Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών στο πλαίσιο της οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, καθώς και εκτίμηση επιπτώσεων εφόσον συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την έκδοσή της.
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η οδηγία εξασφαλίζει ίση μεταχείριση όλων των ασθενών στην ΕΕ όταν νοσηλεύονται σε άλλη χώρα της ΕΕ και προβλέπει μερική ή πλήρη επιστροφή των εξόδων διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η οδηγία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της πολύ μεγάλης συσσώρευσης μη επειγουσών συνήθων θεραπειών, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, κινητοποιώντας σε διασυνοριακό επίπεδο τις ικανότητες υγειονομικής περίθαλψης που ενδεχομένως δεν χρησιμοποιούνται.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε τη σημασία της διασυνοριακής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νομοθεσία της ΕΕ εκπληρώνει τον στόχο της για τη διευκόλυνση της ίσης μεταχείρισης και της πρόσβασης σε ασφαλή και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη για τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα αναλάβουμε τώρα δράση για να αντιμετωπίσουμε τις εναπομένουσες προκλήσεις και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των δικαιωμάτων τους στην υγειονομική περίθαλψη βάσει του δικαίου της ΕΕ. Η εξασφάλιση ισχυρής ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου μας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας προς όφελος όλων των ασθενών.»
Η αναγνώριση των συνταγογραφήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και το δικαίωμα των ασθενών στην ενημέρωση σχετικά με τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αποτελούν ακόμη μία απόδειξη της σημασίας της οδηγίας, η οποία κατάφερε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά τις σπάνιες νόσους. Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς βοηθούν χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ή χαμηλού επιπολασμού πολύπλοκες νόσους. Επιπλέον, οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη διαρθρωμένη περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε περιπτώσεις προγραμματισμένης περίθαλψης, μέσω της κοινής χρήσης υγειονομικών εγκαταστάσεων.
Αρκετές περιφέρειες παρουσίασαν παραδείγματα ορθών πρακτικών διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων υγείας, των ασφαλιστών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που συνεργάζονται σε διασυνοριακό επίπεδο για την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ των εθνικών συστημάτων υγείας και την ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, οι ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της ανομοιόμορφης εφαρμογής της οδηγίας από τις χώρες της ΕΕ, των δυσκίνητων διοικητικών διαδικασιών και της υπερβολικά πολύπλοκης πληροφόρησης σχετικά με τις βέλτιστες διαθέσιμες επιλογές διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.