Μολονότι τα ευρήματα Βρεττανών ερευνητών για τις επιπτώσεις του κόκκινου φωτός είναι σχετικά πρώιμα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν σε ορίζοντα θεραπευτικής προσέγγισης του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με την μελέτη, η χρήση συγκεκριμένου μήκους κύματος ερυθρού φωτός για μόλις 15 λεπτά σε γυμνό δέρμα επηρέασε το σάκχαρο του αίματος με δύο ευεργετικούς τρόπους.
«Μια μόνο δόση κόκκινου φωτός 670 nm σε ένα υγιές άτομο μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η καμπύλη της μετά από ένα τυπικό τεστ ανοχής», εξηγεί ο Dr. Michael Powner, ανώτερος λέκτορας Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της θεραπείας με φως σε διάφορες ασθένειες καθώς ανάλογες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για τον καρκίνο και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η πιθανή επίδραση όμως του φωτός στον διαβήτη χαρακτηρίζεται πραγματικά ενδιαφέρουσα καθώς είναι μια μη παρεμβατική μέθοδος που μπορεί εύκολα να δοκιμαστεί σε ασθενείς και με αποτελέσματα που διαπιστώνονται γρήγορα.
Πώς έγινε η μελέτη
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες επιστράτευσαν 30 υγιείς συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 40 έτη, χωρίς κανένα γνωστό μεταβολικό νόσημα και χωρίς να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Οι μισοί από αυτούς εντάχθηκαν στην ομάδα φωτοθεραπείας, ενώ οι υπόλοιποι σε πρωτόκολλο ενός εικονικού φαρμάκου.
Για μια περίοδο 7 ημερών και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε δύο δοκιμασίες ανοχής στη γλυκόζη νηστείας - μια τυπική εξέταση που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να προσδιορίσουν πόσο καλά επεξεργάζεται το σώμα τη ζάχαρη.
Για τις ανάγκες αξιοπιστίας του τεστ, οι συμμετέχοντες έμειναν νηστικοί για τουλάχιστον 10 ώρες και στη συνέχεια κατανάλωσαν ένα ρόφημα με προκαθορισμένη ποσότητα ζάχαρης. Για τις επόμενες δυο ώρες, οι ειδικοί μετρούσαν τις τιμές σακχάρου στο αίμα τους ανά 15 λεπτά. Αυτές οι μετρήσεις ήταν η βάση για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων στην αρχή της έρευνας.
Επτά ημέρες μετά, η διαδικασία επαναλήφθηκε. Τα μέλη της ομάδας φωτοθεραπείας, 45 λεπτά μετά την χορήγηση γλυκόζης έμειναν κάτω από ερυθρό φως, με εκτεθειμένο το πάνω μέρος της πλάτης τους, για 15 λεπτά. Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου υποβλήθηκε στο ίδιο ακριβώς σενάριο, με τη διαφορά ότι το φως δεν άναψε ποτέ.
Όταν οι επιστήμονες σύγκριναν τις μετρήσεις διαπίστωσαν ότι σε σχέση με τις ενδείξεις βάσης της πρώτης φάσης της έρευνας, η ομάδα που έλαβε τη θεραπεία με φως είχε σχεδόν 30% πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά μέσο όρο, σε διάστημα 2 ωρών.
Η φωτοθεραπεία ερυθρού φωτός φάνηκε επίσης ευεργετική στον μετριασμό των «αιχμών σακχάρου» στο αίμα μετά την πρόσληψη γλυκόζης, όπως συμβαίνει μετά το φαγητό.
«Θα έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε περαιτέρω αν αυτό επαναλαμβάνεται και εάν χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλιακού φωτός για να βοηθήσει στη διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου», επισημαίνει η Δρ Jennifer Cheng, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας στο University Medical Center στο Νιου Τζέρσεϊ, αναφερόμενη στη μελέτη και προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Τι είναι η φωτοθεραπεία ερυθρού φωτός
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες μορφές φωτοθεραπείας που εξαρτώνται από το μήκος κύματος του φωτός που χρησιμοποιείται.
Το μήκος κύματος μπορεί επίσης να επηρεάσει το χρώμα και την ορατότητα του φωτός. Στην συγκεκριμένη έρευνα, εφαρμόστηκε ερυθρό φως 670 nm, δηλαδή ένα φως με μήκος κύματος 670 νανόμετρα.
Αυτή η μορφή κόκκινου φωτός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον κυτταρικό μεταβολισμό ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τη γλυκόζη του αίματος μέσω των μιτοχονδρίων χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί αυτή την αντίδραση.
Τα μιτοχόνδρια είναι η κινητήρια δύναμη του κυττάρου, καθώς χρησιμοποιώντας οξυγόνο και γλυκόζη παράγουν την απαραίτητη ενέργεια που εξασφαλίζει τις βιοχημικές λειτουργίες του σώματος που μας κρατούν στην ζωή.
Άλλες μορφές φωτοθεραπείας λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, για παράδειγμα η θεραπεία με μπλε φως, η οποία χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή.
Πηγή: Healthline.com