Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι οι εθελοντές ήταν πάνω από 40 ετών και κανείς τους δεν έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι συμμετέχοντες παρείχαν στοιχεία για τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα μεταξύ 2006 και 2010. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν το κινητό για μία ώρα ή περισσότερο την εβδομάδα, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους λιγότερο συχνά.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Canadian Journal of Cardiology», διαπίστωσε επίσης ότι όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους επί 6 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σύγκριση με εκείνους που το χρησιμοποιούσαν σπανίως. Όσοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους από 4 έως 6 ώρες την εβδομάδα είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα. Τέλος, όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους από 1 έως 3 ώρες την εβδομάδα είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα, υποδηλώνει μια σύνθετη σχέση μεταξύ των συνηθειών, των παραγόντων του τρόπου ζωής και της υγείας της καρδιάς. Για παράδειγμα, οι καπνιστές και τα άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούσαν συχνά το τηλέφωνό τους διέτρεχαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να ενισχύει τους υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι πιθανές εξηγήσεις
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτή τη συσχέτιση; Οι ερευνητές προτείνουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον, η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Η κακή ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Δεύτερον, η συχνή χρήση του τηλεφώνου μπορεί να συμβάλλει στην ψυχολογική δυσφορία και τον νευρωτισμό. Αυτοί οι παράγοντες ψυχικής υγείας έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτοί οι παράγοντες –ποιότητα ύπνου, ψυχολογική δυσφορία και νευρωτισμός– αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό μέρος της σχέσης μεταξύ της χρήσης τηλεφώνου και του κινδύνου καρδιακής νόσου. Με άλλα λόγια, η χρήση του τηλεφώνου επηρεάζει τον συνολικό τρόπο ζωής και την ευημερία ενός ατόμου.
Στόχος της ομάδας δεν ήταν να δαιμονοποιήσει τα κινητά τηλέφωνα, αλλά να ενθαρρύνει μια πιο προσεκτική χρήση.
«Η χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι πανταχού παρούσα στη σύγχρονη κοινωνία, οπότε η διερεύνηση των επιπτώσεών του στην υγεία έχει σημαντική αξία για τη δημόσια υγεία. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, φλεγμονώδεις αντιδράσεις και οξειδωτικό στρες και, ως εκ τούτου, αναμένεται να επηρεάσουν διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, το κατά πόσον η χρήση κινητών τηλεφώνων σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων παραμένει αβέβαιο», δήλωσε ο Yanjun Zhang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Νεφρολογίας στο Southern Medical University στην Κίνα.
Πηγή: ΕΡΤNEWS