Τότε είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα και συνεπώς μικρή πιθανότητα και λόγω των καιρικών συνθηκών να εκτεθούμε. «Τότε έπρεπε να είσαι πολύ άτυχος για να βρεθείς κοντά με ένα συμπτωματικό φορέα κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα».
Γι΄αυτο το λόγο, η κ. Παπαευαγγέλου, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων υπάρχει κίνδυνος μίας εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε το εξής παράδειγμα: «Έστω ότι έχουμε μία περιοχή με σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω του 2ου κύματος αλλά η οποία όμως σήμερα παρουσιάζει με μειωμένο κρούσματα. Αν κάποιος χαλαρώσει η συγχρωτιστεί πολλές ώρες μέσα σε έναν κλειστό χώρο έχει πολλές πιθανότητες να συναντήσει έναν ασυμπτωματικό φορέα και έτσι να ξεκινήσει μία νέα αλυσίδα μετάδοσης και περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα. Έτσι, στην περιοχή αυτή η επιδημιολογική κατάσταση τον Ιανουάριο θα είναι δραματική» κατέληξε
Τα ευχάριστα επιδημιολογικά νέα της εβδομάδας
Η κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε, πάντως, ότι την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ μειώθηκε και ο δείκτης αναπαραγωγής Rt. Ωστόσο, την ίδια βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη
«Είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο» σύμφωνα με την καθηγήτρια ότι είναι η πρώτη εβδομάδα όπου αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ήταν περισσότεροι από αυτούς διασωληνώθηκαν. Επίσης, αυτήν την εβδομάδα μειώθηκαν οι θάνατοι σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες
«Η μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει και ένας από τους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψει μας είναι λόγω της μεγάλης διασποράς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι έντονες ανησυχίες της Επιτροπής
Η κ. Παπευαγγέλου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες ανησυχίες της Επιτροπής ενόψει των γιορτών.
«Ανησυχούμε πολύ γιατί ξέρουμε ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας, θα γεμίσουν οι ΜΕΘ και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει πειστεί ότι φέτος θα περάσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει μία μικρή μερίδα που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από τη πολύμηνη στέρηση δραστηριοτήτων. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά και να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» ανέφερε.
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στα σχολεία λέγοντας ότι στη διάρκεια του 2ου κύματος ελάχιστες είναι οι χώρες που έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία. Γι΄αυτό, τόνισε ότι το «χρωστάμε στα παιδιά μας, να τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις αίθουσες. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιριακή διασκέδαση να μας στερήσει ότι χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδας»
Συμπλήρωσε ότι αν αυξηθεί και λίγο η κινητικότητά μας αλλά τηρούμε τα μέτρα, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό και μειώσουμε τις επαφές μας σε μικρό σταθερό κύκλο θα πετύχουμε μία ζωή με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε ότι πρέπει να υπάρχει εξαερισμός των κλειστών χώρων και ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά συναντώνται σε έναν κλειστό χώρο τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει να πάρουμε το μάθημα από τη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκαν οι συναθροίσεις και κατ΄επέκταση τα κρούσματα.