Στην ανακοίνωση 207 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Εξ αυτών 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.240, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
2394 (18.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5710 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
54 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 305 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οικονομική στήριξη 4 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν σε έρευνα για τη χρήση πλάσματος ατόμων που έχουν αναρρώσει
Έρευνα ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του κορονοϊού με τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τη στήριξη με 4 εκατ. ευρώ του νέου ερευνητικού έργου SUPPORT-E ανακοίνωσε η Επιτροπή. Το έργο θα συντονίσει τις προσπάθειες διακρίβωσης του κατά πόσον η μετάγγιση πλάσματος αναρρωσάντων (δηλ. πλάσματος αίματος από ασθενείς που ανέρρωσαν από τη νόσο COVID-19) αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής για συνεισφορά 1 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία σχετικά με τον κορονοϊό, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ορίζων 2020» και προορίζεται για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών και διαγνωστικών μέσων για την πρόληψη της διασποράς του ιού.
Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά:
«Η χρήση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και έχουν αναπτύξει ανοσολογική απόκριση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη οδό για τη θεραπεία της νόσου, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Η Επιτροπή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας τις διεθνείς προσπάθειες για την ενίσχυση των στοιχείων και την αξιολόγηση των προοπτικών αυτής της θεραπείας, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες».
Το έργο SUPPORT-E, πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Αίματος (EBA), με τη συμμετοχή 12 μεγάλων ερευνητικών ιδρυμάτων και κλινικών κέντρων που διαθέτουν παγκόσμιας κλάσης ικανότητες έρευνας και βρίσκονται σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις πραγματοποιούμενες σε όλη την Ευρώπη μελέτες σχετικά με τις μεταγγίσεις πλάσματος αναρρωσάντων. Έτσι θα συμβάλει στη διακρίβωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους αλλά και στην καλύτερη κατανόηση του ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε μετάγγιση και με ποιο τρόπο και του πώς πρέπει να ελέγχονται και να επιλέγονται οι αιμοδοσίες ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη έκβαση της θεραπείας.