανσης, λαμπτήρα θερμότητας ή θερμότητα σόμπας, τζακιού ή καλοριφέρ για θέρμανση. Οι πληγείσες περιοχές είναι μουδιασμένες και μπορούν εύκολα να καούν.
Πόδι τάφρων (Trench foot)
Το πόδι τάφρου, επίσης γνωστό ως πόδι βύθισης, είναι ένας τραυματισμός των ποδιών που προκύπτει από την παρατεταμένη έκθεση σε υγρές και κρύες συνθήκες. Το πόδι τάφρου μπορεί να εμφανιστεί σε θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο 60 μοίρες F εάν τα πόδια είναι συνεχώς βρεγμένα. Ο τραυματισμός συμβαίνει επειδή τα βρεγμένα πόδια χάνουν θερμότητα 25 φορές γρηγορότερα από τα ξηρά πόδια. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας, το σώμα συστεγάγει τα αιμοφόρα αγγεία για να διακόψει την κυκλοφορία στα πόδια. Ο ιστός του δέρματος αρχίζει να πεθαίνει λόγω έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών και λόγω της συσσώρευσης τοξικών προϊόντων.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του ποδιού τάφρων περιλαμβάνουν:
- Ερυθρό δέρμα
- Μούδιασμα
- Κράμπες
- Πρήξιμο
- Πόνος
- Φουσκάλες ή έλκη
- Αιμορραγία κάτω από το δέρμα
- Γάγγραινα (το πόδι μπορεί να γίνει σκούρο μωβ, μπλε ή γκρι)
Πρώτες βοήθειες
Τα άτομα που πάσχουν από πόδι τάφρου πρέπει:
- Αφαιρέστε παπούτσια / μπότες και βρεγμένες κάλτσες.
- Στέγνωσε τα πόδια τους.
- Αποφύγετε το περπάτημα στα πόδια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς.
Χιονίστρες
Οι χιονίστρες είναι επίπονες φλεγμονές μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος που εκδηλώνονται λόγω της επαναλαμβανόμενης έκθεσης στο κρύο. Οι χιονίστρες υποχωρούν συνήθως σε διάστημα μίας έως τριών εβδομάδων, ιδίως αν στο μεσοδιάστημα ο καιρός γίνει πιο ζεστός. Τα άτομα που εμφανίζουν μία φορά χιονίστρες είναι πιθανό να έχουν εποχικά επεισόδια για πολλά χρόνια. Δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια που προκαλούν τις χιονίστρες. Είναι πιθανό να εμφανίζονται λόγω μη φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού στην εναλλαγή κρύου και ζέστης.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα των χιονίστρων περιλαμβάνουν:
- Ερυθρότητα
- Φαγούρα
- Πιθανή φουσκάλα
- Φλεγμονή
- Πιθανό έλκος σε σοβαρές περιπτώσεις
Πρώτες βοήθειες
Τα άτομα που πάσχουν από χιονίστρες θα πρέπει:
- Αποφύγετε το ξύσιμο
- Ζεστάνετε αργά το δέρμα
- Χρησιμοποιήστε κρέμες κορτικοστεροειδών για να ανακουφίσετε τον κνησμό και το πρήξιμο
- Διατηρήστε τις κυψέλες και τα έλκη καθαρά και καλυμμένα
ΠΗΓΗ: CDC.GOV