Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους μέτρησης του αντίκτυπου της COVID-19 είναι η θνησιμότητα. Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει πολύ διαφορετικά ποσοστά θνησιμότητας ανά κρούσμα – ο αριθμός των θανάτων διαιρείται με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Οι διαφορές στον αριθμό θνησιμότητας μπορούν να προκληθούν από:
- Διαφορές στον αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν: Με περισσότερα τεστ, εντοπίζονται περισσότερα άτομα με ηπιότερα κρούσματα. Αυτό μειώνει την αναλογία κρουσμάτων -θανάτων.
- Δημογραφικά στοιχεία: Για παράδειγμα, η θνησιμότητα τείνει να είναι υψηλότερη στους ηλικιωμένους πληθυσμούς.
- Χαρακτηριστικά του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης: Για παράδειγμα, η θνησιμότητα μπορεί να αυξηθεί καθώς τα νοσοκομεία κατακλύζονται και έχουν λιγότερους πόρους.
- Άλλοι παράγοντες, πολλοί από τους οποίους παραμένουν άγνωστοι.
Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει το 3%. Αυτο φυσικά το ποσοστό επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το μικρό αριθμό των τεστ που γίνεται στη χώρα μας. Για την ακρίβεια βρισκόμαστε στην 29η θέση σε 49 χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τα τεστ/εκατομμύριο πληθυσμού (657.070)
Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στους θανάτους/100 χιλιάδες πληθυσμού
Στον παρακάτω πίνακα η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση σε σύνολο 49 χωρών στην Ευρώπη στον αριθμό θανάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας μετράει 79 θανάτους / 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 8.532 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε πρόσφατη διάλεξη του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας,ο κυλιομενος μεσος 7 ημερων των θανάτων ανα εκατ. ήταν 6,3.
Οι χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγωθεί περισσότερο
Η Τσεχία, ο Άγιος Μαρίνος και η Ουγγαρία είναι οι 3 χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων/100.000 πληθυσμού.
Οι συγκεκριμένες χώρες μαζί με το Μαυροβούνιο, την Βοσνία και το Βέλγιο είναι οι μοναδικές με πάνω από 200 θανάτους/100.000 πληθυσμού.
Από εκεί πέρα η Ισπανία βρίσκεται στη 14η θέση (162), η Γαλλία στην 19η (144) και η Γερμανία στην 31η (93). Ας σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο που πληγώθηκε πάρα πολύ στο 1ο κύμα βρίσκεται στην 9η θέση με 191 θανάτους/100.000 πληθυσμού.
ΠΗΓΗ:Johnhopkins.edu.eu