Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γίνεται προβληματική όχι μόνο λόγω της ποσότητας αλλά και της συχνότητας, λένε οι ειδικοί, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας ακόμα και όταν οι ίδιοι θεωρούμε πως δεν το παρακάνουμε.
Πριν από λίγα χρόνια, μια μεγάλη έρευνα που διεξήχθη σε 19 χώρες, μελετώντας την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σχεδόν 600.000 ανθρώπων αποκάλυψε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 14 έως 25 ποτά την εβδομάδα είχαν μέση διάρκεια ζωής έως και δύο χρόνια μικρότερη από όσους περιορίζονταν στα 7 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Καθώς η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ αυξανόταν, τόσο ανέβαινε ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου από υπέρταση ή ανεύρυσμα αορτής.
Η ασφαλής κατανάλωσης
Λίγοι από εμάς θα σκεφτούμε ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το αλκοόλ, αν πίνουμε ένα ή δυο ποτά κάθε μέρα… Κι όμως, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 ή περισσότερα για τους άνδρες, εμπίπτουν στην κατηγορία της μεγάλης κατανάλωσης, με την μέτρια κατανάλωση να ορίζεται έως 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες.
Συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο πίνουμε, λένε οι ειδικοί. Κι όμως, μερικά τα ποτά στην έξοδο του Σαββατοκύριακου προστίθενται ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, σε αυτό το ποτηράκι κρασιού κατά τη διάρκεια του φαγητού μέσα στην εβδομάδα, ή σε εκείνες τις μπύρες που απολαύσαμε όταν παρακολουθούσαμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC πάντως το κύριο πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά περίπτωση. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 4 ή περισσότερα ποτά για τις γυναίκες και 5 ή περισσότερα για τους άνδρες, σε διάστημα δύο έως τριών ωρών. Στις ΗΠΑ, αυτό το μοτίβο κατανάλωσης αφορά περίπου έναν στους έξι ενήλικες και ενώ στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί δεν παρουσιάζουν κάποια κλινική διαταραχή κατάχρησης στην κατανάλωση, σίγουρα η σχέση τους με το αλκοόλ δεν χαρακτηρίζεται υγιής.
«Το να πίνεις ένα ποτό κάθε μέρα της εβδομάδας δεν είναι το ίδιο με το να πίνεις επτά ποτά το Σάββατο», λέει η Kathy Jung, διευθύντρια του Τμήματος Μεταβολισμού και Επιδράσεων στην Υγεία του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ποτέ ασφαλής», προσθέτει.
Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα
Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών είναι πολύ περισσότερες από τον πονοκέφαλο που μπορεί να ακολουθήσει μετά από ένα βράδυ οινοποσίας με φίλους.
1. Γενετικές βλάβες: Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί πραγματικά να επέμβει στη γενετική μας σύνθεση οδηγώντας στην ανάγκη μεγαλύτερης και συχνότερης κατανάλωσης, λένε οι γιατροί.
Πρόκειται για μια διαδικασία γονιδιακής τροποποίησης που προκαλείται από το αλκοόλ που ονομάζεται μεθυλίωση, εξηγούν οι ερευνητές, με την πρόκληση βλαβών σε τουλάχιστον 2 γονίδια. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ συχνότερα.
2. Αλκοόλ και καρκίνος: Μετά από πολλές μελέτες, το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) κατέληξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το στόμα, το λαιμό, το συκώτι και το στήθος.
Σύμφωνα με το NCI, όσοι πίνουν πολύ και τακτικά πενταπλασιάζουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του οισοφάγου. Όμως, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λαιμού ενώ ένα μόλις ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Παγκοσμίως, περισσότερο από το 4% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου το 2020 αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ, κατέληξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021 στο περιοδικό The Lancet Oncology.
3. Οι επιπτώσεις στο γαστρεντερολογικό: Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την βακτηριακή ισορροπία του γαστρεντερολογικού συστήματος, ενώ αλλάζει και την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού, παρουσιάζουν εκτεταμένα προβλήματα στην εντερική λειτουργία ενώ η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με επιβλαβείς επιπτώσεις στον τρόπο αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
4. Μακροπρόθεσμη μνήμη και εγκέφαλος: Το πρωί μετά από ένα μεθύσι, η αίσθηση σύγχυσης και τα κενά μνήμης που μπορεί να βιώνουμε, είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα διατρέχουν μεταξύ άλλων κίνδυνο απώλειας μνήμης, εμφάνισης άνοιας και μαθησιακών προβλημάτων, αναφέρουν τα American Addiction Centers. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατάθλιψης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2022 στο «NeuroImage: Clinical» διαπίστωσε ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη φαιά και λευκή ουσία του εγκεφάλου, με τους μελετητές να καταλήγουν ότι τουλάχιστον όσον αφορά στην εγκεφαλική υγεία, δεν μπορεί να οριστεί κάποιο ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης.
5. Ορμονικές διαταραχές: Η μακροχρόνια, «βαριά» κατανάλωση αλκοόλ είναι σε θέση να διαλύσει τις ενδοκρινολογικές μας λειτουργίες, διαταράσσοντας την απελευθέρωση σημαντικών ορμονών και οδηγώντας σε διαταραχές που επηρεάζουν σχεδόν όλα τα ζωτικά όργανα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Alcohol Research αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην ορμονική ισορροπία είναι ικανές να οδηγήσουν σε αναπαραγωγική δυσλειτουργία, προβλήματα θυρεοειδούς, διαβήτη, ψυχολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές ενώ επιπλέον σχετίζονται και με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, της ορμόνης που ενεργοποιεί τον μηχανισμό δημιουργίας στρες και χρόνιας φλεγμονής.
Πηγή: Everydayhealth.com