Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική πυκνότητα και αντοχή, οδηγώντας σε εύθραυστα οστά γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ιδίως στη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τους καρπούς.
Το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης των ΗΠΑ εκτιμά ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από οστεοπόρωση. Άλλα 43 εκατομμύρια έχουν χαμηλή οστική μάζα, η οποία είναι ο πρόδρομος της οστεοπόρωσης. Μέχρι το 2030, ο αριθμός των ενηλίκων με οστεοπόρωση ή χαμηλή οστική μάζα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%, σε 71 εκατομμύρια.
Οι λόγοι για την αύξηση αυτή περιλαμβάνουν παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής, κυρίως το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η κατάχρηση αλκοόλ. Η γήρανση του πληθυσμού, μαζί με την ανεπαρκή προσοχή που δίνεται σε αυτή τη νόσο, είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η οστεοπόρωση βρίσκεται σε άνοδο.
Αν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, μπορεί να σας αποθαρρύνει να διαβάσετε μέχρι το τέλος του αυτό το κείμενο και τα στατιστικά στοιχεία που περιέχει, ωστόσο οι ορθοπεδικοί γνωρίζουν ότι η οστεοπόρωση δεν είναι αναπόφευκτη. Το κλειδί για να έχετε υγιή οστά για μια ολόκληρη ζωή είναι να λάβετε ορισμένα απλά προληπτικά μέτρα, και μάλιστα όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.
Παρόλο που τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή νωρίς, ορισμένα σημάδια θα δείξουν ότι τα οστά σας γίνονται πιο αδύναμα. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο, νοσηλεία, αναπηρία, κατάθλιψη, μειωμένη ποιότητα ζωής και αυξημένη θνησιμότητα. Παγκοσμίως, η οστεοπόρωση προκαλεί σχεδόν 9 εκατομμύρια κατάγματα ετησίως. Αυτό σημαίνει ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κάθε τρία δευτερόλεπτα.
Απώλεια ύψους, πόνος στην πλάτη
Μικρά χτυπήματα ή πτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάγματα, ιδίως στο ισχίο, τον καρπό ή τη σπονδυλική στήλη. Αυτού του είδους τα κατάγματα είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου.
Αν παρατηρήσετε ότι γίνεστε κοντύτεροι, η αιτία μπορεί να είναι κατάγματα συμπίεσης στη σπονδυλική στήλη. Και αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της οστεοπόρωσης.
Αν και είναι τυπικό για τους περισσότερους ανθρώπους να χάνουν ύψος καθώς μεγαλώνουν -περίπου 2,5 έως 3,8 εκατοστά κατά τη διάρκεια της ζωής τους- εκείνοι με οστεοπόρωση που έχουν πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να χάσουν περισσότερα εκατοστά ύψους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η καμπύλη στάση του σώματος ή οι αισθητές αλλαγές στη στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε μια καμπουριασμένη πλάτη, η οποία θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η σπονδυλική σας στήλη αποδυναμώνεται και χάνει πυκνότητα.
Ο επίμονος πόνος στην πλάτη -και αυτός είναι αποτέλεσμα μικροσκοπικών καταγμάτων ή συμπίεσης της σπονδυλικής στήλης- είναι ένας ακόμα δείκτης
Ασβέστιο και βιταμίνη D
Η οστεοπόρωση δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αλλά ορισμένοι παράγοντες που αφορούν τον τρόπος όπως η σωστή διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο συμβάλλει στη διατήρηση ισχυρών οστών, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ημερησίως από τη διατροφή του και, εάν αυτό είναι απαραίτητο, από συμπληρώματα.
Ο εύκολος τρόπος πρόσληψης ασβεστίου είναι μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι από τις πλουσιότερες πηγές. Ένα φλιτζάνι γάλα παρέχει περίπου 300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, το ένα τέταρτο της ημερήσιας απαίτησης. Αν είστε χορτοφάγος, το ασβέστιο περιέχεται σε πολλές φυτικές τροφές, όπως η σόγια, τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές, τα πορτοκάλια, τα αμύγδαλα και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.
Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε δύο έως τρεις μερίδες τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο καθημερινά. Η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα γεύματα βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης.
Η βιταμίνη D λαμβάνεται κυρίως από τα συμπληρώματα και την έκθεση στο ηλιακό φως που είναι και ο ευκολότερος τρόπος για να λάβετε τη συνιστώμενη δόση. Το σώμα σας θα παράγει αρκετή βιταμίνη D αν εκθέτετε τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό σας στο άμεσο ηλιακό φως για 10 έως 30 λεπτά μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Αν και είναι καλύτερο να φοράτε κοντομάνικα πουκάμισα και σορτς κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης έκθεσης, δεν πειράζει να φοράτε γυαλιά ηλίου και να εφαρμόζετε αντηλιακό στο πρόσωπό σας. Το ηλιακό φως μέσα από ένα παράθυρο δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς το γυαλί μειώνει την απορρόφηση των υπεριωδών ακτίνων που απαιτούνται για την παραγωγή βιταμίνης D. Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα ή όσοι ζουν σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ηλιακό φως για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Εάν ο γιατρός σας έχει κάνει διάγνωση οστεοπόρωσης, είναι πιθανό το ασβέστιο και η βιταμίνη D που λαμβάνετε μόνο μέσω της διατροφής και της έκθεσης στον ήλιο να μην είναι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν ο γιατρός σας να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
{https://youtu.be/fSkwcqDT04s}
Χορός, άσκηση και αποφυγή του αλκοόλ
Η τακτική άσκηση είναι μια πρώτης τάξεως δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης. Το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός, είναι εξαιρετικές επιλογές για την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Η προπόνηση δύναμης, όπως η άρση βαρών, βοηθά στη σταθερότητα και την ευελιξία του σώματος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πτώσης.
Στόχος σας πρέπει να είναι τα 30 λεπτά άσκησης με βάρη για τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με άλλες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για δύο φορές την εβδομάδα.
Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι οποίες χάνουν την οστική πυκνότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλά και μετά από αυτή, η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας. Η γυμναστική πριν από την εμμηνόπαυση θα μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στα μετέπειτα χρόνια.
Εννοείται πως πρέπει να αποφύγετε τις βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που μπορούν να αποδυναμώσουν την οστική πυκνότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καταγμάτων.
Οι στρατηγικές πρόληψης των πτώσεων και η προπόνηση ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων.
Διαλογή και θεραπεία
Οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν τον έλεγχο της οστεοπόρωσης στην ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών και τα σχετικά πρωτόκολλα. Οι άνδρες θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο προσυμπτωματικού ελέγχου εάν έχουν παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, δηλαδή το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης. Οι άνδρες άνω των 70 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η σάρωση οστικής πυκνότητας και οι ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης, μπορεί να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της οστεοπόρωσης και στην ανίχνευση καταγμάτων συμπίεσης. Αυτές οι βασικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό, αρκούν για να υπάρξει μια σαφής διάγνωση.
Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί συνεχή προσπάθεια για αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η αναγνώριση των πρώιμων προειδοποιητικών σημάτων και η πραγματοποίηση αυτών των προληπτικών αλλαγών στον τρόπο ζωής είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη της νόσου και τη διατήρηση της υγείας των οστών σας.
Πηγή: TheConversation