Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν μία μεγάλη και χαρούμενη ζωή - ή τουλάχιστον να αποφύγουν μία σύντομη και γεμάτη προβλήματα ζωή. Αν τελικά το καταφέρεις, αυτό, τότε είσαι τυχερός. Την τελευταία δεκαετία, μια εντυπωσιακή μελέτη μας βοήθησε να κατανοήσουμε περισσότερο για τη βιολογία της γήρανσης. Η πρόκληση είναι η μετατροπή αυτής της γνώσης σε συμβουλές και θεραπείες από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε. Παρακάτω σας παραθέτουμε 4 τρόπους για να αυξήσετε τις πιθανότητες μακροημέρευσής σας.
1. Διατροφή και τρόπος ζωής
Υπάρχουν πολύ δεδομένα που εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να τρέφεσαι σωστά. Μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν πολλά άτομα έδειξε ότι ένα υγιές βάρος, το μη κάπνισμα, η μείωση του αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες και η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας κατά επτά έως 14 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που καπνίζει. , πίνει πάρα πολύ και είναι υπέρβαρος.
2. Φυσική δραστηριότητα
Παγκοσμίως, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας ευθύνεται για περίπου 10% των πρόωρων θανάτων από χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτη, διάφορους καρκίνους και στεφανιαίες καρδιακές νόσους.Αν όλη στον πλανήτη Γη ασκούνταν αρκετά, το αποτέλεσμα θα ήταν να αυξηθεί το υγιές ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής κατά ένα χρόνο περίπου.
Πόση άσκηση, όμως, είναι αρκετή. Τα πολύ υψηλά επίπεδα άσκησης δεν κάνουν καλό όχι μόνο λόγο του κινδύνου τραυματισμών. Μπορεί να πιέσει στα άκρα το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να αυξησει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών. Περίπου 30 λεπτά ημερησίως μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας είναι αρκετή για τα περισσότερα άτομα. Όχι μόνο σε κάνουν πιο δυνατό αλλά έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την ζημιογόνα φλεγμονή ενώ βελτιώνει και τη διάθεση.
3. Τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος
Όσο και αν γυμνάζεσαι ή τρως καλά, το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα γίνει λιγότερο αποτελεσματικό όσο μεγαλώνεις. Οι φτωχές απαντήσεις στον εμβολιασμό και η αδυναμία καταπολέμησης μολύνσεων είναι συνέπειες αυτού.
Μπορείς όμως να το ενδυναμώσεις λίγο φροντίζοντας να έχετε αρκετές βασικές βιταμίνες, ειδικά A και D. Ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας είναι η εξέταση των σημάτων που στέλνει το σώμα για να βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων κυττάρων του ανοσοποιητικού, ιδιαίτερα ενός μορίου που ονομάζεται IL-7 . Ίσως σύντομα να είμαστε σε θέση να παράγουμε φάρμακα που περιέχουν αυτό το μόριο , ενισχύοντας ενδεχομένως το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένους. Μια άλλη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε το συμπλήρωμα διατροφής σπερμιδίνη για να ενεργοποιήσετε τα ανοσοκύτταρα να καθαρίσουν τα εσωτερικά τους σκουπίδια, όπως κατεστραμμένες πρωτεΐνες, που βελτιώνουν τόσο πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων που τώρα δοκιμάζεται ως τρόπος καλύτερης ανταπόκρισης στα εμβόλια για τον COVID σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
4. Αναζωογονητικά κύτταρα
Η γήρανση είναι μια τοξική κατάσταση στην οποία εισέρχονται τα κύτταρα καθώς μεγαλώνουμε, προκαλώντας όλεθρο σε όλο το σώμα και δημιουργώντας χρόνια χαμηλής ποιότητας φλεγμονή και ασθένειες - προκαλώντας ουσιαστικά βιολογική γήρανση. Το 2009, οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα μεσήλικα ποντίκια ζούσαν περισσότερο και έμεναν πιο υγιή εάν τους χορηγούνταν μικρές ποσότητες ενός φαρμάκου που ονομάζεται ραπαμυκίνη, το οποίο αναστέλλει μια βασική πρωτεΐνη που ονομάζεται mTOR που βοηθά στη ρύθμιση της απόκρισης των κυττάρων σε θρεπτικά συστατικά, στρες, ορμόνες και βλάβες.
Στο εργαστήριο, φάρμακα όπως η ραπαμυκίνη (που ονομάζονται αναστολείς mTOR) κάνουν τα γηρασμένα (γερασμένα) ανθρώπινα κύτταρα να μοιάζουν και να συμπεριφέρονται όπως ο νεότερος εαυτός τους. Αν και είναι πολύ νωρίς για να συνταγογραφηθούν αυτά τα φάρμακα για γενική χρήση, μόλις δημιουργήθηκε μια νέα κλινική δοκιμή για να ελεγχθεί εάν η χαμηλή δόση ραπαμυκίνης μπορεί πραγματικά να επιβραδύνει τη γήρανση στους ανθρώπους.
Η ραπαμυκίνη ακόμα δεν έχει ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά έχει χαρακτηριστεί από τον δημοφιλή τύπο ως πιθανό «ελιξίριο της νεότητας». Μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τη μνήμη ποντικών με ασθένεια που μοιάζει με άνοια.
Αλλά όλα τα φάρμακα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα – και καθώς η υπερβολική ποσότητα ραπαμυκίνης καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, πολλοί γιατροί δεν θέλουν ακόμη και να το θεωρήσουν ότι αποτρέπει ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Ωστόσο, η δόση είναι κρίσιμη και νεότερα φάρμακα όπως το RTB101 που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τη ραπαμυκίνη υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένους και μπορούν ακόμη και να μειώσουν τα ποσοστά και τη σοβαρότητα της μόλυνσης από COVID.
5. Καθαρισμός παλαιών κυττάρων
Η πλήρης απαλλαγή από τα γηρασμένα κύτταρα είναι ένας άλλος πολλά υποσχόμενος τρόπος για να προχωρήσουμε. Ένας αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών σε ποντίκια που χρησιμοποιούν φάρμακα για να σκοτώνουν τα γηρασμένα κύτταρα - τα λεγόμενα «σενολυτικά» - δείχνουν γενικές βελτιώσεις στην υγεία και καθώς τα ποντίκια δεν πεθαίνουν από ασθένεια, καταλήγουν να ζουν και περισσότερο .
Η αφαίρεση γηρασμένων κυττάρων βοηθά επίσης τους ανθρώπους. Σε μια μικρή κλινική δοκιμή, τα άτομα με σοβαρή πνευμονική ίνωση ανέφεραν καλύτερη συνολική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του πόσο μακριά και γρήγορα μπορούσαν να περπατήσουν, αφού είχαν λάβει θεραπεία με σενολυτικά φάρμακα. Αυτό όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, καθώς και η μόλυνση με ορισμένα βακτήρια και ιούς, μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό περισσότερων γηρασμένων κυττάρων. Τα γηρασμένα κύτταρα καθιστούν επίσης τους πνεύμονες πιο ευαίσθητους στη μόλυνση από τον COVID και ο COVID κάνει περισσότερα κύτταρα να γερνούν. Είναι σημαντικό ότι η απαλλαγή από τα γηρασμένα κύτταρα σε ηλικιωμένα ποντίκια τα βοηθά να επιβιώσουν από τη μόλυνση από τον COVID.
Είναι συναρπαστικό ότι μερικές από αυτές τις νέες θεραπείες φαίνονται ήδη καλές σε κλινικές δοκιμές και μπορεί να είναι διαθέσιμες σε όλους μας σύντομα.
ΠΗΓΗ: theconversation