Τα άτομα των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις ως νέοι ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο κίνδυνος ήταν εμφανής τόσο για παιδιά μητέρων με προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 2 όσο και για παιδιά των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη.
Η μελέτη, στο περιοδικό CMAJ , περιελάμβανε 293.546 άτομα που γεννήθηκαν από μητέρες στη Μανιτόμπα μεταξύ 1979 και 2005. Σχεδόν το 3% εκτέθηκαν σε διαβήτη κύησης και 1,1% σε διαβήτη τύπου 2 της μητέρας. Οι επιστήμονες ακολούθησαν την υγεία των απογόνων μέχρι την ηλικία των 35 ετών.
Διαπίστωσαν ότι μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες, η έκθεση σε διαβήτη κύησης συσχετίστηκε με 27% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό συμβάν - καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανακοπή, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ομάδα είχε επίσης 85% περισσότερες πιθανότητες να έχει παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη.
Για άτομα των οποίων οι μητέρες είχαν προϋπάρχοντα διαβήτη, οι κίνδυνοι ήταν ακόμη μεγαλύτεροι: 48% αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακό συμβάν και τριπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με άτομα των οποίων οι μητέρες δεν ήταν διαβητικοί.
«Όχι μόνο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων σε άτομα που εκτίθενται σε μητρικό διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jonathan McGavock, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, «αλλά αναπτύσσουν παράγοντες κινδύνου τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τους μη εκτεθειμένους επιδεινώνοντας έτσι τον κίνδυνο ζωής τους για καρδιακές παθήσεις».