Τα νέα εγκεκριμένα αυτοδιαγωνιστικά/οικιακά τεστ (self test) που θα διανεμηθούν δωρεάν στην Ελλάδα φέρουν αποδεκτή - υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Οι όροι αυτοί συνήθως δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τον απλό χρήστη του τεστ και σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση μπορούν να διχάσουν την αποδοχή του με ολέθρια αποτέλεσμα. Με απλά λόγια η ευαισθησία καθορίζει πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ, στο να εντοπίζει πόσα άτομα πάσχουν ή φέρουν COVID στο σύνολο των ατόμων που νοσούν από αυτόν.
Αντίστοιχα η ειδικότητα καθορίζει πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ, στο να εντοπίζει πόσα άτομα δεν πάσχουν (ή δεν φέρουν) COVID στο σύνολο των ατόμων που είναι υγιή. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ένα τεστ με τόσο καλά επίπεδα ειδικότητας (>99% στην προκειμένη περίπτωση) όταν δίνει θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει να τεθεί η διάγνωση με ασφάλεια και συνεπώς να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο εύρεσης "κρυφών κρουσμάτων".
Το θετικό self test δεν πρέπει να οδηγεί σε πανικό
Κάθε θετικό self - test πρέπει να οδηγεί, σχεδόν κατά κανόνα, σε μοριακό έλεγχο και δεν θα πρέπει να μας προκαλέσει πανικό τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε γενικό επίπεδο διαχείρισης! Μπορεί να μας δώσει αρκετά ψευδώς θετικά τα οποία δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόβλημα. Στατιστικά δεν μπορεί να παραπλανήσει του ειδικούς και να φέρει σε κίνδυνο την διαχείριση καθώς υπάρχουν τρόποι αντίληψης και διαχείρισης του σφάλματος. Οι πιθανότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα.
Πρέπει να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι η εφαρμογή «χαλαρών» κριτηρίων παραγγελίας του test - εξέτασης οδηγεί σε χαμηλή θετική προγνωστική αξία συνεπώς προφανώς αυτά τα τεστ δεν μπορούν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο επιδημιολογικής παρατήρησης. Η χρήση του τεστ είναι εξαιρετικά αποδοτική στο να βρεθούν ασυμπτωματικοί φορείς και να μπουν σε καθεστώς απομόνωσης. Αποτελεί ξεκάθαρα ένα εργαλείο που μπορεί να σώσει, την ομολογουμένως εκτός ελέγχου κατάσταση, σε μια περίοδο που δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Αυτή η επιλογή μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως η κατάλληλη προσθήκη στην κατάλληλη στιγμή.
Όσο για το κόστος που απασχολεί πολλούς όχι μόνο δεν πρέπει να μας απασχολεί η δαπάνη τόσο υψηλού κονδυλίου αλλά να είστε σίγουροι ότι είναι ικανά τα τεστ να αποδώσουν το κόστος τους πίσω στο ταμείο αλλά και να παράξουν έμμεσο κέρδος με προϋπόθεση την σωστή χρήση τους στην στρατηγική αντιμετώπισης.
Η αξιόποιηση των self test για την «μεγαλύτερη επιδημιολογική εικόνα»
Έξυπνη προσθήκη κατά την αναγγελία του θετικού αποτελέσματος από τον χρήστη σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί να αποτελέσει η απάντηση ενός σύντομου ερωτηματολογίου που θα σκιαγραφεί το προφίλ του "υποψηφίου φορέα" με σκοπό να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με την φύση της εργασίας του, τα τυχών συμπτώματα κ.α. Για παράδειγμα κάποιος εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχει προτεραιότητα επανελέγχου σε σχέση με κάποιον που θα δηλώσει ότι δεν εργάζεται και μένει σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Παράλληλα η χρήση μεγάλων δεδομένων (Big Data) θα μας βοηθήσει σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα μιας που με ασφάλεια θα μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες πραγματικά είναι οι πηγές διασποράς με αποτέλεσμα να αποφύγουμε ένα νέο τυφλό, επιζήμιο, Lockdown. Επιπρόσθετα η εφαρμογή τηλεοπτικής ή διαδικτυακής καμπάνιας για την σωστή χρήση του τεστ είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί ώστε να ενισχυθεί η πιθανότητα κάποιος να πραγματοποιήσει το τεστ μόνος του τόσο με μέγιστη ασφάλεια αλλά και με μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η ασφάλεια άλλωστε όπως και σε κάθε διαγωνιστική εξέταση πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι εάν υπάρχει η δυνατότητα επανελέγχου των θετικών Self Test με μοριακό έλεγχο. Θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν κοντά 15.000 - 20.000 μοριακοί έλεγχοι ανά ημέρα (σε πλήρη εφαρμογή του μέτρου) όταν σήμερα πραγματοποιούνται αισθητά λιγότεροι.