Αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μια παρομοίωση για την καρδιά, θα την χαρακτηρίζαμε σαν τον κινητήρα του ανθρώπινου σώματος.
Έχει περίπου το μέγεθος γροθιάς, ένα κοίλο μυώδες όργανο που οδηγεί το φλεβικό αίμα στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί και κατόπιν το μοιράζει ακριβοδίκαια σε ολόκληρο το σώμα.
Αντλεί αίμα 60 με 80 φορές το λεπτό, ολόκληρη τη ζωή μας.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΡΔΙΑ
Θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν το όργανο που προσπαθούμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εν αντιθέσει όμως, είναι αυτό που ταλαιπωρούμε συστηματικά, υπονομεύοντας το δύσκολο έργο στο οποίο προσπαθεί να ανταπεξέλθει καθημερινά.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «παράγοντες κινδύνου» για να περιγράψουν τις συνθήκες που απειλούν την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία. Ο τρόπος ζωής μας, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, είναι μερικοί από αυτούς.
Ορισμένοι είναι αδύνατο να ελεγχθούν προληπτικά… όπως η ηλικία. Άλλοι όμως είναι αποτέλεσμα ελλιπούς φροντίδας, αμέλειας και συσσώρευσης καταστροφικών για την υγεία της καρδιάς συνηθειών.
Μεταξύ των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει ορίσει ο ΟΗΕ βρίσκεται και η βελτίωση της υγείας και της ευζωΐας των πολιτών. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και η μείωση της πρώιμης θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες μη μεταδιδόμενες ασθένειες κατά 33% έως το 2030.
Η 29η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιας και η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία μας καλεί όλους φέτος να χρησιμοποιήσουμε και να γνωρίσουμε την καρδιά μας.
Ποιες καταστάσεις υγείας, λοιπόν, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;
Υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Περιγράφει μια ιατρική κατάσταση στην οποία η πίεση του αίματος στις αρτηρίες και σε άλλα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ υψηλή.
Εάν δεν ρυθμιστεί, μπορεί να επηρεάσει την καρδιά όπως και τα νεφρά ή τον εγκέφαλο.
Η Ιατρική κοινότητα, ονομάζει την υπέρταση “σιωπηλό δολοφόνο” επειδή συχνά στερείται συμπτωμάτων. Αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή, βοηθούν στην αντιμετώπιση της ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιακές βλάβες.
Χοληστερόλη
Φανταστείτε μια ουσία πυκνή και κηρώδη. Παράγεται από το συκώτι αλλά βρίσκεται και σε ορισμένα τρόφιμα. Είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και τον σχηματισμό λιποπρωτεϊνών.
Όταν η λιποπρωτεϊνη που σχηματίζεται είναι χαμηλής πυκνότητας, προσκολλάται στο τοίχωμα των αρτηριακών αγγείων με αποτέλεσμα το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας και την ανάπτυξη αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η στένωση των αρτηριών μειώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα μέρη του σώματος.
Ο συνήθης τρόπος εντοπισμού της, καθώς δεν δίνει συνήθως συμπτώματα, είναι η εργαστηριακή εξέταση.
Σακχαρώδης διαβήτης
Το σώμα χρειάζεται ενέργεια ακόμα και για τις ελάχιστες βασικές του λειτουργίες. Και το βασικό καύσιμο του είναι η γλυκόζη.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και αποτελεί το “μεταφορικό μέσο” της γλυκόζης που προκύπτει από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Όταν ένας ασθενής πάσχει από διαβήτη, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει τη δική του ινσουλίνη όπως θα έπρεπε.
Ο διαβήτης προκαλεί αύξηση των τιμών σακχάρου στο αίμα και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Παχυσαρκία
Συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αλλά και με υπέρταση και διαβήτη, δηλαδή σχεδόν όλους τους παράγοντες που επίσης έχουν αποδειχθεί βάση ερευνών ότι επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή καρδιακή λειτουργία.
Πώς η γενετική και το οικογενειακό ιστορικό επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;
Οι γενετικοί παράγοντες πιθανότατα παίζουν κάποιο ρόλο στην συχνότητα εμφάνισης επιβαρυντικών για την καρδιά παραγόντων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και κάποια είδη καρδιακών παθήσεων.
Ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν η κληρονομικότητα συνδυάζεται με ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή.
Κίνδυνοι λόγω του τρόπου ζωής
Ατελείωτος ο κατάλογος των μελετών που συνδέουν τον τρόπο ζωής μας με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.
Στην κορυφή αυτής της πολύ μεγάλης λίστας, οι διατροφικές συνήθειες.
Το σύγχρονο junk food με τροφές επεξεργασμένες, γεμάτες τρανς λιπαρά και υπέρογκες ποσότητες νατρίου, έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και αρτηριακή πίεση.
Η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι ακόμα μια βαρύνουσα συνισταμένη που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων ιατρικών παθήσεων που αποτελούν παράγοντες κινδύνου.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συγκαταλέγεται επίσης στους εχθρούς της καρδιάς. Επηρεάζει την πίεση και αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα ενώ οι άνδρες πλέον των 2.
Και βέβαια, το κάπνισμα. Η συνήθεια που βάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρδιακή προσβολή, με το μονοξείδιο του άνθρακα από τον καπνό του τσιγάρου να μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί μεταφέρεται στο αίμα.
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, θυμίζουν οι γιατροί, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αν δεν έχουμε ποτέ βάλει τσιγάρο στο στόμα μας.