Η μετάλλαξη Δέλτα, έχει σημάνει νέο συναγερμό στη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη. «Η μεταδοτικότητά της είναι 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική, η οποία ήταν 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Διαβεβαίωσε ωστόσο, πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, μπορεί να νοσήσουν από το παραλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε πολύ χαμηλό ποσοστό και αυτό θα το περάσει ελαφριά.
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών είναι μεγάλο πρόβλημα, καθώς πρόκειται για πληθυσμό που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια.
Προνόμια εμβολιασμένων
Αναφέρθηκε, επίσης, στα πρώτα προνόμια που ανακοινώθηκαν σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες μιλώντας στον ΑΝΤ1.. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη "Freedom Pass", την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ που απευθύνεται στους νέους 18 – 25 που έχουν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου. Ο κ. Τζανάκης σχολίασε πως δεν πρόκειται στην ουσία για προνόμια, αλλά για απόδοση των δικαιωμάτων που είχαν πριν την πανδημία και δεν υπάρχει λόγος να τα στερούνται μετά τον εμβολιασμό τους.
Ειδικότερα για την κάρτα ελευθερίας, σημείωσε πως ορισμένοι μάλιστα μπορεί καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς.
Εμβόλια και αποτελεσματικότητα στην μετάλλαξη Δέλτα
Τα ίδια επιβαιώνει και η κ. Λινού με τη σειρά της σχετικά με την μεταδοτικότητά της μετάλλαξης, ενώ όπως είπε στο mega το πρωί της Τρίτης, «ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει κάποιος».
Παράλληλα η κ. Λινού έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ λέγοντας ότι μπορεί να επηρεάζει ίδιο αριθμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ λίγοι. «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό. Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε.
Την ίδια ώρα πρέπει να πούμε ότι το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας μπαίνει σε καθεστώς lockdown , ενώ στο Λος Άντζελες συνιστούν χρήση μάσκας και σε εμβολιασμένους. Παράλληλα, τα κρούσματα στην Λατινική Αμερική είναι πολλά και οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν τον κόσμο ότι πρέπει να προσέχει και να μην εφησυχάζει.
Υπενθυμίζεται ότι η κάλυψη έπειτα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με AstraZeneca και Pfizer φτάνει μέχρι και το 95%, ενώ αντίστοιχα αναμένεται να είναι τα ποσοστά και για Moderna και Johnson & Johnson, ενώ η κάλυψη έπειτα από τη μια μόνο δόση (στα εμβόλια που έχουν δύο) είναι μόλις στο 30%.
«Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι αυτή η παραλλαγή»
Ανοίγοντας την ενημέρωση της Δευτέρας 28/6 , η Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε πάντως για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Η μετάλλαξη αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι αυτή η παραλλαγή.
Το χαρακτηριστικό είναι η υψηλή μεταδοτικότητα 50%-70% μεγαλύτερη από το αρχικό στέλεχος. Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Εμφάνισαν εμβολιαστικό πρόγραμμα και πέτυχαν ψηλό ποσοστό ανοσίας. Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας στη χώρα πρότυπο, το 60% δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη. Η Δέλτα μετάλλαξη έχει υψώσει το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία, που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 80%.